Yapılan son düzenlemeler gereği, Asker, Polis, Memur, Memur Adayı, Sürekli İşçi vb. tüm kamu personellerinin atanmasında, kadroya geçişlerinde güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yapılması zorunluluğu getirilmiştir.
Yapılacak olan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının şartları ve koşulları güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yönetmeliğinde tek tek açık bir şekilde belirlenmiştir.
Makalemizde ele alacağımız mahkeme kararında; taşeron işçi kadrosunda çalışan personelin sürekli işçi kadrosuna geçiş talebinin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlanması sebebiyle ilgili idare tarafından ret edilmesidir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlanması sebebiyle kadro talebi ret edilen taşeron işçinin idare mahkemesinde iptal davası açmasıyla idare mahkemesi ilgili idareden davaya cevap vermesini talep etmiştir.
İlgili idare olumsuz sonuçlanan güvenlik soruşturmasına karşı açılan iptal davasında savunmasını; 696 sayılı KHK gereği yapılan güvenlik soruşturması sonucunun, personelin istihdamına engel teşkil etmesi nedeniyle başvurusunun reddedildiğini belirterek, iptal davasının reddini talep etmiştir.
İdare Mahkemesi ise, hakkında yapılan arşiv araştırmalarında davacının herhangi bir terör örgütü ile ilişiği konusunda herhangi bir işlem kaydına rastlanmadığını. Güvenlik soruşturması kapsamında davacının bazı aile bireyleri hakkında istihbari mahiyetteki değerlendirmeler nedeniyle güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığını belirledi.
Mahkeme kararı şöyle: Anayasa’nın 38. maddesinde yer alan ceza güvenlik soruşturmasının olumsuz değerlendiremeyeceği davacının terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyete bulunduğuna karar verilen yapı oluşum ve gruplara iltisakı veya irtibatı olduğu bulunduğunu ortaya koyan hukuken kabul edilebilir somut bir tespitin davalı idareler tarafından ortaya konulamadığı dikkate alındığından.
AGÂH Hukuk Danışmanlık & Arabuluculuk
Avukat Nida KUTTAŞ – Avukat Ahmet YILDIZ