# Velayetin Anneye Bırakılmış Olduğu Halde Annenin Başka Biriyle Evlenmesi
# Çocuğun Gerçek Baba Yanında Kalmaya Başlamasıyla Velayetin Babaya Verilmesi Gerektiği
# Evlenen Kadından Çocuğun Velayetinin Alınması
# Çocuğun Alıştığı Ortamın Değiştirilemeyeceği
# Velayet Konusunda Uzman Bilirkişi Raporunun Olumlu Görüşü
# Çocuğun Üstün Yararının Gözetilmesi
TÜRKİYE CUMHURİYETİ YARGITAY BAŞKANLIĞI 2. HUKUK DAİRESİ KARARI
ÖZET:
Dava, velayetin değiştirilmesi istemine ilişkindir. Bu tür davalarda hâkim çocuğun üstün yararını gözetmelidir. Çocuğun üstün yararı belirlenirken onun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaki ve toplumsal gelişiminin sağlanması amacının gözetilmesi gerekir.
Velayet hakkı davalı annede olmakla birlikte, annenin yeniden evlenmesi üzerine müşterek çocuk davacı baba yanında kalmaya başlamıştır. Uzman bilirkişi raporu da çocuğun alıştığı ortamın değişmesinin uygun olmadığı ve kendi isteği de göz önüne alınarak velayetin babaya verilmesi gerektiği yönündedir.
KARAR:
kesinleşen boşanma kararıyla müşterek çocuk 1999 doğumlu K.’nın velayeti anneye bırakılmış, davacı baba 12.11.2010 tarihinde velayetin kendisine verilmesi için bu davayı açmıştır.
Velayet düzenlemesi yapılırken göz önünde tutulması gereken temel ilke, çocuğun “üstün yararı” Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme md. 3; Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi md. 1 dir.
Çocuğun üstün yararı belirlenirken onun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaki ve toplumsal gelişiminin sağlanması amacının gözetilmesi gereklidir.
Ana ve babanın yararları, ahlaki değer yaşamları, sosyal konumları gibi durumları, çocuğun üstün yararını etkilemediği ölçüde göz önünde tutulur.
Toplanan delillerden velayet hakkı davalı annede olmakla birlikte, annenin yeniden evlenmesi üzerine müşterek çocuk K.’nın davacı baba yanında kalmaya başladığı anlaşılmaktadır.
Dosya içerisinde bulunan uzman raporu da çocuğun alıştığı ortamın değişmesinin uygun olmadığı ve kendi isteği de göz önüne alınarak velayetin babaya verilmesi gerektiği yönündedir.