İhalenin Feshi Davası yakın zamanda merak edilen dava çeşitlerinin başında gelmekte. Bu konuda sizlere en doğru bilgileri sunmak için içeriğimizi hazırladık.
İcra müdürlüğünde yapılan ihalenin yasaya uygun şekilde olmaması durumunda, ihalenin feshi davası söz konusu olmaktadır. Bu tarz durumlarda ihalenin kaldırılması adına şikayet yolu seçilir. İflas ve icra kanununun 134 nolu maddesinde düzenlenmektedir.
İhalenin Feshi Davası ve Nedenleri
İçerik Tablosu
İhale fesih nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- İhaleye hazırlık sürecinde usulsüzlük meydana gelmesi. İhaleye dair yapılan ilanın usulsüz biçimde yayınlanması gibi durumları kapsayabilir. Aynı zamanda usule uygun şekilde tebliğ edilmemesi ve satış ilanının elektronik ortamda yapılmaması da ihale fesih nedenleri arasında yer almaktadır.
- İhalenin yapılması halinde usulsüzlük olması, belirlenmiş olan güne ve yasal biçimine uyulmadan yapılması ve tellal bulunmaması durumudur.
- İhaleye fesat karıştırılmış olması. Malın gerçek değerinde satılmaması, ihaleye katılımın engellenmesi, ihale amacına erişilmesine engel olan her türlü davranışı kapsar. İhalenin dürüstlük kuralı ile eşleşmeyen davranışlarda bulunulmasıdır.
- Alıcının malın gerçek özelliklerinde hataya düşülmüş olması durumu. İlgili ihalenin ilanında yer alan ve satışa konu olan malın özellikleri hususunda yanıltıcı bilgilerin verilmesi, özellikleri esasen taşımaması durumunda ihalenin feshi davası açılabilecektir.
Görüldüğü gibi sebepler bunlardan ibarettir ve ihale fesih işlemleri son derece önem arz etmektedir.
✅ Kurumsal Telefon | 0532 658 53 63 |
✅ Tam Zamanlı Destek | Online Danışmanlık |
✅ İnovatif Yapılanma | Araştırmacı ve Yenilikçi |
✅ Avukatlık Hizmetleri | Danışmanlık Hizmetleri |
İhalenin Feshi Davasının Tarafları Kimlerdir?
İhalenin feshi davası için taraflar; ihaleye konu olan mala göre ihalenin feshini talep edip dava açacak olan bireyler de değişiklik gösterir. Taşınmaz satışlarında feshi sadece şikayet yolu ile talep edebilecek bireyler:
- Satışı isteyen alacaklı birey.
- Borçlu birey.
- Tapu sicilindeki ilgili şahıslar.
- Pey sürmek sureti ile ihaleye dahil olanlar yurt içinde adres göstermek şartı ile talep edebilecek olan kişilerdir.
Fakat taşınır satışlarında ihalenin feshi durumu için şikayet yolunu seçebilecek olan bireyler de tapu sicilindeki ilgililer hariç olmak üzere aynı bireyler olmaktadır.
İhale Bedelinin Yatırılamaması Hali
İhalenin feshi davası için şikayet yolu seçilmiş olsa bile satış bedeli derhal icra memuru tarafından alıcı bireye on günü geçmemek koşulu ile verilen süre dahilinde ödenmelidir. İhale ödemesi, alıcı birey tarafından gerçekleştirilmezse icra müdürü tarafından ihale alıcısından sonra en yüksek peyi süren ikinci şahsa teklifte bulunabilmesi ve de taşınmazı yedi gün süre ile artırmaya çıkarabilmesi için süre tanınması, bu sürenin geçmiş olması durumunda ihale kararını kaldırmış olması şarttır.
Fakat belirtilen sebepler ile ihale bedeli ödenmemesi halinde ihalenin kaldırılmasına karar verilir ise içtihatlara göre ilgili davanın konusuz şekilde kalmış olması yönünde bir karar çıkmayacaktır.
İhalenin Feshi Davası ve Harç Tutarı
İhalenin feshi davası bilindiği üzere maktu harca tabi olmaktadır. İlgili davayı açarken mahkeme veznesine başvuru yoluyla ve peşin olarak yatırılması gerekmektedir. Maktu tutar her yıl yargı harçları bölümünde yayınlanmaktadır.
Aile Konutu Şerhi İhalenin Feshi
Ailenin daimî olarak kullandığı ve ikamet ettiği konuta tapuda aile şerhi konulması durumunda üçüncü şahıslara karşı hüküm ifade edecek ve taşınmazın satışı işlemlerinde diğer eşin rızasına ihtiyaç duyulacaktır.
Tapu dairesinde aile konutu olduğuna dair şerh kondurulması durumunda ihaleye konu olan taşınmaz mala ipotek konulmadan evvel diğer eşin rızasının alınması gerektiği, alınmaması durumunda ise ihalenin feshi davası süresinde şikayet yoluna gidilebileceği açıklanmıştır.
İhalenin Feshi Davası Açma Süresi Ne Kadar?
İhalenin feshi davası süresi, ilgili ihale tarihinden itibaren yedi günlük zaman içinde şikayet yoluna başvurma hakkı tanınmaktadır. İlgili kuralın istisnası ise ihalenin feshi neden gerçekleşmiş ise bunun öğrenilmesi durumudur. Nedenin öğrenilmesinden itibaren yedi gün içinde şikayet yolu ile ihalenin feshi istenebilir. Fakat her durumda bir sene içerisinde ihale feshi isteminde bulunulmazsa şikayet hakkının düşmesi söz konusu olabilecektir.
İhalenin Feshi Davasının Kesinleşmesi
İlgili şikayet ihale zamanından itibaren yedi gün olup bu zaman içinde talep gerçekleşmezse ihale kesinleşmiş sayılacaktır. Feshe ilişkin karar, her iki tarafa da tebliğ edildikten sonra on gün içinde itiraz olmaması durumunda kararın kesinleşmiş olduğu sayılacaktır.
İhalenin Feshi Davası Düşer Mi?
İhalenin feshi davası düşer mi sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Davacı kişinin ilgili duruşmaya gelmemesi durumunda, mahkeme tarafından düşme yönünde karar alınacaktır. Fakat kanunda düzenlenen bu davada, tarafların duruşmaya gelmemesi durumunda mahkeme gereken kararı verecektir.
İhalenin Feshi Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Bu davalarda görevli mahkeme icra mahkemesi olmaktadır. Taşınmaz açık artırma yoluyla satılmışsa da ilgili mahkeme sulh hukuk mahkemesidir.