E-Ticaret Sitesinde Bulunması Gereken Hukuki Metinler sıklıkla Google üzerinden aratılmakta ve örnek taslak olarak incelenmekte. Bugün sizler için bu metinler neden gerekiyor ve E-Ticaret sitelerinde bulunması gerekiyor mu konularını inceleyeceğiz. E-ticaret, ticari ve tüketici alımlarının çevrimiçi platformlarda gerçekleşmesi demektir. Bu şekilde hizmet ya da mal satımı ciddi bir hukuki denetime tabi olmaktadır. Günümüzde e-ticaret, her türlü tüketicinin çeşitli nedenler ile uğramış olduğu bir alandır. Buna bağlı şekilde e-ticaret sayfaları, online pazaryerleri, çevrimiçi hizmet sunan siteler gibi çevrimiçi ortamda ticaret yapan bireyler bu sayfalarında bazı hukuki metinleri belirlemek zorundadırlar.
E-ticaret son zamanlarda oldukça popüler bir ticaret yeridir. Durum böyle olunca e-ticaretin hukuki şart ve denetimlere tabi olmaması düşünülemez. Hatta e-ticaret hukuki sözleşmeleri, genellikle normal bir iş ve sözleşmeye göre daha detaylı ve karmaşık olabilmektedir.
E-Ticaretin Hukuki Niteliği Nedir?
İçerik Tablosu
E-ticaret sitesinde olması gereken hukuki metinler öncesinde e-ticaretin hukuki niteliğinden bahsedelim. Bir ticari sözleşmenin çevrimiçi ortamda gerçekleştirilmesi olması onun hukuki bir nitelik taşıdığını belirtmez ve farklı kılmaz. E-ticaret sayfasından satış gerçekleştiren bir şahıs yine satış sözleşmesi akdetmiş olacağı gibi yine bu platformlardan hizmet alan birey hizmet sözleşmesi yapmış olmaktadır. Bu açıdan bunların hukuki niteliği özel hukuk sözleşmesi olmasıdır. Fakat hepten normal sözleşmeler ile aynı işlemler olmamaktadır. Kanuni bakımdan e-ticaret üzerinden yapılan bu anlaşmaların hüküm ve sonuçlarında çeşitli farklılıklar bulunmaktadır. Buna ek olarak özel hukuk anlaşmaları olduğundan ötürü taraflar arasında sözleşme serbestisi ilkesi söz konusudur.
E-Ticaret Sitesinde Olması Gereken Sözleşme ve Diğer Hukuki Metinler Nelerdir?
E-ticaret sitelerine giriş yapıldığı zaman çoğu bireyin okumadan onaylamış olduğu çeşitli sözleşmeler var olduğu görüşür. Bu sözleşmeler esasen taraflar arasındaki işlemin hangi sözleşme ve şartlara tabi olduğu, herhangi bir anlaşmazlık vuku bulduğunda ne şekilde hareket edileceğini bildirmektedir. Yukarıda açıklandığı gibi bu sözleşmelerde serbestçe hüküm koyma ilkesi de bulunmaktadır. Ayrıca bazı aşamalarda kanuni zorunluluk gereği çeşitli hükümler vardır. E-ticaret sitesi hukuki sözleşme ve metinleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
E-Ticaret Ön Bilgilendirme Formu
Bu form, bir e-ticaret sayfasından alışveriş yapacak olan kişinin, ödeme işleminin henüz yapılmasından önce siparişle alakalı verileri özet şeklinde görmesine denmektedir. E-ticaret ön bilgilendirme formu, alıcı tarafından onaylanmadığı sürece satış aşamasına geçilmemektedir. Bu formda şu bilgiler mutlaka olmalıdır:
- Alıcı ve satıcının ismi, soy ismi, açık adresi, ticaret unvanı, diğer iletişim bilgileri.
- Satışa konu olan hizmet ve ürünlerin nitelikleri.
- Sözleşmeye konu olan ve ödenen bütün vergi ve salt değerlerle beraber tüm TL karşılığı.
- Teslimat bedeli.
- Taraf, ödeme ve teslim ifasına ilişkin diğer hükümler.
- Alıcının cayma hakkının varlığı ve ilgili bu hakkı ne biçimde kullanacağı.
- Ticarete konu olan satışa ilişkin fiyat ve sözleşmenin geçerlilik süresi.
- Dönemse ya da sürekli olarak devam eden bir satış işlemi varsa bu sözleşmenin minimum süresi.
- Bir seneden daha uzun olan devamlı satışlarda bu sözleşmenin fesih koşulları.
E-Ticaret Mesafeli Satış Sözleşmesi
Online ticarette mesafeli satış sözleşmesi de mutlaka olmalıdır. Bu, Tüketici Koruma Kanunu ile madde 48’de düzenlenmiştir. Bu sözleşme, ismi üzerinde bir satış akdinin satıcı ile alıcı arasında bir araya gelmeden akdedilmesine denmektedir. Bu sözleşmede olması gereken veriler:
- En son olarak da tüketicinin cayma hakkına ilişkin açıklayıcı bilgiler.
- Satışa konu ürünün teslimatına ilişkin genel bilgiler.
- Satış bedeline ilişkin ayrıntılı ve net bilgiler.
- Satışa konu olan ürün ile ilgili ayırt edici bilgiler.
- Satıcı ve alıcıya ilişkin bilgiler açıklayıcı net bilgiler.
Bu sözleşme, online ticarette alıcı ile satıcı arasındaki asıl sözleşme niteliği taşımaktadır. Bundan dolayı hem alıcı hem de satıcı açısından büyük bir titizlik ile hazırlanması önem arz etmektedir. Bununla beraber sözleşmede bu saymış olduğumuz maddelerin yanında özel hükümler de yer alabilir. Sonuç olarak mesafeli satış sözleşmesi için de serbestlik ilkesi geçerli olmaktadır.
Çevrimiçi ortamda satış işleminin yapılabilmesi için ön bilgilendirme formunda olduğu gibi ödeme evvelinde tüketici tarafından formun onaylanmış olması şarttır. Aynı zamanda bu sözleşmenin şekil şartları bakımından en 12 punto ile hazırlanmış olması gerekmektedir. Satıştan sonra üç sene süreyle satıcı tarafından muhafaza edilmesi bir diğer şart olmaktadır.
✅ Kurumsal Telefon | 0532 658 53 63 |
✅ Tam Zamanlı Destek | Online Danışmanlık |
✅ İnovatif Yapılanma | Araştırmacı ve Yenilikçi |
✅ Avukatlık Hizmetleri | Danışmanlık Hizmetleri |
E-Ticaret Kullanıcı-Üyelik Sözleşmesi
Online ticaretin ve platformun niteliğine, kullanım şartlarına ve somut durumun başka niteliklerine bağlı şekilde e-ticaret üyelik sözleşmesi farklılık gösterebilmektedir. Online ticaret sitesi üyelik şartları ile alakalı hazırlanacak olan metnin önemi büyüktür. Burada üyelerin sayfa üzerinde ne şekilde hareket edecekleri, var ise kısıtlamalar, üyelerin ve site yönetiminden sorumlu olanların hak ve yükümlülükleri, sözleşmeye aykırı hareketler sonucu uygulanacak hükümler bulunmaktadır.
Bu aşamada en önemlisi, sayfanın ne tarz durumlarda sorumlu olacağı ve ne tarz durumlar sorumluluk almayacağı bilgisidir. Aynı zamanda bir üyelik sözleşmesinin kapsamında gizliliğine ilişkin bilgiler de mutlaka olmalıdır. Bu sözleşme, üye olacak şahıs tarafından onaylanmalıdır. Kullanıcı sisteme üye olur iken kendisine ilişkin verileri doğru ve net biçimde doldurmalıdır. Bu sayede olası bir sorunda muhatap alınabilecek birileri bulunabilir. Bundan ötürü gerekirse de cep telefonu onayı ya da e-mail onayı gibi detaylar üyelik işlemlerinde zorunlu unsurlar olarak bulunmalıdır.
E-Ticaret Gizlilik Sözleşmesi ve KVKK
Online ticaretin doğası gereği, alıcı kişisel bilgilerini e-ticaret sayfasına ve dolayısı ile satıcıya iletmiş olur. Bu kişisel bilgiler, kullanıcı ismi ve soy adından kimlik numarası ya da banka kartı bilgilerine kadar geniş bir yelpazededir. E-ticaret gizlilik sözleşmesi metni, alıcıya hangi kişisel verilerin nerede, ne kadar ve ne amaçla depolanacağını bilgilendiren bir metin olmaktadır.
İlgili metince KVKK hükümleri ve elektronik ticaret düzenlemesiyle ilgili hükümler ağır basmaktadır. Ayrıca bu bilgilerin gizliliğine aykırı olan hallerde alıcının başvurabileceği yollar da gizlilik politikası metninde yer almaktadır.
E-Ticaret Satıcısının İletişim Bilgileri
Satıcının iletişim bilgileri online ticaret sayfasında mutlaka olmalıdır. Bu bilgiler alıcıların rahatça ulaşabileceği bir alanda konumlanmalıdır. Satıcı iletişim bilgilerine, işletme ismi, ticaret unvanı, işletme adresi, satıcının telefon ve adres bilgileri, diğer iletişim bilgileri, e-posta, ticaret sicil numarası ve vergi numarası da eklenmelidir. Sayfa sahibinin bu tarz iletişim bilgilerinin sayfada yer alıyor olması esasen pratikte büyük kolaylık sağlamaktadır.
E-Ticarette Cayma Hakkının Düzenlenmesi
E-ticaret söz konusu olduğunda e-ticarette cayma hakkı da önemli bir konudur. Online siteler üzerinden alışveriş gerçekleştiren bireylerin Tüketici Korunması Kanunu madde 48’e göre on dört gün içinde herhangi bir sebep sunma zorunluluğu olmadan ve ek ödemeler yapmadan sözleşmeden dönme hakları vardır. Alıcı on dört gün içinde cayma hakkını kullandığına dair ilgili beyanını satıcı kişiye bildirir ise bu hakkını kullanmış olmaktadır.
Bu kurallar genel anlamda cayma hakkı demektir. Satıcı kişi e-ticaret sayfasında alıcının cayma hakkına dair bir bilgilendirme metnine mutlaka yer vermek zorundadır. Aynı zamanda alıcıya bu hakkıyla alakalı açıkça bilgilendirme yapmak zorundadır.
Cayma hakkı konusu e-ticaret işlemlerinde son derece önemli bir detaydır. Eğer ki satıcı kişi cayma hakkıyla alakalı bilgilendirmeyi alıcı kişiye yapmadı ise ya da yapmış olduğunu ispat edemez ise alıcının cayma hakkı on dört günden bir seneye çıkmaktadır.