Mobbing Davası son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir dava türü ve bu dava türünü araştırmak isteyen bir çok mağdurun olduğu düşünülmekte. Mobbing, iş yerinde taciz veya işyerinde ahlaki taciz, bir işçinin ya da bir grup işçinin belirli bir süre boyunca (altı aydan fazla) sistematik olarak (haftada en az bir kez) bir dizi şiddet içeren psikolojik eyleme maruz kalması durumudur. İş yeri tacizi her an ortaya çıkabilir, kadınları ve erkekleri eşit şekilde etkiler. Peki, mobbing davası nasıl açılır?
Mobbing Nedenleri Nelerdir?
İçerik Tablosu
Mobbing nedenleri nelerdir? Mobbing, doğrudan iş performansı veya organizasyonu ile ilgili nedenlerle ortaya çıkmaması ile karakterize edilen bir iş stresi şeklidir. Genel nedenler şunları kapsamaktadır:
İşin organizasyonu
Mobbing mağduruna işini kötü yapması için görevler veriliyor. Bu, bir yandan niceliksel aşırı yükü olan görevler kendisine atfedildiğinde elde edilir. Yani, iş verenin iş için yüksek bir talebi olacak ama onun üzerinde çok az kontrolü olacak. Öte yandan, niteliksel bir açığınız olacak, sıkıcı, işe yaramaz ve tekrarlayıcı olma özelliği taşıyan bir iş yapmak zorunda kalacaksınız. Bütün bunlar, çatışmaların ortaya çıkmaya başlaması ve bir tür psikolojik taciz ve mobbing ile sonuçlanması için ideal üreme zemini olabilecek strese neden olur.

Mobbing Davası
Otoriterlik
Otoriter patronlar, optimize etmek ve en iyi sonuçları elde etmek isteyenler, ancak insan faktörünü hesaba katmadan, sonuçta işyerinde tacize yol açan çatışmalara da neden olabilirler.
Görevler
Bir kişi her zaman aynı görevleri yerine getirdiğinde, monotonluk ve sürekli tekrar, ekip üyeleri arasında rahatsızlığa ve çatışmaya neden olabilir. İş, çalışan için bir zorluk teşkil etmiyorsa veya onun profesyonel ya da kişisel olarak gelişmesine izin vermiyorsa, sonunda baskıya neden olabilir, bu da genellikle o çalışanın rahatsızlıklarını bir tür tacizle başka bir çalışana kanalize etmesiyle sonuçlanan bir hayal kırıklığıdır.
Mobbing Belirtileri Nelerdir?
Mobbing belirtileri nelerdir? Bir çalışanın bir tür ahlaki tacizden mustarip olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilecek birçok gösterge vardır:
İletişim zorlukları
Mobbing’e neden olabilecek davranışlardan biri, çalışanın iletişimini sınırlayan davranışlardır: sahip olması gereken tüm bilgiler kendisine verilmez ve bu nedenle taciz, mağdurun çalışanla yeterli iletişim kurma fırsatlarını azaltmayı amaçlar. Yani takımın geri kalanı ile de iletişim kurmasına engel olunabilmektedir. Bunu başarmak için patron veya tacizci, mağdurun iletişim kurmasını engelleyecektir. Konuşurken sürekli kesintiye uğrayacak ve kendini ifade edemeyecek hale getirecektir.

Mobbing Belirtileri Nelerdir?
Ek olarak, mobbing yapanlar kurbana bağırabilecek, çığlık atabilecek ve hakaret edebilecektir. Özel hayatlarını ve yaptıkları işleri eleştireceklerdir. Bazen sizi sözlü, yazılı veya telefonla tehdit edeceklerdir. Son olarak, onun varlığını görmezden gelecekler, diğer insanlara o yokmuş gibi hitap edecek ve mağdurla teması reddedeceklerdir.
✅ Kurumsal Telefon | 0532 658 53 63 |
✅ Tam Zamanlı Destek | Online Danışmanlık |
✅ İnovatif Yapılanma | Araştırmacı ve Yenilikçi |
✅ Avukatlık Hizmetleri | Danışmanlık Hizmetleri |
Sosyal izolasyon
İşçiler, sosyal temasları sürdürme ve mobbingi teşvik etme olanağına sahip olmasını engellemek için bir dizi eylemde bulunabilirler. En sık görülenler, onunla konuşmamak ya da doğrudan patronuyla veya bir meslektaşıyla konuşmasına ya da meslektaşlarının onunla konuşmasına izin vermemektir. Onu izole olacağı bir yere yerleştirmek vb.
Prestij kaybı
İş yeri tacizi, işin veya kişisel itibarı zedeleme amacı taşıyan faaliyetlerden önce de ortaya çıkabilir. Bunu başarmak için saldırgan, kurbanın lanetini, iftirasını, söylentilerini, dedikodularını veya hastalıklarını söz konusu edecektir. Ayrıca jestleri, duruşları veya sesinizi taklit ederek sizinle alay edecekler, özel hayatınız, uyruğunuz, kökeninizle dalga geçecekler ya da akıl hastalıklarına bile atfederek aşırıya gitmeye çalışacaklar. Aşağılayıcı işler yapmaya zorlanabilirler, kötü niyetli faaliyetleri izlenecek ve kaydedilecek ve mağdur tarafından verilen kararlar sorgulanacak ya da itiraz edilecektir. Son olarak, jest ve tekliflerle cinsel taciz vakaları da olabilir.
İşçi itibarı
Tacizciler ayrıca, mağdurun iş yerinde itibarını sarsarak mesleğini ve istihdam edilebilirliğini azaltmaya çalışan taciz edici eylemler ve faaliyetlerde bulunabilirler. Bunu başarmak için sorumlu kişi size herhangi bir iş vermez, kapasitelerine ya da mesleki becerilerine göre daha düşük, yararsız veya saçma görevler verilir ya da tam tersine becerilerinden daha fazla deneyim ve bilgi gerektiren görevler dayatılır.
Fiziksel veya zihinsel sağlık
Son olarak, patronlar veya iş arkadaşları, kurbanı tehlikeli ya da zararlı işler yapmaya zorlayarak onun sağlığını tehlikeye atabilir. Durum kötüleşirse, sizi fiziksel olarak tehdit edebilir, size saldırabilir, iş yerinize zarar verebilir ve hatta size cinsel saldırıda bulunabilirler. Bütün bunlar çalışanın depresyona ya da kaygıya sahip olmasına neden olabilir.

Mobbing Önleme Yolları
Mobbing Önleme Yolları
Mobbing önleme yolları nelerdir? Mobbing vakalarındaki artış göz önüne alındığında, Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı, işyeri tacizini önlemek, çalışma hayatını iyileştirmek ve mağdurun yıkıcı bir çalışma ortamına girmesini önlemek için bir dizi kılavuz geliştirdi. Bu öneriler şunlardır:
- Çalışmanın amaçlarıyla ilgili bilgileri artırın.
- Her çalışana görevlerini nasıl gerçekleştirebileceklerini seçme imkânı sunun.
- Tekrarlayan ve monoton iş hacmini azaltın.
- İşlevlerin ve görevlerin belirsiz özelliklerinden kaçının.
- Demokratik bir yönetim tarzı geliştirin.
Mobbing Türleri Nelerdir?
Mobbing türleri şu şekilde açıklanabilir:
Yukarı mobbing
Bu tür, iki veya daha fazla kişi, kuruluşta daha yüksek hiyerarşik rütbeye sahip bir kişi üzerinde farklı eylemler gerçekleştirdiğinde ortaya çıkar. Bu durumlar genellikle daha yüksek rütbeli yeni bir kişi şirkete katıldığında ve kullanılan çalışma yöntemleri personelin geri kalanı tarafından kabul edilmediğinde ortaya çıkar. Aynı zamanda, genellikle bir işçi bir sorumluluk pozisyonuna terfi ettiğinde ve işçilerin geri kalanı bu durumu kabul etmediğinde olur.
Yatay mobbing
Bu tür taciz, şirkette aynı hiyerarşik düzeye sahip iş arkadaşları arasında meydana gelir. Böylece, bir grup işçi, aynı amaca ulaşmak için tek bir bireymiş gibi hareket eder.
Aşağı yönlü mobbing
Mobbing söz konusu olduğunda en yaygın tiptir. Bir kişinin diğeri üzerinde gücü vardır ve bunu, kurbanı psikolojik olarak zayıflatmak isteyen hor görme, yanlış suçlamalar, hakaretler yoluyla kullanır.
Mobbing Zararları Nelerdir?
Mobbing zararları nelerdir? Mobbing, bir ya da daha fazla kişinin bir işçiyi, iş yükümlülüklerini yerine getirdiği yerde veya hatta onun dışında taciz etmesiyle ortaya çıkar. Psikolojik şiddet, rahatsızlıktan korkuya veya depresyona kadar her şeye neden olabilecek farklı eylemler yoluyla sistematik olarak uygulanır. Tanıma göre, mobbingin sadece mağdur açısından değil, aynı zamanda iş organizasyonu açısından da olumsuz sonuçlar doğurduğunu açıkça görebiliriz. Mağdurla ilgili olarak bu taciz hem fiziksel hem de psikolojik sağlıklarını ve her insanın doğuştan gelen bir hakkı olan onurunu etkiler.

Mobbing Zararları Nelerdir?
Ayrıca bu psikolojik taciz, kaçınılmaz olarak kişisel, evlilik ve aile hayatlarını da etkiler. İş organizasyonu ile ilgili olarak, mobbing, çalışma ortamının giderek bozulmasına neden olmakta hem çalışanların iş performansında hem de kalitesinde düşüşe neden olmakta, bu da mağdur-taciz ilişkisi ile sınırlı kalmamaktadır. Bu taciz durumunda insanlar suç ortakları ya da iş yerinde tacize uğrayanlardan biri olmaktan korkuyorlar.
Mobbing sonucu şirketten ayrılmak zorunda kalan mağdurların açtıkları davaların da şirket açısından ciddi ekonomik sonuçlar doğurabileceğini söylemeye gerek yok. Bu sonuçlar, işten çıkarılma tazminatı ve zamansız işten ayrılma nedeniyle ödenecek diğer tazminatlarla sınırlı olmayıp, her şeyden önce mağdurun sağlığında uğradığı ve iş nedeniyle uğradığı ve dolayısıyla tazminat ilkesini ihlal eden zarar ve kayıplara ilişkindir.
Mobbing Sonuçları Nelerdir?
Mobbing sonuçları hakkında şunları söylememiz mümkündür:
- Mağdurun kendine güveninin ve mesleki yeteneklerinin yavaş yavaş bozulması.
- Kişisel devalüasyon süreci.
- Mağdurda suçluluk gelişimi (ailenin kendisi genellikle onu davranışları hakkında sorgular).
- Gerçekten hatalar, başarısızlıklar veya ihlaller yaptığına dair inanç.
- Çatışmanın somatizasyonu: fiziksel hastalıklar.
- Uykusuzluk, kaygı, stres, sinirlilik, aşırı uyanıklık, yorgunluk, kişilik değişiklikleri, çiftle ilişki sorunları, depresyon.
- Güvensizlik, sakarlık, kararsızlık, diğer insanlarla ve hatta aile üyeleriyle çatışmalar.
- Saldırganlık veya aile ile artan çatışma.
- Çocuk hastalıkları ve okul problemlerinde artış.
- Kurbanın ailesinden ve arkadaşlarından ayrılması.
- Arkadaşlarının terk edilmesi ve mağdurun çevresi tarafından reddedilme.
- Sürekli şikâyet etme halinin varlığı
- Mağdurun durumla yasal ya da psikolojik olarak başa çıkma girişimleri karşısında aile üyelerinden destek eksikliği.
- Emek faaliyeti sektörlerinde sosyal damgalama.
Mobbingden nasıl kurtulunur?
Mobbingden kurtulma yöntemleri nelerdir?
- Tek başınıza yüzleşmeyin ve sır olarak saklamayın. Daima özel olarak alınan saldırganlıkları patron, iş arkadaşları, ortak, arkadaşlar ve akrabalarla tartışın. Zorbalığı kendinize saklamak duygusal olarak yıkıcıdır. Taciz edilen kişinin duygusal durumunu kötüleştiren izolasyondan kaçınılmalıdır.
- Sakin olun ve zorbayla yüzleşin. Arka plandaki zorbalar zayıf ve korkaktır ve bazen doğrudan yüzleşmeye dayanamazlar. Bu aynı zamanda kişisel itibarımızı ve öz saygımızı korumanın en iyi yoludur.
- Psikolojik ve yasal tavsiye alın. Duygusal esenliğimizi ve yasal haklarımızı korumak için mümkünse şirket içinde en baştan yapın.
- Saldırıları belgeleyin. Mümkün olduğunda, tanıklığımızı destekleyebilecek belgelere sahip olmak çok önemlidir. Bu şekilde, tatmin edici bir çözüm için şirketle müzakere edebilmek adına daha fazla araca sahip olacağız.
- Durumla yüzleşin. Psikolojik bütünlüğümüzü korumanın en iyi yolu, tacizcinin yapmaya çalıştığı iftira, eleştiri ve manipülasyonları öfkelenmeden ve reddetmeden durumla olgun bir şekilde yüzleşmektir.

Mobbing Davası Nedir?
Mobbing Davası Nedir?
Mobbing davası çeşitli hukuki faydaları konu alabilir. Mobbing tazminatı bunlar arasında en yaygın olanıdır. Bu durum manevi tazminat sonucunu meydana getiren bir uygulama olmaktadır. Bu davanın hukuki konusu çoğunlukla istifa eden çalışanın hakları kapsamında değerlendirilmektedir.
Mobbing Davası Nasıl Açılır?
Mobbing davası nasıl açılır sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bu dava açılmadan evvel hukuki aşamanın nasıl işlediğine dair tecrübeli bir iş mahkemesi avukatından destek alınmalı ve ona vekalet verilerek sürecin avukat tarafından takibi sağlanmalıdır.
Dava için hazırlanacak olan dilekçe oldukça önemlidir. Bu aşamada davacı ve davalıya ilişkin olan HMK manasında dilekçede yer alması gereken bilgiler muhakkak olmalıdır. Buna ek olarak ispat araçları da oldukça önemlidir. İnsanlar arasında aksi bir algı yaygın olsa da genellikle mobbing ispatı söz konusu olabilmektedir. Mobbing şikayet süresi içinde ve yetkili mahkemede açılmalıdır. Aynı zamanda davacının seçimi de bu noktada doğru bir şekilde belirlenmelidir. Bu belirlemeler basit detaylar gibi görünse de süreç açısından oldukça önemlidir.
Mobbing Davası Açma Süresi
Mobbing davası açma süresi nedir? Bu husus yargıtay kararlarına sıklıkla konu olur. Bu aşamada yerleşik olarak kabul gören süreler bulunmaktadır. Mobbing davası açma süresi yargıtay kararlarında iki sene şeklinde yer almıştır. Buna göre iki seneyi aşan haller mobbing davasına konu olmayacaktır. Buna ek olarak bu dava halihazırda sürerken de açılabilir. Aynı zamanda herhangi bir ispat aracı sunulmadan dahil açılan dava süresi içinde açılmış olsa da ret kararı çıkar. Genel olarak ise altı aylık bir şikayet süresi bulunmaktadır.