İsim Değiştirme veya Soyadı Değiştirme Davasında yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri’dir. İsim ve soy isim değişikliği hukuk sisteminde düzenlenen önemli alanlar arasında yer almaktadır. İsim ve soy ismini aynı anda ya da bunlardan herhangi birini tek başına değiştirmek isteyen kişinin hukuk önünde “haklı bir nedeni” bulunmalıdır. Bununla birlikte “haklı neden” kavramı hukukta son derece geniş şekilde ele alınmıştır. Kişinin adına ve soyadına aidiyet hissetmemesi durumu dahi mahkemelerce “haklı sebep” olarak kabul edilebilmektedir. İçeriğimizde isim veya soyadı değiştirme davası ile ilgili olarak detaylı bilgiler yer almaktadır.
İsim ve Soyadı Değiştirme Hukuki Dayanağı
İçerik Tablosu
Hukukta isim ve soy ismi kişinin şahsına sıkı sıkıya bağlı kavramlar olarak değerlendirilir. Hukuk, kişinin adını ve soyadını en önemli kimliklerinden biri olarak saymaktadır. Bu bağlamda kişilerin toplum içinde isim ve soy isimleri ile tanınmaları; hukuksal olarak isim ve soy isim değişikliğinin hem en doğal hak olarak kabul edilmesini, hem de bu işlemin bir dizi hukuki prosedürünün olmasını gerekli kılmıştır.
İsim Soy İsim Değiştirmede Haklı Sebep Nedir?
İsim ve soyadı değiştirme davası açmak Medeni Kanun’un 27. Maddesinde “haklı sebebe” binaen açılabileceği şeklinde şarta bağlanmıştır. Bunun yanı sıra söz konusu “haklı neden” olgusunun sınırları geniş tutulmuş ve değerlendirme kişi özelinde yapılacak şekilde ucu açık bırakılmıştır denilebilir. Zira davacının ismine ya da soy ismine veya her ikisine birden ruhsal / benlik olarak aidiyet hissetmemesi haklı sebepler dahilinde görülmüştür. İsim soy isim değişikliği davası açmak için şahıs özelinde binlerce farklı örnek verilebilirken, bazı örnekler şu şekilde sayılabilir.
- Mesleki gerekçeler
- Sanatsal nedenler
- İsmin ya da soy ismin kötü nam sahibi biriyle aynı olması yahut benzeşmesi
- Ad soyadın kişinin bilinç altında bir travmayı hatırlatacak şekilde kodlanması
- İsim veya soy ismin toplum nezdinde gülünç olması
- Mensup olunan düşüncenin aksi yönde isim veya soy isim sahibi olunması
- Yaşanılan toplum nezdinde iyi bir intiba bırakmaması
Ve sair sebeplerle isim soy isim değişikliği davası açılabilmektedir.
İsim Değiştirme veya Soy İsim Değişikliği Davası Hangi Mahkemede Açılır?
İsim yahut soy isim değiştirme davasına bakmakla görevli mahkemeler; Asliye Hukuk Mahkemeleri’dir. Ad soyad değiştirme davası kim tarafından açılabilir sorusuna da cevap vermek gerekirse… Yukarıda sayılı ve sair nedenlerle davacı özelinde istenmeyen isim soy isimler için kişi kendisi dava açabilir. Yahut özel vekaletname verdiği avukatları da Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde isim soy isim değişikliği davasını açabilirler. Reşit olmayanlar için isim soy isim değişikliği davası velayet sahibi velilerince yahut onların vekalet verdiği avukatlarca açılabilir.
İsim ve Soy İsim Değiştirme Davası İçin Gereken Evraklar
Ad soyad değiştirme davası nüfus kayıtlarının değiştirilmesini konu edindiğinden, kişinin mahkemeye sunması gereken özel bir evrak bulunmamaktadır. Bununla birlikte; kişinin isim ya da soy isim değişikliği talebine konu herhangi bir evrak bulunuyorsa, bu evrak dava dilekçesi ekinde sunulabilir.
Ad soyad değiştirme davasına Nüfus Müdürlüğü tarafından görevlendirilmiş bir memur “davalı” olarak atanmaktadır. Mahkemeye sunulacak belgelerin yanı sıra gerekli durumlarda tanık beyanları da mahkeme tarafından dikkate alınmaktadır.
İsim ve Soy İsim Düzeltme Davası Nedir?
Ad soyad düzeltme davası ile isim soy isim değiştirme davası genellikle birbiri ile karıştırılmaktadır. İsim soy isim düzeltme davasında davacı adındaki ya da soyadındaki bir yanlışlığın düzeltilmesini talep etmektedir. Oysa ad soyad değiştirme davasında isim veya soy ismin tamamen değiştirilmesi davaya konu edilmektedir. Bu bağlamda ad soyad düzeltme davası ile isim soy isim değiştirme davasının birbiri ile bağlantılı ya da ilişkili davalar olmadığı aşikardır.
Ad soyad düzeltme davasında genellikle, nüfus kayıtlarındaki yanlış yazımlar / yazım hataları konu edilmektedir. Örneğin; Ayla isminin “Ağla” yazılması, Mehmet isminin “Memet” yazılması, Burak isminin “Buğrak” yazılması, Ertuğrul soy isminin “Ertoğral” yazılması gibi yanlışlıklar; ad soyad düzeltme davasının konusudur.
İsim ve Soyadı Değiştirme Davası Ne Zaman Sonuçlanır?
İsim ve soy isim değiştirme davaları genellikle “en hızlı” görülen davalar arasında yer almaktadır. Adli tatil vb. gibi zaman dilimleri hesaba katılmadığında, genellikle azami 6 aylık zaman diliminde dava karara bağlanmaktadır. İsim soy isim davasının iki celseden daha uzun sürmesi istisnai durumlarda vuku bulmaktadır.
İsim ve Soy İsim Değiştirme Davasının Hukuki Sonucu Nedir?
İsim ve soy isim değişikliği kişinin nüfus kayıtlarındaki diğer bilgileri etkilemez. Aile sıra no, doğum yeri vb. gibi sair bilgiler nüfus kayıtlarında dava öncesi haliyle korunur. Yasal kayıtlarda ismi, soy ismi ya da her ikisi birden değişen kişinin medeni durumuna göre aile bireylerinin soy isim kayıtlarında çeşitli farklılıklar yaşanabilir.
Örneğin soy isim değişikliğine giden şahıs evli bir erkek ise ve eşi hali hazırda onun soy ismini kullanmaktaysa; kocanın soy isminin değişmesi ile eşin de soy ismi değişecektir. Aynı şekilde çiftin çocuklarının soy ismi de bu değişimden etkilenecektir.