Hemşirelikten düz memurluğa geçiş merak ediliyor. Bu uygulama tam anlamıyla kurumlar arası geçiş şeklinde bilinmektedir. Peki, hemşirelikten memurluğa geçiş hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? İşte kurumlararası geçişle alakalı tüm detaylar!
Devlet memurlarının bir kurumdan diğerine geçiş yapmalarına kurumlararası geçiş denmektedir. 657 devlet memurları kanununun 74 numaralı maddesinde memurların bir kurumdan başka bir kuruma nakilleri başlığında açıklanmıştır. Bu maddede memur bireylerin 657 numaralı kanuna tabi kurumlar ya da bu kurumlarla 657 numaralı kanunlara tabi olmayan kurumlar arasındaki nakillerine ilişkin esaslar açıklanmıştır. Bu nakil uygulamaları memurlar arasında kurumlar arası geçiş şeklinde isimlendirilmektedir. Ancak uygulamada kurumların yönetmeliklerine göre kurumlar arası geçişte çeşitli düzenlemeler yer almaktadır. Bu süreç şu şekilde işlemektedir:
- Memurun başka bir kuruma geçiş talebinin alınması
- Atama bekleyen memurun asaletinin tasdik edilmiş olması.
- İlgili memurun nakil olma talebinin kadronun kendi kazanmış olduğu hak derecesi ile aynı olması.
- Kazanmış hak derecesinin üstündeki bir kadroya geçiş yapmak isteyen bireyin 68 numaralı maddede sözü geçen esaslara uygun şekilde derecesini yükseltmiş olması veya eğitiminin yükselmeye müsaitliği.
- Kazanılmış hak derecesinin altında bir kadroya nakil olmak isteyen kişinin değişiklik istemiş olduğu kadrolar arasındaki farkın en çok üç derece olması gerekmektedir.
- Kurumlar arası geçiş için ilgili yazışmalar.
- Nakil işlemi.
Kurumlar arası geçişle memurun çalıştığı yerdeki derecesine eşit olan derecedeki farklı bir kuruma geçebileceği gibi aynı zamanda koşulları varsa daha üst derece bir pozisyona da geçiş yapabilmektedir. Devlet memuru bu biçimde istifa etmeden farklı statüde olan bir memurluk görevine geçebilmektedir. Bu da kurumlar arası geçiş ile mümkün olabilmektedir.
Kurumlar Arası Geçiş Nedir?
İçerik Tablosu
Hemşirelikten memurluğa geçmek, kurumlar arası geçiş ile söz konusu olabilmektedir. Kamuda görev yapan kişinin hak ve yükümlülükleri, hizmet şartları, görevleri, atanmaları, aylık ve diğer özlük işleri 657 numaralı kanunda yer almaktadır. Naklen atama şeklinde adlandırılan, kamu kurumları arasında geçiş şartları, memurların bir kurumdan başka bir kuruma nakilleri başlıklı 74 numaralı hüküm altında incelenmektedir.
Memurların 657 numaralı kanuna bağlı kurumlar arasında kurumların uygun görmeleriyle kazanılmış hak dereceleri üzerinden ya da 68 numaralı maddedeki esaslar doğrultusunda derece yükselmesi sureti ile yer aldıkları sınıftan farklı bir kadroya geçişleri mümkündür. Kazanılan hak dereceleri altındaki memurluklara atanmak için de atanacakları kadro derecesiyle kazanılan hak derecesi arasında farkın üç dereceden çok olmaması ve kişinin isteği de önkoşul olmaktadır.
Kurumlararası geçiş, adından da anlaşılacağı üzere kişinin görevli bulunduğu kurumun değişmesi sonucunu doğuran bir idari uygulama olmaktadır. Örneğin, sağlık bakanlığında belli bir sınıfta ve statüde olan memurun içişleri bakanlığı kadrosuna geçiş yapması, kurumlararası geçiştir.
Kurumlararası Geçiş Şartları Nelerdir?
Hemşirelikten düz memurluğa geçiş şartları söz konusu olduğunda kurumlararası geçiş koşulları incelenmelidir. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Dilekçe ile Talep Yapılması
Farklı bir kuruma geçiş yapmak isteyen memur, ilk olarak geçiş yapmak istediği kuruma bir dilekçe yazmalı ve başvuruda bulunmalıdır. Geçiş yapılmak istenen ilgili kurumun özel koşulları olabileceği gibi geçiş yapılmak istenen kurumda memurun kadem, derece ve pozisyon olarak olduğu yerden aşağı olmaması da bir koşuldur.
İki Kurumun da Muvafakatleri
Geçiş isteminde bulunmak için kuruma dilekçe ileten memurun geçiş yapması için hem olduğu kurumun hem de geçmeyi istediği kurumun muvafakat etmesi şarttır. Kurumlar arasında karşılıklı bu durum sağlandığı vakit, memurun geçiş işlemleri başlamaktadır. Bu aşamada kurumların muvafakat verip vermeyeceği kurum amirlerinin takdirine kalmış bir durumdur. Söz konusu takdir yetkisi sınırsız ve mutlak bir yetki olmamaktadır.
Kamu faydası ve hizmet gerekleri açısından yargı denetimine tabi bir yetki olmaktadır. Bu sebeple kurum amirleri tarafından memurun özlük ve mali haklarına zarar verecek bir karar alınmaması gerekmektedir. Aksi durumda bu karar idari yargıda iptal davasına konu olabilir. Kurumlar arası geçişte memurun görev yapmakta olduğu kurumun muvafakat vermesi durumuna ilişkin takdir yetkisi kamu gereklilikleri ve hizmet gereklilikleri açısından denetime tabi olur. Bu doğrultuda karar verilir.
Aynı ya da Üst Kademenin Bulunması
Memurun geçiş yapmak istediği kadronun kendi kazanılmış hak derecesine yer alması, kazanılmış hak derecesinin üzerinde bulunan bir kadroya naklini talep eden kişinin 68 numaralı maddede konu olan esaslara uygun şekilde derecesini yükseltmiş olması veya öğrenim durumunun buna müsait olması gerekmektedir. Değişiklik istenen kadro ile mevcut kadro arasındaki fark en çok üç derece olmalıdır.
Asaletin Tasdik Olması
Hemşirelikten düz memurluğa geçerken kurumlar arası geçiş talebi yapan memurun asaletinin tasdik olması şarttır. Bu işlem kanunun 54-57 numaralı maddelerinde açıklanmıştır.
Kurum Değiştirmek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Kurumlar arası geçici görevlendirme ile kurumlar arası geçiş birbirinden farklı olan durumlardır. Geçici görevlendirme, memurun geçici süreliğine farklı bir kurumda görevlendirilmesi anlamına gelmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi geçici bir durumdur. Memurun bir kurumdan diğerine nakledilmesi yani kurumlararası geçiş de memurun bütün özlük haklarını etkileyen bir durumdur.
Kurumlararası geçiş için ilk olarak muvafakat alınması gerekmektedir. Bu, 657 numaralı kanuna tabi şekilde çalışan devlet memurunun, farklı bir kurumda çalışmak istemesi durumunda çalıştıkları yerden izin almaları gerektiğini belirtir.
Kurumlararası Geçiş Nasıl Yapılır?
Hemşirelikten düz memurluğa geçiş nasıl yapılır sorusu için kurumlararası geçiş nasıl yapılır açıklanmalıdır. Bu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 74.maddesinde açıklanmış ise de, bu düzenlemenin tek başına bütün kurumlar için geçerli ortak bir düzenleme olduğu söylenememektedir. Çünkü her kurumun gereksinimi, kadro gereklilikleri ve nakil için gereken hukuki uygulamalar farklı olmaktadır. Bundan dolayı uygulamada ilgili kurumların yönetmeliklerine ve özellikle varsa Teşkilat Kanunlarına bakmak şarttır.
Kurumlar arası geçiş, kişilerin özlük haklarıyla direkt ilişkili bir konudur. Memurun görev yaptığı yerdeki derecesine eşit olan bir derecede farklı bir kuruma direkt geçebileceği gibi koşulları varsa daha üst derecedeki bir pozisyona da geçmesini sağlamaktadır. Alt derecedeki bir kadroya geçebilmesi konusunda ise kişinin muvafakati gerekmektedir. En çok üç derece alt kadroya geçiş söz konusu olabilmektedir.
Bir kurumdan diğerine geçmeyi talep eden bireyin ilk önce kendi kurumundan muvafakat alması gerekmektedir. Bunu vermeye yetkili olan kişi ise atamaya yetkili olan amirdir. Kendisi muvafakat verip vermeme hususunda takdir yetkisine sahiptir. Muvafakatin alınamaması halinde atama gerçekleştirilmemektedir.
Bu madde bağlamında kamu çalışanları 657 numaralı yasaya tabi kurumlar arasında kurumları izniyle kazanılmış derece ve hakları üzerinden geçiş yapabileceklerdir. Aynı şekilde 68 numaralı maddeye göre derece yükseltmesi koşulu ile bulundukları kadrodan farklı bir kadroya da nakil olabilirler.
Kamu görevlisi kazandığı derecenin altındaki dereceye atanabilmek için ilgili memurun isteği olması şarttır. İki husus beraber gerçekleşmediği zaman atama işlemi yerine getirilemeyecektir.
Memur naklen geçiş yapmak istediği kuruma dilekçeyle başvuru gerçekleştirmelidir. Başvuru gerçekleştirilen kurum da kişinin halen görev yaptığı kurumdan izin talep etmelidir. Memurun görev yaptığı kurum ise kamu faydası ve hizmet gerekleri çerçevesinde takdir yetkisi kullanmalı ve bu talebi değerlendirmeye almalıdır. Muvafakat verilmediği hallerde devlet memuru altmış gün içerisinde idare mahkemesine yürütme durdurma talebi yapmalıdır. Mahkeme tarafından muvafakat vermeme işlemi hukuka aykırı bulur ve iptal edilebilir. Bunun sonucunda ise davalı olan taraf otuz gün içinde muvafakat vermelidir.
Kurumlar Arası Geçiş Süreci
Hemşirelikten memurluğa geçiş süreci nasıldır? Kurumlar arası geçiş durumunun gerçekleşmesi adına aranan yasal koşulları başvuru dilekçesi, çalışılan kurumun izni ve nakil olmak istenen kadrona kendi kazanılmış hak derecesinin olması gerekmektedir.
- Naklen geçiş yapmak isteyen kişi, sağlık bakanlığı taşra şubeler hariç olmak üzere herhangi bir ilanı beklemesine gerek bulunmaz. Uygun bulduğu kurumlara direkt olarak başvuru gerçekleştirmelidir. Başvurusunu bulunduğu şehirde naklen geçmek istediği kurumun şehir müdürlüğüne de verebilir. Aynı şekilde kurumların merkez teşkilatına da direkt olarak başvuru yapabilir. Başvuru dilekçesinde kişinin hangi kurumda görev yaptığı, sicil numarası, unvanı, toplam hizmet süresi, öğrenim bilgilerine yer vermelidir. Eğer ki kişi belli bir şehre ve unvana doğrudan atanmak istiyor ise bu konuya dilekçesinde yer vermesi gerekmektedir. Kurum ise ilgili başvuruya olumlu şekilde cevap vermek zorunda olmamaktadır.
- Geçmek istenen kurum geçişi kabul eder ise halihazırda görev yapılan kuruma muvafakat sorulacaktır.
- Görev yapılan kurumun muvafakat vermesi şarttır. Kurumun izin vermesi zorunlu olmamaktadır. Fakat izin verilmeme işleminde hizmet gereklerine uygunluk olmadığı düşünülüyor ise dava konusu edilebilmektedir.
- İzin verilirse yeni kurum atamayı gerçekleştirir.
- Atamayı gerçekleştiren kurum çalışılan devlet dairesine ilişik kesme dilekçesi yazar.
- Görev yapılan kurum, ilişiği kestikten sonra bu gelişme, ilgili memura bildirilir. Tebliğin ardından memur kurumdan ayrılır ve yeni kurumunda göreve başlar.
Sağlık Bakanlığı Kurumlar Arası Geçiş Nasıl Yapılır?
Sağlık bakanlığı kurumlararası geçiş nasıl olur? Sağlık bakanlığı 647 numaralı kanuna tabi olmaktadır. Bu bakanlık bünyesinde görev yapan kişi kamu personeli olmaktadır. Kurumlar arası geçiş konusunda 74 numaralı madde uygulanmaktadır. Ancak sağlık bakanlığı bu hususta ek düzenlemeler getirmiş durumdadır. Bunları şu şekilde açıklamak mümkündür:
- Devlet memuru ya da sözleşmeli sağlık personeli olarak Devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlayan bireyler, talepleri durumunda sürelerle alakalı sınırlamalara tâbi olmaksızın ilgili mevzuata göre kurum içi ya da kurumlar arası naklen veya açıktan atamaya hak kazanmaktadırlar.
- Bakanlık, ilgili yönetmeliğin kurumlararası naklen atama başlıklı 17 numaralı maddesini dikkate alır.
Milli Eğitim Bakanlığı Kurumlar Arası Geçiş Nasıl Yapılır?
Milli eğitim bakanlığı kurumlararası geçiş nasıl yapılmaktadır? Milli eğitim bakanlığında çalışanlar için kurumlar arası geçiş işleminin gerçekleştirilebilmesi iki farklı biçimde değerlendirilmektedir. Öğretmenler için ayrı ve memurlar için ayrı maddeler düzenlenmiştir.
- Devlet memurluğundan ayrılmış olan bireyler, daha evvel eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadroda adaylıklarının kaldırılmış olması koşulu ile öğretmen olarak atanmak üzere tekrardan atama kapsamında başvurabilir.
- Devlet üniversitelerinde en az iki sene öğretim üyesi, okutman, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi ve uzman şeklinde görev yaptıktan sonra bu görevlerden ayrılanlar, mezun oldukları bölümlerin Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararına göre arama yapılacak alana uygun olması koşulu ile öğretmen olarak atanmak üzere tekrardan atama kapsamında başvuru gerçekleştirebilirler.
Devlet üniversitelerinde görev yapmakta olan kişilerden en az iki sene öğretim üyesi, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman ve uzman şeklinde görev yapmış olanlar, mezun oldukları alanların Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararına göre atama yapılacak bölüme uygun olması koşulu ile öğretmen olarak atanmak üzere kurumlar arası tekrardan atama kapsamında başvurabilir.