Boşanma Davası Nasıl Açılır? son zamanalar da en çok araştırılan konuların başında gelmektedir. Bu dava sürecini anlatmadan evvel anlaşmalı ve çekişmeli boşanma nedir, boşanma nedir, boşanma nedenleri nelerdir gibi hususlara değineceğiz.
Boşanma Davası Nedir?
İçerik Tablosu
Hukuk düzenimiz içinde evli bireylerin evliliklerini bitirmek istediklerinde izlemesi gereken hukuki prosedürler boşanma şeklinde isimlendirilir. Boşanma uygulamasının gerçekleştirilebilmesi için aile mahkemesinde açılan davada boşanmaya karar verilmesi gerekmektedir. Her yıl yüz binin üzerinde boşanma davası açılmakta ve bu davalar karara bağlanmaktadır.
Türkiye’de boşanma oranları her geçen gün artmaktadır. Boşanma ve evlenme toplum düzenini yakından ilgilendirir. Bundan dolayı kanunda emredici hükümler bağlamında düzenlenmiştir. Boşanma işlemleri katı kurallara tabidir. Boşanma hükümleri çoğunlukla Türk Medeni Kanun içinde bulunmaktadır.
Şanlıurfa Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma söz konusu olduğunda anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır konusu da önemlidir. Bu dava türünde tarafların her ikisi de boşanmak ister. Aralarında çekişmeli herhangi bir konu bulunmaz. Boşanmada mal paylaşımı, çocukların velayeti, tazminat, nafaka gibi her hususta anlaşma söz konusudur. Bu anlaşmayı bir protokole dökmüşlerdir. Bundan dolayı mahkemeye başvuru yaparlar ve kısa bir zaman içinde boşanırlar. Anlaşmalı boşanma türü, çekişmeli boşanma ile karşılaştırıldığı zaman daha kolaydır ve kısa zamanda boşanma söz konusu olmaktadır. Anlaşmalı boşanma çeşidinde dört temel şart bulunmaktadır. Bunlar:
- Hakim bizzat tarafları dinlemelidir. Vekalet verilen avukatın hakim karşısına çıkması yeterli olmamaktadır.
- Evlilik en az bir sene sürmüş olmalıdır. Evliliğin ilk senesinde anlaşmalı boşanma davası açılamamaktadır.
- Çocukların velayetlerine ve boşanmanın mali sonuçlarına ilişkin tarafların anlaşmış olması gerekir. Bu hususlarda bir protokol hazırlanmalıdır.
- Hakim ilgili protokolü uygun bulmalıdır.
Anlaşmalı boşanma çeşidinde çekişmeli boşanma için geçerli bulunan usuli uygulamalar işleme konmaz. Bu aşamada boşanma davası dilekçesi, dilekçenin karşı tarafa tebliği, yanıt dilekçeleri, boşanma sebepleri inceleme gibi işlemler olmaz. Taraflar direkt olarak aile mahkemesine anlaşmalı boşanmak istediklerini bildirir. Sonrasında ise aralarında anlaşarak hazırlamış oldukları boşanma sözleşmesini mahkemeye sunarlar.
Bunun sonucunda verilen duruşma gününde duruşmaya bizzat dahil olmaları gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma çoğunlukla kısa zaman içinde sonuçlanır. Yukarıda açıkladığımız boşanma nedenleri çekişmeli boşanma davaları için geçerli olmaktadır. Bu nedenlerin değerlendirilmesi çekişmeli boşanmada yapılmaktadır. Anlaşmalı boşanma türünde bu tarz bir durum söz konusu olmamaktadır.
Anlaşmalı boşanma sözleşmesini tarafların sosyal durumlarına ve hukuka uygun gören hakim boşanmaya karar verir. Bu tarz bir durumda evlilik birliği temelinden sarsılmış olarak görülmektedir. Ek olarak acaba evlilik birliği temelden sarsılmış mı diye değerlendirme yapılmamaktadır.
✅ Kurumsal Telefon | 0532 658 53 63 |
✅ Tam Zamanlı Destek | Online Danışmanlık |
✅ İnovatif Yapılanma | Araştırmacı ve Yenilikçi |
✅ Avukatlık Hizmetleri | Danışmanlık Hizmetleri |
Kötü niyetli olarak başka birilerinin ya da eşlerden birinin evliliği sahte vekaletname gibi çeşitli evraklar ile sonlandırmaya çalışmalarını önlemek maksadıyla tarafların anlaşmalı boşanmalarında bizzat hakimin karşısına çıkmaları şarttır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü
Boşanma davaları konusunda anlaşma boşanma protokolü hususundan da söz etmek gerekir. Hakimin değerlendireceği en önemli konu anlaşma boşanma protokolü olmaktadır. Bu, boşanma sonucunda meydana gelebilecek çocukların velayeti ve mali konulara ilişkin hususların taraflarca anlaşılarak yazıya dökülmesi halidir.
İlgili hakim bu protokolü tarafların sosyal yaşantısına ve hukuka uygun bulur ise boşanmaya karar verir. Hakim protokol üzerinde gerekli görmüş olduğu çeşitli değişiklikler yapabilir. Ayrıca tarafların buna itiraz etme hakları da bulunmaktadır. İtiraz gerçekleşmez ise hakim boşanmaya karar verir. Fakat taraflardan birisi bu durumu kabul etmez ise boşanma talebi reddedilir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davaları, boşanmanın kendisine ya da sonuçlarına ilişkin olarak uyuşmazlık söz konusu olduğunda ortaya çıkar. Bu davalarda asıl olan çekişmeli yargılama olmaktadır. Anlaşmalı boşanma ise istisnai özelliktedir. Özel şartları bulunmaktadır. Çekişmeli boşanma davası evlilik birliğinin temelinden sarsıldığında ya da özel boşanma sebeplerine dayanabilir.
- Eşlerden biri boşanmayı talep ediyor ve diğer istemiyor ise dava çekişmelidir.
- Eşlerden her ikisi de boşanmayı talep ediyor fakat boşanma eyleminin sonuçlarına ilişkin anlaşma elde edilemiyor ise bu da çekişmeli bir davadır.
- Eşlerden her ikisi de boşanmayı talep ediyor ve boşanmanın sonuçları hususunda anlaşmışlar ise ancak evlenmelerinin üzerinden bir sene geçmediyse açacakları dava da yine çekişmeli boşanma davası olmaktadır.
Boşanma Nedenleri Nelerdir?
Boşanma davası nasıl açılır hususunun en temelinde boşanma nedenleri yer almaktadır. Boşanma davası açmak isteyen birey mahkemeye boşanma konusu için dayanak teşkil edecek somut ve haklı bir sebep sunmalıdır. Bu nedenler kanunda sınırlı şekilde düzenlenmiştir. Genel boşanma nedeni ve özel boşanma nedenleri olmak üzere iki grupta bulunmaktadır.
Genel boşanma sebebi şiddetli geçimsizlik şeklinde tabir edilen evlilik birliğinin temelden sarsılması durumudur. Bu kanaate varması gereken kişi ise hakimdir. Burada hakimin takdir yetkisi bulunmaktadır. Özel boşanma nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Akıl hastalığı
- Terk
- Haysiyetsiz hayat sürme ve suç işleme
- Hayata kast, kötü ve onur kırıcı davranış
- Zina
Bu durumların ispatı halinde hakimin boşanma hususunda takdir hakkı olmamaktadır. Özel boşanma nedenleri olayda varsa hakim boşanmaya karar verir.
Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Bu boşanma şekli genel boşanma nedenidir. En fazla dayanılan boşanma sebebi olmaktadır. Eşlerden biri boşanma davasında özel boşanma nedenlerine dayanmıyorsa bu genel boşanma nedenine dayanmak durumundadır. Bu aşamada takdir yetkisi tam anlamıyla hakimdedir. Hakim iki taraf da boşanmak istese dahi evlilik birliğinin temelden sarsılmadığına ve evliliğinin devamının her iki taraf için de çekilmez olmadığına karar verebilir. Bu noktada boşanma gerçekleşmez.
Evliliğin devamı eğer ki taraflar için çekilmez bir düzeye gelmiş ise taraflardan birisi evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı nedeniyle dava açabilir. Davayı açan tarafın kusura daha çoksa diğer eş davanın reddedilmesini isteyebilir. Bunun için diğer eşin daha kusurlu olduğunu ispat etmek gereklidir. Veya kendisi de boşanmak istiyor ve araların çocuğun velayeti, mal paylaşımı ve nafaka gibi hususlarda anlaşamıyorlar ise karşı taraf dava açabilmektedir.
Davalı kişinin boşan davasının reddedilmesi talebi kötü niyet barındırıyor ise ve evliliğin devam etmesi çocuklar için uygun bulunmuyorsa davacının daha çok kusurlu olmasına karşın hakim boşanmaya karar verebilmektedir.
Zina Nedeniyle Boşanma Davası Açma
Evlilik birliğinde eşlerden birinin aldatması veya zina etmesi halinde aldatılan eş diğer kişiye karşı zina nedenine dayanarak boşanma davası açabilmektedir. Aldatmanın ispatlanması halinde mahkeme boşanmaya karar verir. Davalı eş ise tam kusurlu olmaktadır.
Zina nedeniyle dava açılabilmesi için aldatmanın öğrenildiği zamandan itibaren altı ay içinde mahkemeye başvurulması gerekmektedir. Eşlerden birinin zina gerçekleştirmesi durumunda diğer eşin her halükârda beş yıl içinde bu davayı açması gerekmektedir. Aksi durumda bu hakkı kaybolmaktadır.
Zina gerçekleştiren eşi diğer eşin affetmesi durumunda yine dava açma hakkı bulunmamaktadır. Zina yapan kişi diğer kişiyi affetmiş olduğu ispat edilebilir bir durumdur. Bundan dolayı mahkemenin çeşitli değerlendirme kriterleri olmasından dolayı buna hakim karar verecektir.
Hayata Kast, Onur Kırıcı Davranış ve Kötü Muamele Sebebiyle Boşanma Davası Açma
Eşlerden birinin diğer eşin yaşamına kastetmesi, ona kötü davranması ve onurunu kıracak davranışlar göstermesi durumunda diğer eş bu nedenlere dayanarak boşanma davası açabilmektedir. Bu durumlar da özel boşanma nedeni olmaktadır. İspatı durumunda mahkeme boşanmaya karar vermek durumundadır. Aynı zamanda davalı eş ise tam kusurlu olmaktadır.
Yaşamına kastedilen ya da kötü davranışlara maruz kalan kişi zinada olduğu gibi bu durumu öğrenmesinden sonra altı ay içinde boşanma davasını açmalıdır. Durumu öğrenmemiş olsa dahi beş sene içinde bu nedene dayanarak dava açma hakkı vardır. Buradaki kötü davranış ve yaşama kast eylemlerinin affedilmesi durumunda da bu nedene bağlı şekilde dava açma hakkı kaybolacaktır.
Haysiyetsiz Hayat Sürme ve Suç İşleme Sebebiyle Boşanma Davası Açma
Eşlerden birinin kendisini toplum önünde küçük düşürecek bir suç işlemesi halinde ya da haysiyetsiz hayat sürmesi durumunda ve bu durumlarda diğer eşin suç işleyen veya haysiyetsiz yaşam süren eşle beraber yaşaması kendisinden talep edilemiyorsa bu kişi her daim bu özel sebebe bağlı şekilde boşanma davasını açabilir.
Bu halde haysiyetsiz hayat sürüldüğünün ve bu eşle yaşamanın çekilmez hale geldiğinin takdiri tam anlamıyla hakime ait olmaktadır. Hakim bu kanaate varırsa evlilik birliğinin temelden sarsıldığına dikkat edilmeksizin boşanma gerçekleştirilecektir.
Terk Sebebiyle Boşanma Davası Açma
Evlilik birliği içinde eşlerden birisi diğer kişiyi terk ederse ve altı ay süresince geri dönmez ise diğer kişi terk sebebiyle boşanma davası açabilmektedir. Bu aşamada evi terk eden eşin evlilik birliğinden doğan yükümünü yerine getirmeme amacı taşıyor olması lazım. Örneğin iş gezisine giden eş için bu dava açılamamaktadır.
Bununla birlikte terk sebebi ile boşanma davası açmak için eşin evi terk etmesinin üstünden dört ay geçtikten sonra noterden geri dönmesi için bir ihtarname ile çağrılma işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu ihtar gerçekleştirilmeden terk sebebine bağlı olarak boşanma davası açılamamaktadır. İhtardan sonra iki ay geçmesine karşın eş eve dönmez ise boşanma davası açılabilecektir.
Terk hususu da özel bir boşanma sebebi olmaktadır ve yukarıda söz edilen şartların oluşması ile hakim boşanmaya karar vermek durumundadır. Bununla birlikte terk eden eş tam anlamıyla kusurlu olmaktadır.
Eşlerden biri diğer eşi ortak yaşamış oldukları evden kovar ise ve eve geri dönmesini önler ise kendisi terk etmiş sayılmaktadır ve diğer eş gerekli prosedürü yerine getirerek boşanma davası açabilmektedir.
Akıl Hastalığı Sebebiyle Boşanma Davası Açma
Evlilik birliği içinde eşlerden biri tedavi edilmesi söz konusu olmayan bir akıl rahatsızlığına yakalanır ise bu durum diğer eş için beraber yaşamayı çekilmez hale getirdiyse diğer eş boşanma davası talep edebilmektedir. Bu aşamada da hakim boşanmaya karar vermek durumundadır. Fakat bunun için davalı eşin yakalandığı akıl rahatsızlığının tedavi edilemeyeceği resmi şekilde belgelenmelidir.
Akıl rahatsızlığı nedeni ile açılan boşanma davası da özel sebebe dayanan boşanma davası olarak bilinmektedir. Hakim önüne sunulan sağlık raporu üzerine boşanmaya karar vermek zorundadır.
Boşanmada Kusur
Boşanma davalarında kusur önem arz etmektedir. Kusurlu bulunan tarafın boşanma isteği reddedilebileceği gibi aynı zamanda tazminatın ve nafakanın belirlenmesinde de kusur etkili bir faktör olmaktadır. Yargılama esnasında hakim taraflar arasındaki kusur etkenini belirlemektedir. Bu bağlamda eşlerden biri az kusurlu ve diğer eş daha çok kusurlu şekilde belirlenebilir. Bunun yanı sıra eşit kusurlu bulunmaları durumu bir çeşit kusurdur. Eşit kusur durumunda nafakaya hükmedilmesi söz konusu olmamaktadır. Bir taraf tam kusurluyken diğer taraf kusursuz da olabilir. Tüm bunlar boşanmanın sonuçlarını etkileyen durumlar olmaktadır. Boşanmak isteyen eş diğer eşe göre daha çok kusurluysa boşan talebi kesin olarak reddedilmektedir.
Boşanma davalarında işinin ehli bir boşanma avukatı desteği almak son derece önemlidir.