Günümüzde mahkemelerin iş yükünü en fazla aile hukukundan kaynaklanan davalar oluşturmaktadır. Bunların başında ise boşanma davaları gelmektedir. Boşanma davalarından özellikle çekişmeli boşanma yıllarca sürebilmekte ve mahkemeleri iş yükü ve süre konusunda hayli meşgul edebilmektedir. Boşanma davalarının çeşitlerinden olan anlaşmalı boşanma ise çekişmeli boşanmanın aksine çok kısa sürede sonuç alınabilmesi ile ön plana çıkmaktadır. Sizler için kaleme aldığımız bu makalede anlaşmalı boşanma davasının başlangıç noktası olan anlaşmalı boşanma sözleşmesi hakkında detaylı bilgiler sunacağız.
Anlaşmalı Boşanma Nasıl Gerçekleşir?
İçerik Tablosu
Anlaşmalı boşanmada aynı çekişmeli boşanmada olduğu gibi mahkeme tarafından var olan bir evliliğin sonlandırılmasıdır. Ancak evliliğin sonlandırılmasına ilişkin işlem daha hızlı aktif ve tarafların etkinliği ile gerçekleşir. Nasıl derseniz? Anlaşmalı boşanmada tarafların kendi aralarında aldıkları kararlar ve aralarında belirledikleri şartlar boşanma sürecini şekillendirir. Taraflar boşanma kararı aldıktan sonra kendi aralarında hazırladıkları bu sözleşme ile mahkemeye başvururlar. Mahkeme gerekli incelemeleri yaptıktan sonra boşanmaya ilişkin tarafları da dinledikten sonra kanaate varırsa boşanma işlemini tarafların belirlemiş olduğu şartlar doğrultusunda gerçekleştirir.
Anlaşmalı Boşanma Sözleşmesi Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Anlaşmalı boşanmada usule ilişkin şartlar belirli iken esas ilişkin şartlar taraflar arasında belirlenir. Bu belirlemede sözleşme aracılığıyla gerçekleştirilir. Dolayısıyla bu sözleşeme hazırlanırken eksiksiz ve tam olmalıdır. Aile hukukuna ilişkin tüm hak ve sorumluluklar tam olarak belirtilmelidir. Anlaşmalı boşanma sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus budur.
Çünkü, bu sözleşmede boşanma talebinin ferii niteliğinde olan nafaka, velayet, tazminat, mal paylaşımı vb. konular bulunmaktadır. Haliyle tüm bu unsurlar ve talepler göz önünde bulundurularak bir sözleşme hazırlanmalıdır. Bu sözleşmenin de eksiksiz ve tam olması için aile hukuku alanında uzman anlaşmalı boşanma avukatı aracılığıyla hazırlanmasında fayda vardır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü İle Anlaşmalı Boşanma Sözleşmesi Arasında Bir Fark Var mıdır?
Anlaşmalı boşanma protokolü ile anlaşmalı boşanma sözleşmesi arasında hiç bir fark yoktur. İkisi de içerik olarak da usul ve esas olarak da aynı şeyi belirtmektedir. Hukuki açıdan taraflar arasında hazırlanan bu sözleşme protokol olarak da anılmaktadır. Dolayısıyla anlaşmalı boşanma protokolü de taraflar için aynı amaca hizmet etmektedir.
Aile Hukuku Kapsamında Anlaşmalı Boşanma Davası Hakkında Daha Detaylı Bilgi Almak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.