Asliye Ceza Mahkemesi Suçları nelerdir açıklayalım. Ceza mahkemeleri kendi için asliye ceza mahkemesi ve ağır ceza mahkemesi şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Bu mahkemelerin genel olarak il merkezli kurulmalarının sebepleri, o kentte bulunan nüfusa bağlı şekilde ortaya çıkmaktadır.
Asliye ceza mahkemeleri, on seneden az hapis cezasıyla düzenlenen davalara bakar. Bu suçlara ilişkin gerçekleştirilen davalara bakmasına ek olarak yer aldığı bölgede aile mahkemeleri bulunmaması halinde de boşanma davaları ve nafaka davası olmak üzere aile mahkemesi tarafından bakılan bütün davalarla da ilgilenmektedir. Ceza üst sınırı on seneden az lan davalara bakan mahkemedir.
Asliye Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar?
İçerik Tablosu
Asliye ceza mahkemesi suçları ve asliye ceza mahkemesinin baktığı suçlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Vergi kaçakçılığı davaları.
- İhale dahilinde borç, senet ve alacak davaları.
- Uyuşturucu davaları.
- Taksirle adam yaralama suçları.
- Kasten adam yaralama davaları.
- Cinsel taciz ve saldırı suçları.
- Bireyin özgürlüğünü kısıtlayan, huzurunu bozan suçlar.
- Konut dokunulmazlığının ihlali suçları.
- Hakaret davaları.
- Gasp ve hırsızlık davaları.
- Bir mala kasten veya istemeden zarar vermeye yönelik suçlar.
- Senedi kötüye kullanma.
- Dolandırıcılık davaları.
- Karşılıksız yaralanma suçları.
- Herhangi bir suç unsuru taşıyan eşyayı alma, satın alma ve bulundurma suçları.
- Tehlike arz eden hayvanları serbest bırakma suçu.
- Çevre kirliliği suçu.
- İmar kirliliği suçu.
- Gürültü kirliliği suçu.
- Trafikte işlenilen güvenliği tehlikeye atma suçu.
- Uyuşturucu madde kullanma ve bulundurma suçu.
- Usulsüz biçimde cenaze gömülme işlemleri suçu.
- Mühür bozmaya ilişkin suçlar.
- Sahte para suçu.
- Mühürde ve imzada sahtecilik suçu.
- Resmî belgelerin farklı nedenle taksirli veya kasti olarak gizlenmesi suçu.
- Suç teşkil eden hallerde bulunma ve bu işlemlerde suçluyu ve yapılacak suçun övülmesine ilişkin suçlar.
- Kumar oynanması ve oynatılması suçu.
- Kumar oyunları için yer temin etme suçu.
- Fuhuş suçu.
- Halkı kin ve tahrike yönlendirme suçu.
Asliye Ceza Mahkemesi Nedir?
Asliye ceza mahkemesi on sene ya da daha az hapis cezası gerektiren suçların yargılanmasını yapmakla yükümlü olmaktadır. Asliye ceza mahkemesi diğer kanunlarla başka mahkemelerin görevli olmadığı bütün davalara ve işlere bakar. Asliye ceza mahkemesi kaç celse sürer sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Davanın durumuna bağlı şekilde tanıkların ve sanıkların ayrıca delillerine göre farklılık göstermekle beraber bu davalar genel olarak dört ya da beş celse sürmektedir.
Asliye ceza mahkemesi, yargılama içinde bulunan mahkemelerden biridir. Diğer ceza mahkemelerine oranla daha geniş bir alanda yargılama görev yetkisine sahip olmaktadır. Özel kanunlarla düzenlenen ceza mahkemeleri şunları kapsamaktadır:
- Çocuk mahkemeleri
- Fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi
- Çocuk ağır ceza mahkemeleri
Asliye Ceza Mahkemesi Ne Anlama Gelir?
Asliye ceza mahkemesi ceza yargılamasında en geniş yargılama yetkisine sahip olan mahkemedir. Ağır ceza mahkemelerine oranla bakmak görevli olduğu suç tipleri oldukça fazladır. Sulh ceza hakimlikleri ise soruşturma aşamasıyla ilgilenmektedir. Cumhuriyet savcısı tarafından yürütülen soruşturma sırasında hâkim kararının olması gereken durumların doğması halinde görev almaktadır. Soruşturma bölümündeki tutukluluğa itiraz da sulh ceza hakimleri tarafından incelenir.
Asliye Ceza Mahkemesinin Görevleri Nelerdir?
Asliye ceza mahkemesinin görevleri, 5235 numaralı kanunun on birinci maddesinde hüküm altına alınmıştır. Kanunlar tarafından başka bir mahkemenin görevlendirilmemiş olması sebebi ile sulh ceza hakimliği ve ağır ceza mahkemelerinin yargılamakla görevli olduğu suçlar haricinde kalan davalara bu mahkeme bakmaktadır.
Asliye Ceza Mahkemesinin Kapsamına Giren Suçlar Hangileridir?
Asliye ceza mahkemesi suçları nelerdir? Asliye ceza mahkemesi kanunda üst sınırı on sene ya da daha az olan hapis cezası öngörülen suçların yargılanmasını gerçekleştirmektedir. Bu mahkemenin ilgili olduğu davalar şunları kapsamaktadır:
- Bilişim suçları
- Çevrenin kasten veya taksir ile kirletilmesi
- Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması
- Soruşturma ve kovuşturma işlemlerinin gizliliğinin ihlali
- Cumhurbaşkanına hakaret
- Mühür bozma
- Mala zarar verme
- Özel belgede sahtecilik
- Şantaj suçu
- Reşit olmayanla cinsel ilişki
- Uyuşturucu bulundurma suçu
- Uyuşturucu kullanma suçu
- Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi
- Cinsel saldırı
- Cinsel taciz
- Taksirle yaralama
- Kasten yaralama
- Hırsızlık
- Tehdit
- Görevi kötüye kullanma
- İftira
- Hakaret
Asliye Ceza Mahkemesi Kararına Nasıl İtiraz Edilir?
Asliye ceza mahkemesi itiraz hususu da sıklıkla sorgulanmaktadır. Asliye ceza mahkemesi itiraz uygulamaları için mahkeme tarafından verilen karara ilişkin istinaf yoluna başvurulması lazımdır. Fakat bu mahkeme tarafından, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı haricinde itiraz yoluna gitmek mümkün olmamaktadır. HAGB kararı ise iki sene veya altında olan hapis cezaları ya da adli para cezaları adına verilen kararları kapsayacağından ötürü itiraz yolu bu tarz kararlar için açıktır.
İlgili kanunlar dahilinde asliye ceza mahkemesi kararına yönelik itirazın hâkim tarafından yerinde görülmesi halinde karar düzeltilecektir. Yerinde görülmeyen kararlarda ise itirazın incelemeye yetkili mercilere gönderilmesi lazımdır.
Asliye Ceza Mahkemesi İstinaf Süreleri Ne Kadar?
Konuyla alakalı olarak asliye ceza mahkemesi istinaf süreleri de bilinmesi gerekmektedir. İstinaf süreleri 5271 numaralı ceza muhakemesi kanunuyla alakalı maddede açıklanmıştır. Bu kanun dahilinde belirlenene sürelere göre hükmün açıklanmasının sonrasında yedi gün içinde hükmü açıklayan mahkeme veya zabıt katibine sözlü beyan, verilen tutanaklara geçirilmelidir.
İstinaf sürelerinde ve usulüne göre kanunlar dahilinde taleplerin iletilmesi lazımdır. Tutuklu olan birey ise zabıt katibi veya kaldığı tutukevinin müdürüne beyanda bulunarak, dilekçesini vermeli ve başvuru yapmalıdır. Asliye ceza mahkemesi tarafından verilen kararlara itiraz için açıklanan yöntem istinaf olmaktadır. Gerçekleştirilen inceleme sonunda uygun bulunması durumunda üst mahkeme tarafından yerel mahkemece verilen kararın bozulmasına dair karar çıkabilir.
Asliye Ceza Mahkemelerinin İstinada Tabi Olmayan Kararları Nelerdir?
Asliye ceza mahkemesi tarafından verilen her bir karara karşı istinaf talebi iletmek söz konusu olmamaktadır. İstinaf kanun yolunun kapalı olduğu kararlar hüküm altına alınmıştır. Asliye ceza mahkemesinin istinafa tabi olmayan kararları şunları kapsamaktadır:
- Üç bin lira ya da daha azına karar verilen adli para cezaları.
- Beş yüz günden fazla olmayan adli para cezası gerektiren suçlar.
- Asliye ceza mahkemelerince verilen kararların kanunda kesin bulunduğu hüküm altına alınması ve kanun yolunun öngörülmemiş olması.
Asliye Ceza Mahkemelerinde Yargılama Ne Kadar Sürer?
Asliye ceza mahkemeleri yargılama süresi de vatandaşların merak ettiği konulardan biri olmaktadır. Asliye ceza mahkemesi yargılama süreci, delillerin elde edilmesi, mahkemenin iş yoğunluğu gibi faktörlere göre değişmektedir. Delillerin hızlı bir biçimde toplanması, varsa tanıkların dinlenmesi, ilgili mahkemenin dosya sayısının az olması durumunda dava kısa bir zaman içinde sonuçlanabilecektir. Aksi durumda ise yargılama uzun seneler sürebilecektir. Alanında uzman bir avukattan destek almak ise sürecin problemsiz bir şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır.
Asliye Ceza Mahkemesinde Verilen Kararlar Nelerdir?
Asliye ceza mahkemesi kararları nelerdir? Asliye ceza mahkemesi tarafından yargılama sonucuna göre bazı nihai kararlar çıkmaktadır. Bu kararları şöyle sıralamak mümkündür:
- Hükmün açıklanmasının geri bırakılması.
- Davanın düşmesi kararı.
- Ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin verilen karar.
- Mahkûmiyet kararı.
- Beraat kararı.
Asliye Ceza Mahkemesi En Fazla Kaç Sene Ceza Verebilir?
Asliye ceza mahkemeleriyle ilgili sıkça sorulan sorular arasında asliye ceza mahkemesi en fazla kaç sene ceza verebilir sorusu yer almaktadır. Herhangi bir suç için kaç sene hapis ve hangi hükmün verileceği durumu tamamen hâkimin takdirince olmaktadır. Kanun, suçun yaptırımı için bir alt ve üst sınır getirmiş olsa da faile kaç sene hapis ya da ne kadar adli para cezası verileceği hâkimin takdirinde bir durumdur. Aynı zamanda sanık hakkında verilecek hükmü etkileyecek delilerin değerlendirilmesi, cezai sorumluluğu ortadan kaldıran ya da azaltan nedenlerin olup olmadığı ayrıntılı olarak incelendiğinden, asliye ceza mahkemesinin vereceği karar bu parametreler doğrultusunda değerlendirilmektedir. Asliye ceza mahkemeleri en çok on sene kadar suçlardan sorumlu olduğundan, bir suç için en çok on sene hapis cezası verilebilmektedir.
Asliye Ceza Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
Oluşan suçtan mağdur olan, zarar alan veya sanık durumundaki bireylerin dava süreci ile alakalı en çok merak ettikleri hususlardan biri de asliye ceza mahkemesi ne kadar sürer sorusunun yanıtıdır. Asliye ceza mahkemeleri on sene ve daha az hapis cezası gerektiren suçlar için görevlidir. 2019 senesi başında yürürlüğe girmiş olan hedef süre uygulamasına göreyse asliye ceza mahkemelerinde görülen davaların 300-390 gün dahilinde sonuca bağlanması amacıyla hedef zaman konulmuştur.
Asliye Ceza Mahkemesi Savunma Dilekçesi
Şüphesiz ki savunma, en kutsal haklar arasında yer alır. Avukatlık hizmeti, onu davada temsil ve savunmak için ceza alanında profesyonel bir avukattan alınması gerekmektedir. Yargılama esnasında sanık, suç işlemediğini ya da olayın iddia edildiği gibi olmadığını açıklayarak ve daha az ceza isteyerek ifade verebilecektir.
Sanık, fiilin hukuka uygun nedenleri olduğunu ya da suça konu fiili kendisinin işlemediğini açıklayan delillerle beraber savunmasını hazırlamalıdır. Sanığın etkili olması mühimdir. Bu yüzden internet üzerinden alınan hiçbir dilekçe örneği ile dilekçe hazırlanmaması lazımdır. Her dava ve daha hususu olaylar farklı olmaktadır. Başkasının yazdığı bir savunma dilekçesi taslağı ile savunma dilekçesi hazırlamak mantıksız bir durumdur.
Sanık yapılan suçlama ve iddialardan ötürü cezalandırılmaması gerektiğini ya da kendisine uygulanan fiillerin işe yaramadığını ve bütün bu sebeplerle cezalandırılmaması gerektiğini açıklayabilecektir.
Asliye Ceza Mahkemesi Avukatlık Ücreti
Asliye ceza mahkemelerinde açıklanan ücretin altında olmamak koşulu ile ücret belirlenmektedir. Dosyanın yer aldığı kent ya da ilçe, dosyanın iş yükü, sürecin uzunluğu ve delil sunumu gibi pek çok farklı faktör de avukatlık ücretini etkilemektedir. Vekaletname harcı, müvekkil ile ceza avukatı arasında ortak karar alınarak belirlenmektedir.
Asliye Ceza Mahkemesi Kararına İtiraz
İtiraz işlemleri mahkeme kararı adına yapılmalıdır. Fakat kararın açıklanmasının ertelenmesi kararı adına temyiz başvurusu da yapılabilmektedir. Hükmün açıklanmasının ertelenmesi kararı ile iki sene ya da daha az hapis veya adli para cezası adına verilmektedir. Temyiz başvurusu usulü ceza muhakemesi kanununun 268 numaralı maddesinde açıklanmıştır. Hâkim itirazı uygun görür ise kararını düzeltir. Kararı uygun bulmadığı zaman itirazı incelemek üzere yetkili makama iletir. Hükmün açıklanmasının ertelenmesine karar veren asliye ceza mahkemesinin kararına itirazın incelenmesi ise bulunan yer ağır ceza mahkemesi tarafından yapılmaktadır.
Asliye Ceza Mahkemesi Temyiz Süresi
Asliye ceza mahkemesinin temyiz süresi de merak edilmektedir. Ceza Muhakemesi kanununun 273 numaralı maddesinde bir düzenleme yer almaktadır. Kararın açıklanmasından itibaren yedi gün içinde, mahkemeye dilekçe ya da karar katibine sözlü ifade yazıp tutanağa işlenecektir. Tutuklanan birey ise tutanak yazılmasına ya da tutuklu olduğu cezaevine ifade vererek hukuki yollara başvurmaya gereksinim vardır.