Avukatlık mesleği ülkemizde halen saygınlığını korumakta olan meslek grupları arasındadır. Dört yıllık hukuk lisansı ve bir yıllık avukatlık stajı sonrası alınan avukatlık ruhsatnamesi ile bu meslek icra edilebilmektedir. Bu mesleğin en iyi bir şekilde sürdürülebilmesi için belirli kurallar söz konusudur. Bu makalemizde Avukat ve Avukatlık Meslek Kuralları hakkında gerekli açıklamaları ve sıkça sorulan soruları cevaplandıracağız.
Avukat ve Toplum Arasındaki İlişki
İçerik Tablosu
Her insanın bir gün dolaylı yada doğrudan ihtiyaç duyacağı kişi avukattır. Çünkü insanlar, toplu olarak yaşamaya başlamalarından bu güne dek kendi aralarında belirli kuralları düzenleme ihtiyacı duymuşlardır. Bu ihtiyaç bazen kişilerin kendi aralarında bazende idare yani devlet dediğimiz tüzel kişilik vasfında gerekmektedir. Avukat var olduğu topluma hizmet etmektedir. Dolayısıyla Avukat ve Toplum Arasındaki İlişki de bu çerçevede şekillenmektedir. Çünkü bir nevi avukat müvekkillerin ve toplumun aynasıdır.
Avukat ve Toplum Arasındaki İlişki çok sıkı bağlarla bir birine bağlıdır. Suçun ve suçlunun kaynağı yaşanılan toplumdur. Avukatta yaşadığı topluluğu ne kadar iyi tanır ne kadar iyi bilirse suçun kaynağını ve suçun nedeni de en iyi bir şekilde tespit eder. Bu tespit çerçevesinde de Avukat ve Avukatlık Meslek Kuralları belirlenmiş olur.
Avukatlık Kanununda Mesleki Düzenlemeler
1136 Sayılı Avukatlık Kanunu, avukatın mesleğini icra ederken uyması gereken ve aynı zamanda tüm sorumluluk çerçevesini belirleyen açıklayıcı ve yeteri düzeyde olan bir kanundur. İlgili kanuna göre avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. Aynı kanunda avukatlığın amacı, avukatlığa kabul şartları, ücretler, sorumluluklar, avukatlık üst kuruluşlar ve barolara ilişkin düzenlemeler mevcuttur.
Bölgesel Olarak Avukatlık Bürosu
Kamu görevi niteliğinde olan avukatlık mesleğinin icra edildiği yer avukatlık bürosu, hukuk bürosu veya danışmanlık bürosu olarak adlandırılmaktadır. Bölgesel Olarak Avukatlık Bürosu da ofisin kurulduğu veya hizmet ettiği yer olarak bilinmektedir. Örneğin; Şanlıurfa’da hizmet vermekte olan avukatlar, Şanlıurfa Avukatlık Bürosu olarak, Ankara’da hizmet veren avukatlık ofisleri, Ankara Avukatlık Bürosu diye adlandırılır.
Bölgesel ayrımın yanında pratikteki branş ayrımı da söz konusudur. Yani belirli bir alanda uzmanlaşma, ihtisaslaşma ve o alanın en iyisi olma anlamındadır. Çünkü, avukat arayışında olan biri her zaman için en iyi avukatı aramaktadır. İhtisaslaşma konusundaki ayrımda, Ceza Avukatlık Bürosu, İdare Avukatlık Bürosu, Vergi Avukatlık Bürosu, Tazminat Avukatlık Bürosu, Aile ve Boşanma Avukatlık Bürosu şeklideki bir ayrımdır.
Avukat ve Avukatlık Mesleği İle İlgili Daha Detaylı Bilgi Almak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.