Başka bir insanın yaşamını sonlandırmak kasten adam öldürme suçu olarak tanımlanmaktadır. Bu suçu işleyen bireyler ise kasten öldürme suçu ve cezası TCK 81 numaralı maddeler dahilinde yargılanır. Bu madde uyarınca suçun belirlenmesi ve cezanın verilmesi gerçekleşmektedir. Bireylerin yaşam hakkı ellerinden alındığı için büyük ve ciddi bir suç olarak kabul edilmektedir. Kasten adam öldürme suçunda bireyin isteyerek ve bilerek ilgili suçu işlemesi söz konusu olmaktadır. Bu suçun basit şeklinin cezası ise müebbet ağır hapis cezası. Adam öldürme suçuyla ilgili bilinmesi gerekenleri bu yazıda ele aldık.
Kasten Öldürme Suçu Nasıl İşlenir?
İçerik Tablosu
İlgili suç TCK’da düzenlenen en ağır suçtur. Bir başka bireyin yaşamını bilerek ve isteyerek sona erdirmek bu suçun oluşumuna neden olmaktadır. Suçun basit şeklinin cezası müebbet hapis cezası olmaktadır. Kasten adam öldürmeye yönelik her türlü davranışla işlenmesi mümkündür. Kasten öldürme suçunun şu şekillerde işlendiği bilinmektedir:
- Tasarlamak
- Canavarca his ve eziyet çektirerek
- Biyolojik silah ya da kimyasal silahla, su baskını, yangın, bombalama gibi eylemlerle
- Altsoydan veya üstsoydan birine veya eş, boşandığı eş ya da kardeşe karşı
- Çocuğa veya beden ve ruh açısından kendini savunamayacak durumda olan bireye karşı
- Kadına karşı
- Bireyin yerine getirdiği kamu görevi sebebi ile
- Bir suçu gizlemek, delilleri ortadan kaldırmak ya da işlenmesini kolay hale getirmek veya yakalanmamak amacıyla
- Bir suçu işleyememekten ötürü duyduğu infialle
- Kan gütme amacı ile
- Töre nedeniyle
Kasten Adam Öldürme Suçunun Hapis Cezası Nedir?
Kasten öldürme suçunu işleyen bireyin cezası eğer ki indirim durumları yok ise müebbet hapis cezası olmaktadır. Kasten adam öldürme suçunda suçun nitelikli durumları var ise suçu işleyen birey indirim durumlarından yararlanmazsa suçlu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaktadır. Geçek içtima hükümleri uygulanacağından ötürü suçlunun hapis cezası mağdur kişi sayısı kadar olacak.
Kasten Adam Öldürme Suçunda Gözaltı ve Tutuklama
Savcının kasten öldürme suçunda şüphelinin gözaltına alınmasına karar verebilmesi için iki şartın oluşması gerekmektedir. Bunlar:
- Kasten adam öldürme suçunun soruşturmasının yapılabilmesi için gerekli sebeplerin oluşması lazımdır.
- Gözaltına alınacak bireyin, kasten adam öldürme suçunun şüphelisi olması lazımdır. Bu şüphe ise somut delillerin varlığına bağlıdır.
Bu iki koşulun varlığı durumunda şüpheli gözaltına alınmaktadır. Kasten öldürmeden gözaltına alınan bir birey en fazla yirmi dört saat gözaltında kalabilmektedir. En yakın mahkeme ya da hakim yanına on iki saat içinde gönderilmesi lazımdır. Yani gözaltı zamanı toplamda 36 saati geçememektedir.
Tutuklama ağır bir tedbirdir. Kasten adam öldürme suçunun, şüpheli tarafından işlendiğine ilişkin delillerin bulunması durumunda tutuklama sebeplerinin varlığına bakılmaktadır. Eğer ki tutuklama sebeplerinden biri var ise şüpheli tutuklanmaktadır. Tutuklama şartları oluşmadı ise tutuklama kararına itiraz edilebilmektedir.
Kasten Öldürme Suçunda Ceza İndirim Durumları Nelerdir?
Kasten öldürme suçu indirim durumları olabilmektedir. Bir birey, yaşamış olduğu haksız bir gelişmenin etkisi altında kasten öldürme suçunu işledi ise cezasında indirim olabilmektedir. Haksız tahrik hükümlerinin uygulanması amacıyla koşulların mevcut olup olmadığı ve haksız tahrikin ağırlığı mahkeme tarafından değerlendirilmektedir.
Bir başka indirim durumu ise iyi hal indirimidir. Yargılamayı yapan hakime tanınmış olan takdiri indirim hakkı vardır. Hakim takdir hakkını kanuna ve somut olayın niteliklerine uygun olacak şekilde kullanmaktadır. Failin geçmişi, sosyal ilişkileri, yargılama sürecindeki davranışları gibi detaylar göz önünde bulundurularak indirim gerçekleştirilebilmektedir.
Kasten Adam Öldürme Suçunda Cezayı Artırıcı Nitelikli Durumlar
Kasten adam öldürmede cezayı artıran durumlar şunları kapsamaktadır:
- Kasten öldürme suçunun tasarlanarak işlenmesi.
- Canavarca his ile ya da eziyet çektirerek öldürmek.
- Biyolojik ve kimyasal silah kullanma, su baskını, yangın ya da bombalama ile adam öldürme.
- Çocuğa veya beden ve ruh açısından kendini savunamayacak durumda olan bireyi öldürme.
- Hamile kadını öldürme.
- Bireyin yerine getirdiği kamu görevi sebebi ile adam öldürme.
- Herhangi bir suçu gizleme, delilleri ortadan kaldırma ya da işlenmesini kolaylaştırmak amacı ile adam öldürme.
- Kan gütme amacı ile adam öldürme.
- Töre amacı ile adam öldürme.
Kasten adam öldürme suçunun yukarıda söz edilen cezayı artıran biçimlerde işlenmesi durumunda suçu işleyen bireye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmektedir.
Kasten Adam Öldürme Suçu Kime Karşı İşlenir?
Kasten adam öldürme suçu kime karşı işlenir? Yaşayan her birey aleyhine işlenebilen serbest hareket bir suçtur. Kasten adam öldürme suçu, suçun belirlenmesi ve cezası gibi hususlarda TCK 81 numaralı madde geçerlidir. Bir bireyin doğumundan itibaren gerçekleştirilen öldürmenin bilerek ve isteyerek var olması, suçun oluşması adına yeterli kabul edilmektedir. Anne karnında ceninin de hukuk alanında insan haklarına tabi olduğu bilinmektedir. Buna kasıt olarak gerçekleştirilen öldürme eylemlerinde ise çocuk düşürtme suçu ortaya çıkmaktadır. Bireyin kendini öldürmesinde farklı bir insanın yönlendirmesi söz konusu ise bu suç öldürme olmamakta, intihara yönlendirme olmaktadır.
Kasten Adam Öldürme Suçu Nasıl İşlenir?
Kasten adam öldürme suçu nasıl işlenir? Bu suç, icrai bir eylemle gerçekleşen bir suç olabileceği gibi aynı zamanda ihmali bir hareket ile işlenen bir suç da olabilir. Bir vasıta ya da vasıtanın olmaması kasten adam öldürme için ayrımı bulunmadan sonucu aynı şekilde değerlendirilir.
Silahla Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
Silahla adam öldürme suçu nedir? TCK’ya göre silahın pek çok tanımı bulunmaktadır. TCK maddelerinin içeriğinde ise silahın net bir tanımı olduğunu bilmekteyiz. Bu tanıma göre bıçak, tüfek ve tabanca gibi aletler silah tanımını kapsamaktadır. Aynı zamanda suçta elverişli bir biçimde kullanıldığı zaman farklı pek çok araç silah şeklinde nitelendirilmektedir. Silahla bir adam öldürme hali oluşursa cezası müebbet olmaktadır. Silahla ya da silahsız bir biçimde insan öldürmenin temel cezası aynı olarak bilinse de esasen silah aracılığı ile adam öldürme suçun temel şekli içinde mütalaa edilmektedir.
Kasten Adam Öldürmenin İhmali Bir Davranış ile İşlenmesi
Kasten öldürmede ihmali bir davranış ile insanın öldürülmesinde icrai bir suçtan söz etmek mümkündür. İhmali hareket icrai harekete eşdeğerde ise kasten öldürme suçu ve cezası kapsamında değerlendirilir. Failin kasten öldürme suçu sebebi ile cezalandırılabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi lazımdır. Bu şartların yalnızca birinin varlık göstermesi suç için suçlanabilmesinde yeterli olmaktadır. Bu suçu belirleyecek olan şartlar:
- Kişinin sözleşmeden doğan bir yükümlülüğünün olmasına karşın bilerek ve isteyerek müdahalede bulunmaması ve kişinin ölümüne izin vermesi bu şartlar arasında yer almaktadır. Mesela, doktorun sözleşme gereği göreve başlamadan evvel içtiği ant neticesinde hastanın kanamasının durmayarak ölümüne neden olması kasten öldürme suçu dahilinde olmaktadır.
- Yasadan kaynaklanan bir yükümlülüğe aykırı olarak davranış ile bir ölüme neden olmak kasten öldürme suçu içerisinde yer almaktadır.
- Suçlanan bireyin öncesinde hayati bir tehlikede bırakmış olduğu kişiyi terk etmesi de kasten öldürme suçu sayılmaktadır.
Suçlu olarak değerlendirilen birey ölüm sonucunun meydana gelmesini önleyecek olanağa sahip olduğu halde eğer ki bir müdahalede bulunmadı ise kasten öldürmeyi ihmal davranış ile işlemiş sayılmaktadır.
Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi Sonucu Verilen Ceza Nedir?
İhmal nedeni ile işlenen kasten öldürme suçu ve cezası kapsamında incelenen suçta temel ceza olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine hapis cezası verilmektedir. Verilen ilgili cezada eğer 10 yılsa 15 yıla çıkarımı, 15 yılsa 20 yıla çıkarımı, 20 yılsa 25 yıla çıkarımı söz konusu olabilmektedir. Bu cezanın indirimini yapmak ise mahkemenin kararına bağlı olmaktadır. Suçun işlenmesinde oluşan olayların değerlendirilmesi mahkemenin indirip yapıp yapmayacağını açıklamaktadır.
Tasarlayarak Kasten Adam Öldürme Suçu ve Cezası
Tasarlayarak adam öldürme suçu da nitelikli suçlardan biridir. Tasarlama kavramının ne olduğu kanunda açıklanmamıştır. Bundan dolayı tasarlama kavramının açıklanmasını yargıtay kararları ile yapmak mümkündür. Yargıtay ise bu hususta fail suç işleme kararı aldıktan sonra araya zaman girmesine karşın suç işleme kararından vazgeçmeyerek, öldürme suçunu soğukkanlılık ile işlediği zaman tasarlayarak adam öldürme şeklinde değerlendirmektedir. Birey öncesinde yapmış olduğu plan sonucunda planından vazgeçmemiş olup, sabırla ve koşula bağlı olmadan karar vermesiyle ilgili suçu işlemesi tasarlayarak öldürmenin neticesi olmaktadır. Bu durumda işlenen suçta ise kasten öldürme suçu ve cezası maddeleri dahlinde verilen ceza ağırlaştırılmış müebbet cezası olmaktadır.
Canavarca his tabiri, bir bireyin öldürülmesinden zevk alınması anlamına gelmektedir. Mağdura eziyet çektirerek ve toplumun da kabul etmeyeceği yollar ile öldürmeyi gerçekleştirmek demektir. Bu suçta ise ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmektedir.
Kan Gütme Amacı ile Adam Öldürme
Kasten öldürme suçu çeşitlerinden biri de kan gütme amacıyla insan öldürmektir. Kan giderek adam öldürmek öncesinde olan kan davası gibi bir nedenle bir bireyin yaşamına son vermek demek. İlgili suçun meydana gelmesi için evvelden işlenmiş bir adam öldürme suçunun olması lazımdır. Görev bilinciyle fail bu suçu işlemektedir. Çağdışı sosyal değerlerin ortadan kaldırılması adına bu suçun nitelikli insan öldürme suçu içinde sayılması söz konusudur. Bu işlenen suçta ise verilen ceza ağırlaştırılmış müebbet olmaktadır.
Namus ve Töre Amacı ile İnsan Öldürme Suçu ve Cezası
Namus ve töre amacı ile insan öldürme suçunun cezası TCK 81’e göre belirlenmektedir. Geri kalmış toplum fikrinden kaynaklı şekilde namus cinayeti kavramı bulunmaktadır. Meydana gelen bu cinayetin işlenmesinde etkenler namus ve töre düşüncesidir. Haksız tahrik indirimleri namus cinayetlerinde olabilse de ilgili suçun cezası ağırlaştırılmış müebbettir.
Kasten Adam Öldürme Suçu ve Meşru Savunma
Meşru savunma mana olarak kendine ya da başkasına yönelmiş haksız bir saldırıya dair saldırı anı olan durum ve olanak neticesinde saldırıyı engellemek için göstermiş olduğu davranışlardır. TCK’da ise savunma hukuki olarak da uygunluk sebebi kabul edilmektedir. Saldırıyı önlemek için orantılı güç kullanan birey, suçun cezasının uygulanması içine dahil edilemez. Saldırıya uğrayan birey ise meşru müdafaa hükümleri gereği cezalandırılmaktan kurtulmaktadır. Bu durum içinde kasten adam öldürme suçuyla değerlendirilmesi söz konusu olmamaktadır. Fail bu hususta ceza almayacağı için meşru savunmada saldırıya ve savunmaya dair koşullar dikkatli bir biçimde incelenmelidir. Meşru müdafaada sınırın aşılıp aşılmadığı mühim bir noktadır.
Kasten Öldürme Suçunda Zamanaşımı
Davada zamanaşımının olması için suçun işlendiği zamandan itibaren belirli bir zaman geçtiği halde zamanın açılmamış olması lazımdır. Eğer ki, dava açılmış olmasına karşın kanuni süre içinde sonuca ulaşılmadı ise zamanaşımından söz edilebilmektedir. Zamanaşımı hususunda devletin cezalandırma hakkından vazgeçmiş olması ve ceza davasının düşmesi sonucu ortaya çıkıyor. Kasten adam öldürme zamanaşımı ise 25 senedir.