Şanlıurfa Tüketici Hakları Avukatı olarak tüketici hukuku alanında AGÂH Hukuk Danışmanlık & Avukatlık başarılı faaliyetler göstermektedir. Tüketici Hakları Avukatları Şanlıurfa’da yoğun bilgi birikimleri ile yargı yolunda emin adımlarla en iyi hizmeti vermektedirler.
Küreselleşen ve gelişen dünya, yüzyıllardır göz ardı edilen pek çok değeri daha bilinir ve önemli hale getirdi. Bunlardan biri de “tüketici hakları”. Tüketicilerin yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi ve vuku bulduğunda da telafi edilebilmesi adına ülkemizde de 6502 saylı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun yürürlüğe konuldu. Bu kanun kapsamında tüketiciler aldıkları mal ve hizmetler dahilinde koruma altına alındı. Bununla birlikte hukuksal süreçlerde ve davalarda; kanunun uygulama aşamasında eksiklik gösterilmemesi ve tüketicinin haklarının tam anlamıyla muhafaza edilebilmesi adına tüketici hakları avukatı ile çalışılması gerektiği muhakkak.
✅ Kurumsal Telefon | 0532 658 53 63 |
✅ Tam Zamanlı Destek | Online Danışmanlık |
✅ İnovatif Yapılanma | Araştırmacı ve Yenilikçi |
✅ Avukatlık Hizmetleri | Danışmanlık Hizmetleri |
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Neyi Ön Görür?
6502 saylı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik her türlü uygulamayı düzenlemektedir. Kanun kapsamında tüketicilerin başvurabilecekleri iki farklı yetkili mercii düzenlenmiştir. Bunlardan ilki Tüketici Hakem Heyetleridir. Tüketici Hakem Heyetleri, devlet tarafından her yıl yeniden belirlenen bir bedele kadar olan mal ve hizmetler için karar verme yetkisine sahiptir.
2022 yılı için Tüketici Hakem Heyeti başvuru üst sınırı:
- Değeri 10.280 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine,
- Değeri 10.280 TL ile 15.430 TL arasındaki uyuşmazlıklarda ise il tüketici hakem heyetlerine başvurulmalıdır.
Değeri 15.430 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklarda ise Tüketici Mahkemesi’ne dava açılabilmektedir.
Kim Tüketici Mahkemesi’ne Dava Açabilir?
Uyuşmazlık tutarları yukarıda belirtilen sınırların üzerinde olan durumlarda Tüketici Mahkemelerine; “tüketiciler”, “tüketici örgütleri” ve “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” tarafından dava açılabilmektedir. Tüketici mahkemelerinde açılan davalar harçlardan muaftır.
Tüketici Mahkemeleri’ne açılan davalardan müspet bir sonuç alınmak isteniliyorsa işinde uzman tüketici hakları avukatı ile çalışmak elzemdir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a hakim, kanun emir ve talimatlarına haiz bir tüketici hakları avukatı, davanın kazanılabilmesi noktasında son derece kritik önemdedir.
Hangi Alanlarda Tüketici Mahkemesi’ne Dava Açılabilir?
Toplumumuzda yaygın bir yanlış kanı olarak; tüketici hakem heyetine başvuru yahut Tüketici Mahkemesi’ne dava açma hakkının alınan bir mal ile sınırlı olduğu zannı hakimdir. Oysa alınan / alınamayan bir hizmet, yerine getirilmeyen bir sözleşme vb. gibi mal ve hizmet satışına dair her türlü durumda da tüketici hakem heyetine başvuru yapılabilmekte / Tüketici Mahkemesi’ne dava açılabilmektedir. Tüketici Mahkemesi’ne dava açılabilecek tüzel kişi / tüketici sözleşmeleri şunlardır:
- Bankacılık sözleşmesi
- Sigorta sözleşmesi
- Taşıma sözleşmesi
- Eser sözleşmesi
- Simsarlık sözleşmesi
- Vekâlet sözleşmesi
Yukarıda örneklendirilenlere ek olarak, mal ya da hizmet alımına konu olan her türlü sözleşme Tüketici Mahkemesi yargılamalarına konu olabilmektedir.
Bankacılık sözleşmesi ya da sigorta sözleşmesi gibi alanlar son derece teknik terimlerle örülü konular olduğu için, bu vb. alanlarda tüketici hakları avukatından görüş ve destek almak son derece önemlidir. Yüzbinlerce liralık kredi sözleşmesinde, DASK, Kasko vb. gibi sigorta sözleşmesinde gözden kaçırılacak en ufak bir ayrıntı geri dönülmez mağduriyetlere neden olabilir. Zira Tüketici Mahkemesi kararlarındaki temyiz süreci de kendi içerisinde kritik önemdedir. Şöyle ki:
Tüketici Mahkemesi kararları temyiz edilemez mi? Edilebilir. İstinaf Mahkemeleri Tüketici Mahkemesi kararlarının temyiz makamıdır ancak İstinaf Mahkemeleri’nin verdiği kararlar; 107.090 TL’yi aşmadığı sürece kesindir (01.01.2022 ve sonrası). 107.090 TL’yi aşmayan İstinaf Mahkemesi kararları kesin olduğundan aleyhine temyiz başvurusu yapılamamaktadır. İstinaf mahkemesinin ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz gibi kararlarına karşı da temyiz kanun yoluna başvurulamaz. Bu vb. gibi burada sayılamayacak pek çok kritik nokta uzman tüketici hakları avukatı yol göstericiliğinde halledilebilir.
Şanlıurfa Tüketici Hakları Avukatı Var Mı?
Şanlıurfa’da tüketici hakları avukatı arayanlar için sağladığımız hizmet, yaşanan mağduriyetin kısa sürede giderilmesine imkan tanımaktadır. Tüketici haklarında mağduriyet yaşamamak, yaşanan mağduriyeti giderebilmek için siz de hemen bizimle iletişime geçerek bilgi edinebilirsiniz.