Polisliğe engel durumlar merak ediliyor. Polis Amirleri Eğitim Merkezleri, Polis Meslek Yüksekokulları ve Polis Meslek Eğitim Merkezleri Polis Akademisi Başkanlığı’na bağlı olarak Emniyet Teşkilatının bazı kademelerine personel yetiştirmek için kurulan kurumlardır. Farklı dönemlerde polis akademisi tarafından açılan alımlar ile belirlenen koşullar uyarınca başvuru alan PAEM, POMEM ve PMYO hakkında en çok karşılaşılan sorular, bunların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Polislik başvuru sonuçları polis akademisi sayfası üzerinde duyurulmaktadır. Spor, mülakat ve sağlık koşullarını karşılayan adayların okula geçici şekilde kayıtları yapılmaktadır. Pomem sağlık raporu ile elenenler ise idare mahkemelerine altmış gün içinde YD talepli iptal davası gerçekleştirebilirler. İlgili davayı açabilmek için süreyi kaçırmamanızı ve davayı güzel bir şekilde yönetecek iyi bir idare avukatı ile iş birliği yapmanızı tavsiye ederiz.
PAEM, POMEM ve PMYO Farkı Nedir?
İçerik Tablosu
PAEM, POMEM ve PMYO farkı hakkında bilinmesi gerekenleri aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:
- POMEM: Kuruma kabul edilecek olan öğrenciler ön lisans veya lisans mezunları ya da bunlara denkliği bulunan yurt dışı okullardan mezun olanlar arasından seçilmektedir. POMEM öğrencisi olmak istiyorsanız ve lise mezunu iseniz başvuru gerçekleştiremezsiniz. En az iki senelik bir ön lisans bölümünden mezun olma koşulu vardır. Polis memurlarına mesleki eğitimin verildiği bu kurumlarda eğitim almak ücretsiz, üniformalı ve yatılıdır. On beş günlük intibak sonrasında en az dört ay olmak üzere eğitim alan öğrencilere mesleki eğitim sertifikası sunulmaktadır. Fakat aday polis olarak atanmaları eğitim sonrasında yapılacak olan mülakatta başarılı olmalarına bağlıdır.
- PMYO: Bunlar POMEM’lerden farklı şekilde lise mezunu olanlara da şans tanımaktadır. Sınavın gerçekleştiği senenin ekim ayının ilk günü itibariyle askerliğini gerçekleştirmeyen erkek adaylarla bayan adaylar için on sekiz yaşını tamamlayan, yirmi dört yaşından gün almayan, askerliğini yapan erkekler içinse 26 yaşından gün almayan kişiler PMYO için başvuru gerçekleştirebilirler. Lise, lisans ve ön lisans ve yaş koşulunu karşılayan bireylerin tümü başvuru yapabilmektedir. Bu, iki senelik ön lisans düzeyinde, ücretsiz yatılı, üniformalı eğitim sunan, temel giderlerin devlet tarafından karşılanmış olduğu, mesleki eğitim-öğretim, uygulama gerçekleştirilerek polis memuru yetiştiren bir kurumdur.
- PAEM: Bu kurumlara başvuru gerçekleştirebilmek için lisans mezunu olma şartı aranmaktadır. Bu kurumlardaki eğitim lisansüstü düzeydedir. Bundan dolayı üniversite mezunları arasından seçilecek olan adaylar emniyet teşkilatının gereksinimi olan polis amirlerini yetiştirmek üzere devletin bünyesinde üniformalı, yatılı ve temel ihtiyaçlarının yine devlet tarafından karşılandığı bir eğitim alırlar.
✅ Kurumsal Telefon | 0532 658 53 63 |
✅ Tam Zamanlı Destek | Online Danışmanlık |
✅ İnovatif Yapılanma | Araştırmacı ve Yenilikçi |
✅ Avukatlık Hizmetleri | Danışmanlık Hizmetleri |
PAEM, POMEM ve PMYO Yaş Şartı Nedir?
PAEM, POMEM ve PMYO yaş şartı nedir? POMEM için sınavın gerçekleştiği senenin 31 Aralık tarihi ile kadın ya da erkek adaylar için otuz yaşından gün almamış olmak koşulu vardır. Polis okulları başvurusu için sınavın gerçekleştirildiği sene ekim ayının ilk günü itibariyle askerliğini gerçekleştirmeyen erkek adaylar ile kadın adaylar için on sekiz yaşını tamamlaması ve yirmi dört yaşından gün almamış olması, askerliğini yapan adaylar için de yirmi altı yaşından gün almamış olma koşulu aranmaktadır. PAEM için başvurularda sınavın gerçekleştirileceği sene 31 aralık itibariyle kadın ve erkek adaylar için otuz yaşından gün almamış olma koşulu aranır.
Siyasi Parti Üyeliği PAEM, POMEM ve PMYO İçin Engel Mi?
Polisliğe engel durumlar söz konusu olduğunda en çok merak edilenlerden biri de PAEM, POMEM ve PMYO için siyasi parti üyeliğinin engel olup olmadığı halidir. Siyasi parti üyeli her üç kurum için de yasak olmaktadır. POMEM ve PAEM için başvuru tarihinde herhangi bir parti üyeli olmaması şartı vardır. Bununla beraber PMYO giriş yönetmeliğine göre eğitim senesinin başlangıç tarihi itibariyle siyasi parti ya da siyasi parti kollarına üye olmama şartı aranır. Bu düzenlemeyle beraber siyasi parti üyeliğinin PMYO başvurusunda aranan bir koşul olmadığı fakat eğitim başladığı zaman devam eden bir üyeliğin yönetmeliğe aykırılık oluşturduğunu da belirtmek gerekir. Bundan dolayı siyasi parti üyeliği bu sebeple POMEM için engel olmaktadır. Siyasi parti üyeliğinizi E-DEVLET üzerinden sorgulayabilirsiniz.
İntihar Girişimi PAEM, POMEM ve PMYO İçin Engel Mi?
Emniyet teşkilatının yönetmeliğine göre çeşitli sağlık şartları bulunmaktadır. Buna göre A dilimi kriterlere uyma zorunluluğu bulunmaktadır. İntihar, ilgili yönetmelikte ruh sağlığı ve hastalıkları alanında ele alınmıştır. Ayrıca intihar girişimi öğrencilik için kesin engel teşkil etmektedir. İlgili maddede yapılan bir başka açıklamaya göre bazı hastalıklar için öğrenci adayının iki sene problemsiz geçirilen süre sonunda psikiyatrik açıdan sağlam kabul edilen intihar girişimi durumları D diliminde değerlendirilmekte ve bu açıdan da başvuruda engel ortaya çıkmaktadır.
PAEM, POMEM ve PMYO başvurularında uyuşturucu kullanma suçu engel mi diye de merak ediliyor. İlgili kurumların başvuru şartlarında adayın kendisinin ve evliyse de eşinin, kumar, uyuşturucu ya da uyarıcı madde sebebi ile hakkında herhangi bir adli ya da idari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan ötürü idari yaptırım uygulanmamak ya da bu işler sebebi ile hüküm gitmemiş olmak maddesi yer almaktadır. Adaylar bu konularda hüküm giymemiş olmalıdır. Bu durumun olumsuzluk yaratmayacağı düşünülse de tedavi görmüş olmak olumsuzluk yaratmaktadır. Çünkü bu aşamada adayda aranan bir diğer koşul olan alkol, uyarıcı madde, uyuşturucu sebebi ile tedavi görmüş olmak şartı aranmaktadır.
Uyuşturucu kullanma suçu ise polislik başvurusuna engel olan suçlar arasında sayılmamıştır. Sonuç itibariyle uyuşturucu kullanma ile alınan beş senelik bir erteleme kararı ve denetimli serbestlik bu kurumlara başvuru durumunda olumsuzluk yaratmaz. Fakat ilgili durumdan dolayı tedavi görmüş olmak başvuruya engel teşkil etmektedir.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Polisliğe Engel Mi?
Polisliğe engel durumlar söz konusu olduğunda şu detaylardan da bahsetmek gerekir:
- POMEM başvuru koşullarında kasten işlenmiş bir suçtan dolayı bir sene ve daha fazla olmaması ile affa uğramış ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi devletin güvenliğine ilişkin suçlar, anayasal düzene ve buna karşı suçlar, irtikap, zimmet, rüşvet, dolandırıcılık, hırsızlık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma, hileli iflas, edimin ifasına fesat karıştırma, suçlarından kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, kaçakçılık gibi suçlardan ötürü mahkum olmamak ya da bu suçlardan ötürü devam etmekte olan bir soruşturma ya da kovuşturması olmamak veya kovuşturma uzlaşmayla sonuçlanmamış olmak koşulu aranır. Bu da demek oluyor ki, POMEM başvurusu yapabilmek adına HAGB kararınıza konu teşkil eden suçun kasten işlenmemiş bir suç olması gerekir ve aynı zamanda ertelenen cezanın bir seneden az olması koşulu aranmaktadır.
- PMYO başvuru durumlarında HAGB ile alakalı olarak memurların genel ve özel şartı ile alakalı kanunundaki 48 numaralı maddenin beş numaralı fıkrasında sayılan; devletin güvenliğine ilişkin suçlar, anayasal düzene ve buna aykırı olan suçlar, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık, edimin ifasına fesat karıştırma, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, zimmet, irtikâp suçlarından dolayı HAGB kararı verilmemiş olma koşulu aranmaktadır.
- PAEM’de de hükmün açıklamasının geri bırakılması kararı söz konusudur. Başvuru sahibi ve eşinin PMYO başvurularında olduğu gibi DMK madde 48/5 hükümlerinin geçerli olacağı belirtilmiştir. HAGB POMEM başvuruları için bu sebeple engel oluşturabilmektedir.
Polisliğe Engel Olan Fiziksel Problemler Nelerdir?
Polisliğe engel fiziksel sorunlar da sıklıkla araştırılmaktadır. Polislik başvuruları için engel olan fiziksel problemler şu şekilde sıralanabilir:
- POMEM ön sağlık aşamasında kişilerin yüzlerinde beş metreden bakıldığında belli olacak şekilde kalıcı izi olanlar elenmektedir.
- Seyrek veya çok açık olmayan saçlar kabul görmektedir. Ancak kellik durumunda adaylar elenmektedir.
- Kısmi veya tam renk körlüğü olanlar ön sağlık kısmında geçemez. Buna ek olarak şaşı olmak, göz kapaklığı düşüklüğü, göz kapağında ameliyat izi, gözlerin farklı renkte olması gibi durumlar polis olmaya engel durumlardır.
- Kulaktaki şekil bozuklukları da elenmeye bir nedendir.
- Kekeme olan, konuşma güçlüğü çeken kişiler elenmektedir.
- Eksiklikleri dental implant uygulaması veya sabit protez ile rehabilite edilmemiş durumlarda ön grup dışındaki beşten az diş eksiklikleri kabul edilir. Dişlerde beş ya da beşten fazla eksiği olanlar elenmektedir. Üçüncü büyük azı dişlerin olmaması eksiklik olarak değerlendirilmez, buna ek olarak okluzyonda ve fonksiyonda olmayan gömülü dişlerle tedavi edilmemiş ilgili diş kökleri eksik diş kabul edilmektedir.
- Solunum yollarında ve boyunda ameliyat izi olanlar ve bakıldığında bu izler görülenler elenmektedir.
- Sırt, göğüs ve kollarda kendisine zarar vermesi nedeni ile kesik izi olanlar, şekil çizmek için gerçekleştirilen izler elenme nedenidir.
- Kambur olanlar elenmektedir. Ayrıca göğüs kafesinde gözle görünecek biçimde bozukluğu bulunanlar da elenir.
- Parmak, kol ve bileklerde şekil bozukluğu, fonksiyon kaybı veya uzuv kaybı olan bireyler de elenmektedir. Uzunluk kısalık olanlar da elenmektedir.
- Tırnak yeme alışkanlığı bulunan bireyler de elenir.
- Kol bölümünde jilet izi, ciddi kesik olanlar da elenir.
- Yazlık kısa kollu üniforma giyildiği zaman belli olacak, beş metreden görülecek her çeşit yara izi olanlar elenir. Piercing, çivi gibi materyal vücudunda bulunan kişiler elenir.
- Ayak, uyluk, bacak ve dizlerde bireyin kendisine zarar vermek maksatlı olan çeşitli izler, şekiller elenme nedenidir.
- Yazlık üniforma giyildiği zaman, üniforma dışında kalan dövmesi bulunanlar da elenir.
- El testi yapılır ve el titremesi olan bireyler de elenir.
- Düz tabanı belli bir derecenin üstünde bulunan adaylar da ön sağlık aşamasında elenir.
Polis Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Polisliğe başvuru yapabilmek için çeşitli şartlar bulunmaktadır. Polislik başvurusu yapacaksanız; aşağıdaki şartları karşıladığınızdan emin olmanız önemlidir. Polislik başvurusu için aranan şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- Polis meslek yüksekokuluna girebilmek amacıyla kişilerin yirmi altı yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda da 18 yaşını doldurmuş olmaları şarttır.
- Lise diploması bulunan ve bu diplomayı alacak olan öğrencilerin ÖSYM’nin gerçekleştirdiği üniversiteye giriş puanına bakılır. Aynı zamanda ilgili adaylardan KPSS puanı istenmez.
- Asayiş görevlisi olabilmek amacı ile TYT sınavına girmek şarttır. Bu sınavda ise en az 260 puan almak koşulu aranır. İlgili puana ham okul puanı da eklenir ve adayların tam puanları ortaya çıkar.
- İlgili sınavda tam ve yeterli puanı alabilen adaylar altmış saniye süren sözlü sınavdan ve fiziki yeterlilik testinden başarı ile geçmelidirler. Gereken sağlık koşullarını sağlamayan adaylar ise başarısız kabul edilmektedir.
- Kadın adaylar için boy koşulu 162 cm, erkek adaylar için boy koşulu ise 167 cm olmaktadır.