Dövme Polisliğe Engel Mi? merak ediliyor. POMEM’e girmek isteyen adayların sık olarak sorduğu sorulardan biri oluyor. Günümüzde pek çok gencin bir aksesuar olarak tercih ettiği dövmeler, bazı durumlara engel olabiliyor. Kimi meslek gruplarına başvuru yaparken dövme engel teşkil edebiliyor. Polis olmak isteyen bireylerin de ilk olarak polis aday öğrenciliği için başvuruda bulundukları POMEM’e dövmenin bir engel oluşturup oluşturmayacağı merak konusu olmaktadır.
POMEM, PMYO, PAEM, PÖH ve Bekçilik gibi meslekler ve kurumlar için dövmenin engel olup olmayacağı konusu 30290 numaralı 03 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte düzenlenmektedir. Alakalı hususa ilişkin yönetmeliğin ekler bölümünde EK-3 alanında bulunan Emniyet Teşkilatına Alınacak Öğrenciler ve Memurlar Hakkında Düzenlenecek raporun 12 nolu cilt hastalıkları başlığında bu konu açıklanmıştır. Buna göre:
- 5 metreden bakmakla eşkal belirleyici olan lezyonlar öğrenciliğe teşkil oluşturmaktadır.
- Yazlık üniforma giyildiği zaman vücudun açık olan alanlarında kalan her çeşit dövme ve benzeri kalıcı uygulamalar öğrenciliğe engel olmaktadır.
PAEM, PÖH ile Çarşı ve Mahalle Bekçileri, POMEM, PMYO öğrencileri için dövme eşkal belirleyici olmasından dolayı, yazlık üniforma giyildiği zaman vücudun açık alanlarında yer alması durumunda mesleğin icrası için engel nedeni olarak sayılmaktadır. Yani dövme polisliğe engel mi sorusunun yanıtı eğer ki eşkal belirleyici ise evet aksi durumda hayırdır.
Görünmeyen Dövme Polisliğe Engel Mi?
İçerik Tablosu
POMEM başvurusu yapacak kişilerin sorduğu sorulardan biri de görünmeyen dövme polisliğe engel mi oluyor. Yukarıda açıkladığımız yönetmelik maddelerine göre yazlık üniforma giyildiği zaman görünmeyen dövmenin vücutta bulunması her ne kadar yönetmelik maddelerine uygun olsa da bu koşulu sağladığı halde vücudunda yer aldığı taktirde polisliğe engel olacak dövmeler vardır. Mesela, meslek ahlakı, toplum ahlakı, milli teamüller, toplumun tümü ya da bir kısmının benimsemiş olduğu değerler, kanunlar ve anayasada düzenlenmiş hükümler ya da bu hükümlerin bir bölümü ile örtüşmeyen veya bunlara aykırılık barındıran simge, sembol ve belirtileri bulunan dövmeler her ne kadar üniforma giyildiği zaman görülmese de bu dövmelerin vücutta bulunması polislik için engel oluşturmaktadır.
Silinen Dövme Polisliğe Engel Mi?
POMEM başvurusu yapacak bireyler tarafından silinen dövme polisliğe engel mi diye de soruluyor. Gelişen teknoloji ile beraber dövme sildirme durumu son derece yaygın bir konu olmakla beraber, PÖH, PAEM, PMYO, POMEM için birtakım koşul ve hallerde engel teşkil oluşturması sebebi ile oldukça popülerdir. Pek çok tekniği olan dövme sildirme işlemi, dövmenin renkli olması ya da büyüklüğü sebebi ile değişen seans zamanları nedeni ile uzun bir süreç olabilmektedir. Bir diğer ifade ile dövmenin tam anlamı ile silinmesi biraz zaman almaktadır.
Dövmenin PÖH, PAEM, PMYO, POMEM için engel oluşturmasının sebebi ilgili dövmenin eşkal belirleyici niteliğidir. Dövmenin tam anlamı ile vücuttan silinmesi durumunda bunun yaşanmayacağından dolayı PÖH, PAEM, PMYO, POMEM için engel olması hali ortadan kalkacaktır.
Silinen Dövmenin İzi Kalırsa Polisliğe Engel Mi?
Konuyla alakalı bir başka soru da silinen dövmenin izi kalırsa polisliğe engel mi sorusudur. Dövme silinirken vücut üzerinde iz bırakması durumunda PÖH, PAEM, PMYO, POMEM için engel oluşturacak bir durumun meydana gelmemesi amacıyla alakalı yönetmelikte bulunan beş metreden bakmakla eşkal belirleyici olan semboller öğrenciliğe engel olmaktadır düzenlemesine göre, silme uygulamasından kalan izin beş metreden bakınca eşkal belirleyici olmaması şarttır. Silinme uygulaması sonrasında vücut üzerinde kalan iz beş metreden çıplak gözle bakılması durumunda eşkal belirleyici bir durum şeklinde görülecektir. Bundan dolayı PÖH, PAEM, PMYO, POMEM başvuruları için engel oluşturacaktır.
Kısaca açıklamak gerekir ise PÖH, PAEM, PMYO, POMEM adayları için görünen yara, dövme ve silinmesine rağmen dövme kalıntısı engel teşkil eder. Fakat bu şekilde olmayan ve çeşitli bir duruma ilişkin olarak elenmeniz halinde altmış günlük zamanı geçirmeden evvel bir avukattan destek almanız önem arz etmektedir.
A Dilimi Sağlık Şartları Nelerdir?
Polisliğe engel olan A dilimi sağlık koşulları, endokrinoloji, enfeksiyon hastalıkları, gastroenteroloji, nefroloji ve nefroloji şeklinde sınıflandırılmaktadır. A dilimi sağlık koşulları olarak sınıflandırılan hastalıklar şunları içermektedir:
- Doğuştan veya sonradan meydana gelen organ eksiklikleri ya da kayıplar.
- Organ ve sistem fonksiyonlarını olumsuz etkileyen hastalıklar
- Sakatlıklar
- Sürekli olarak ilaç ve diyet tedavisine gereksinim duyulan ve kontrol altında tutulması gereken rahatsızlıklar
- Kronik rahatsızlıklar: böbrek yetmezliği, demans, diyabet, solunum yolu hastalıkları, kanser, koroner arter hastalığı
Doktor, rahatsızlığın durumuna ve derinliğine bakarak kişinin hangi sağlık dilimine uygun olduğuna kendisi karar verecektir.
Hematoloji
- Lokositoz: Bağışıklık sisteminden sorumlu olan elemanların olması gerekenden çok olması gibi durumlar polisliğe engeldir.
- Polistemi: Kırmızı kan hücrelerinin anormal olarak fazla olması hali polisliğe engeldir.
- Trombositoz: Kandaki trombosit düzeyinin aşırı miktarda olması polisliğe engeldir.
- Trombositopeni: Kandaki trombosit düzeyinin azalması polisliğe engeldir.
- Lökopeni: Kandaki beyaz kan hücrelerinin normal değerlerin altına düşmesi polisliğe engeldir.
- Anemi: Kansızlık polisliğe engeldir.
Talasemi taşıyıcıları sağlam raporu almalıdırlar.
Nefroloji
- Polikistik böbrek hastalığı polisliğe engeldir.
- Böbreklerde yerleşim ve şekilde bozuklukları polisliğe engeldir.
- Proteinüri: İdrarda aşırı miktarda protein olması polisliğe engeldir.
- Hiperürisemi: Kandaki ürik asit seviyesinin aşırı olması polisliğe engeldir.
İyi huylu böbrek kistleri olanlar sağlam raporu alabilirler.
Gastroenteroloji
- HBS antijeni pozitif olan bireyler veya HBV DNA’sı pozitif olanlar polis olamamaktadır.
Enfeksiyon Hastalıkları
- Kronik veya ilerleyici enfeksiyon rahatsızlığı bulunanlar polis olamazlar.
- HCV RNA pozitif olanlar polis olamaz.
- HIV pozitif olanlar polis olamaz.
- Bulaşıcı ve aktif enfeksiyon rahatsızlığı olan polis olamazlar.
İlaç tedavisine gereksinim duyulmadan subklinik hipertroidi ve subklinik hipotiroidi hastaları polis olabilirler.
Ritim Bozukluğu Polisliğe Engel Mi?
Yönetmelikte yer alan ileri düzeydeki ritim bozukluğu ve iletim bozukluğu bulunanların polis olamayacağı ifade edilmektedir. Fakat eğer otonom sinir sistemi bozuklukları ve ritim bozukluğu bireyin fiziksel aktivitesini kısıtlamıyor ise hekimin olumlu rapor sunması durumunda bireyler polis okullarına kabul edilebilmektedir.
Varikosel Polis Olmaya Engel Mi?
Varikosel şeklinde bilinen durum, kişinin testislerinde kanı boşaltan toplardamarlardaki varisler olmaktadır. Özellikle de kısırlık problemi olanlarda meydana gelen bu problemle, testislerde kirli kandaki toksik bileşenler birikir ve kan akımı bozulmaya uğrar. Bu da testislerin fonksiyonlarını olumsuz düzeyde etkileyerek sperm ve testosteron üretiminin bozulmasına neden olur. PÖH, PMYO, PAEM ve POMEM için varikosel hastalığı bir engel olmamaktadır. Bu problemi bulunan bireyler de polis olabilirler.
Şaşılık Polisliğe Engel Mi?
İlgili yönetmeliğin yedinci kısmında göz kapağı düşüklüğü, şaşılık, göz kaslarında ve sinirlerdeki fonksiyon kayıpları gibi haller polis olmayı engellemektedir.
Polis Olmaya Engel Durumlar Nelerdir?
Polis olmayı düşünenler polisliğe engel durumlar hakkında da bilgi almak istiyor olabilir. Polisliği icra edebilmek amacıyla yüz kızartıcı suçları işlememiş olmak ve herhangi bir ceza almamış olmak şarttır. Bu mesleği icra etmek için uygun bir sicile ve geçmişe sahip olamayan bireyler PMYO, POMEM ve PAEM gibi polislik eğitimi sunan kurumlara kabul edilmemektedir. Polislik başvurusuna engel olan durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- İnsanların şerefini ve haysiyetini kıracak suçlar, taciz gibi yüz kızartıcı suç işleyenler, sahtecilik yapanlar, dini kötüye kullananlar, rüşvet alanlar ya da verenler, hırsızlık yapanlar
- Devlet sırlarını açıklayanlar, kaçakçılık yapanlar, ihaleye fesat karıştıranlar ve bunlar sebebi ile ceza alanlar
- Kasti şekilde işlenen suçlar sebebi ile bir sene ve daha çok ceza alanlar
Bu sayılan suçlar dışındaki durumlar sebebi ile bir seneden az hapis cezası alanlar polis olabilirler. Fakat eğer ki birey devlet güvenliğini tehlikeye sokacak hareketler yaptı ise veya terör propagandalarına karıştı ise bir seneden az cezası olsa dahi polis olamamaktadır.
Babası Sabıkalı Olan Polis Olabilir Mi?
Polis olmak için bireyin sabıka durumuna bakılmaktadır. Babasının veya annesinin sabıka kayıtlarına bakılmaz. Polislik mesleği başvurusunda aile sicili değil bireyin kendisinin sicili önemli olmaktadır. Ailede sabıkalı bireyin olması kişinin polislik başvurusu yapmasına engel olmamaktadır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise aileden bir kişinin terör örgüsü ile ilgisinin olmamasıdır. Terör sebebi ile ceza alan aile bireylerinin bulunması arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasının olumsuz şekilde sonuçlanmasına yol açabilir.
Sonuç olarak şunları söyleyebiliriz; organların fonksiyonlarının yerine getirmesini önleyen rahatsızlıklar, organ kaybı, terör suçları polis olmayı olanaksız duruma getirmektedir.
Polislik Şartları Nelerdir?
Polislik şartları nelerdir? Polislik mesleğini icra etmek için gerekli olan şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- Ceza almamış olması
- Kişin silah taşımak için engel bir durumu olmaması
- Reşit olmak (18 yaş kanunu) 30 yaşını geçmemek.
- KPSS baraj puanını geçmek.
- Eğer yurt dışında herhangi bir okuldan mezun iseniz denklik belgesi.
- Lise, lisans ve ön lisans mezunu olması
- C. vatandaşı olmak.
Polislik Sağlık Şartları Nelerdir?
Başvuru yapacak olan kişinin hangi branşlardan rapor alacağı ve bu ilgili raporda nelerin olması gerektiği yönetmelikte belirtilmiştir. Buna göre yapılması gereken muayeneler:
- Ortopedi ve Travmatoloji.
- Nöroloji.
- Kadın Hastalıkları ve Doğum.
- Göz Hastalıkları.
- Üroloji.
- Ağız ve Diş Sağlığı.
- Kulak Burun Boğaz Hastalıkları.
- Genel Cerrahi.
- Göğüs Hastalıkları.
- Enfeksiyon Hastalıkları.
Raporda olması gereken görüntüleme teknikleri ve fonksiyon tespit teknikleri:
- Solunum Fonksiyon Testi.
- Elektrokardiografi (EKG).
- Ekokardiografi (EKO).
- Genital USG.
- Tüm batın USG.
- PA akciğer grafisi.
Raporda olması gereken laboratuvar testleri:
- Kanda β-hCG.
- ALT, AST, GGT, HBsAg, HBV DNA
- Tam Kan Sayımı.
- İdrar Biyokimyası/Mikroskopisi, Cre, Üre.
- AKŞ, TSH.
Raporun usule uygun olması için:
- Kişiyi hastaneye sevk eden makamın onayı olmalıdır.
- Kişiyi hastaneye sevk eden makam tarafından onaylanmış olan, son altı ay içinde çekilmiş fotoğraf olmalıdır.
- Kimlik bilgileri olmalıdır.
- Rapor tarihi ve sayısı olmalıdır.
- Her branş için muayene bulguları ve sonuçları, tarih ve sayı, hastane sağlık kurulunun kaşe ve imzaları, ilgili uzman doktor kaşe ve imzaları olmalıdır.
- Her branş için belirlenen olan görüntüleme yöntemlerinin, laboratuvar testlerinin ve fonksiyon tespit tekniklerinin sonuçları eksiksiz ve ayrıntılı biçimde doldurulur, boş bırakılamaz.
- Teşhis ve karar haneleri ile rapordaki diğer bütün haneler detaylı ve eksiksiz biçimde doldurulur, boş bırakılamaz.
Sağlık Raporu Sonrası Ne Olacak?
Sağlık kuruluşu her bir kişiyi sağlık açısından ayrıca değerlendirmektedir. Hakkında rapor düzenler. Bu rapora göre adaylar sağlık bakımından D, C, B ve A dilimlerine girerler. Hangi hallerin hangi dilim kapsamında olduğu yönetmelikte bulunmaktadır. Kesin kayıt için adaylar A dilimi şartlarını sağlamak durumundadırlar.