Sanal Tacizin Cezası Nedir? Son dönemlerde adından sıkça söz edilen bu konuyu daha detaylı incelemek üzere geniş bir şekilde ele aldık. Sanal taciz, siber zorbalık olarak da bilinir. Başka bir kişiyi tehdit etmek, utandırmak, korkutmak veya eleştirmek için teknolojiyi kullanmaktır. Sosyal medyada tarafından gönderilen çevrimiçi tehditler, kaba, saldırgan veya aşağılayıcı metinler, internette yayınlanan yorumlar veya mesajlar sanal tacize girmektedir. Ve başka bir kişiyi incitmek veya utandırmak için kişisel nitelikteki bilgileri, fotoğrafları ya da videoları internette yayınlamak da siber zorbalıktır.
Siber zorbalık ayrıca, ilgili kişiden istendikten sonra bile kaldırılmayan ve internette yayınlanan fotoğrafları, mesajları veya sayfaları da içerir. Başka bir kişiye zarar vermek, utandırmak ya da rahatsız etmek amacıyla internette yayınlanan her şeydir. Bir kişinin cinsiyeti, dini, cinsel yönelimi, ırkı veya fiziksel farklılıkları gibi konulara odaklanan zorbalık ve aşağılayıcı yorumlar ayrımcılık olarak kabul edilir ve bunlar suçtur.
Çevrimiçi zorbalık özellikle acı verici ve rahatsız edici olabilir çünkü genellikle anonimdir ve takipçiyi tespit etmek çok zordur. İzlemesi de zordur ve mesajı alan kişinin mesajları veya gönderileri kaç kişinin gördüğü hakkında hiçbir fikri yoktur. İnsanlar telefona ya da bilgisayara her baktıklarında sürekli olarak eziyet çekebilirler.
Sanal Tacizin Sonuçları Nelerdir?
İçerik Tablosu
Bazen diğer zorbalık türleri gibi siber zorbalığa uğramak da ciddi ve uzun süreli sorunlara yol açabilir. Sürekli bir uyanıklık ve korku halinde yaşamanın stresi, ruh haliniz, enerji seviyeniz, uykunuz ve iştahınız ile ilgili sorunlar yaratabilir. Ayrıca kurbanı huzursuz, endişeli ve/veya üzgün hissettirebilir. Bir kişi zorbalıktan önce zaten depresyonda veya endişeliyse, buna maruz kalmak işleri daha da kötüleştirebilir.
Siber zorbaların aldığı ceza önemli olabilir. Gittikçe daha fazla okul ve okul sonrası, siber zorbalığa yanıt verecek sistemler oluşturuyor. Zorbaları spor takımlarından ve hatta merkezden çıkaran eğitim merkezleri var. Okul kurallarını ihlal eden ve/veya ayrımcılıkla mücadele ya da cinsel taciz yasalarını ihlal eden bazı siber zorbalık türleri vardır. Bu nedenle, tacizci önemli yasal sorunlarla karşı karşıya kalabilir.
İnsanlar Neden Siber Zorbalık Yapar?
İnsanlar neden siber zorbalık yapar? Muhtemelen bunun için yüzlerce sebep vardır. Bazen siber zorbalık gibi görünen şeyler kazara olabilir. Metin mesajlarının, internet yorumlarının ve diğer çevrimiçi iletişim biçimlerinin kişisel olmayan doğası, bir şaka ile olmayan bir şeyi ayırt etmeyi zorlaştırabilir.
Ne olursa olsun, çoğu insan ne zaman zorbalığa uğradığını bilir, çünkü zorbalık, tekrarlanan tehditlerin ve/veya hakaretlerin kullanılmasını içerir. Çevrimiçi tacizde bulunan kişiler, sınırı aştıklarını da bilirler. Bu bir şaka ya da münferit bir hakaret değil, daha çok belirli bir öfkeden kaynaklanan tipik kızgınlığın ya da hoş olmayan yorumların ötesine geçen hakaretler ve/veya sürekli tehditlerdir.
Sanal Tacize Uğrayanlar Ne Yapmalı?
Sanal tacize uğrayanlar ne yapmalı sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Bazen insanlar korkar veya taciz edilip edilmediğinden emin değildir. Ve onu durdurmak için hiçbir şey yapmaz. Taciz ediliyorsanız, biri sizi incitici yorumlarla rahatsız ediyorsa veya bu tür davranışlara maruz kalan birini tanıyorsanız, sessizce acı çekmeniz için hiçbir neden yoktur. Aslında, aldığınız veya okuduğunuz herhangi bir rahatsız edici metni, gönderiyi veya e-postayı bildirmelisiniz.
✅ Kurumsal Telefon | 0532 658 53 63 |
✅ Tam Zamanlı Destek | Online Danışmanlık |
✅ İnovatif Yapılanma | Araştırmacı ve Yenilikçi |
✅ Avukatlık Hizmetleri | Danışmanlık Hizmetleri |
Birine açıklayın. Çoğu uzman aşağıdakiler üzerinde hemfikirdir: Yapılacak ilk şey, güvenilir bir yetişkine söylemektir. Bu genellikle söylemesi yapmaktan daha kolay olan bir şeydir. Taciz edilen kişiler utanabilir veya tacizciyi ihbar etme konusunda isteksiz olabilir. Bazı insanlar tereddüt ediyor çünkü kim olabileceğinden %100 emin değiller. Ancak zorbalık daha da kötüleşebilir, bu yüzden yardım edebilecek birini bulana kadar neler olduğunu açıklayın. Polis bazen anonim çevrimiçi şekilde tespit edebilir, bu nedenle çoğu zaman bildirmeye değer.
Çoğu ebeveyn, çocuklarını koruma konusunda o kadar endişelidir ki, bazen zorbalığı durdurmak için önleyici adımlar atmaya odaklanırlar. Biri sizi taciz ediyorsa ve telefonu kullanma veya internete bağlanma ayrıcalıklarınızı kaybetmekten korkuyorsanız, korkunuzu anne babanıza açıklayın. Sizin için herhangi bir ceza gerektirmeyen bir çözüm bulana kadar onlarla bağlantı kurmanın ve iş birliği yapmanın sizin için ne kadar önemli olduğunu onlara açıklayın. Ayrıca onlarla güvenli telefon ve bilgisayar kullanımı konusunda pazarlık yapmalısınız. En önemli şey, siber zorbalığı kontrol altında tutarak başlamaktır.
Ayrıca okul danışmanınızla, güvendiğiniz bir öğretmenle veya ailenizin bir üyesiyle de konuşabilirsiniz. Siber zorbalık sizi ağırlaştırıyorsa, uykunuzu veya konsantrasyonunuzu etkiliyorsa, danışmanlık yardımcı olabilir. Bir profesyonele gitmeye hazır hissetmiyorsanız, güvenilir bir yetişkinden destek alın.
Kurtulmak için çaba gösterin. Gerçek dünyada yüz yüze zorbalık için işe yarayan şey, sanal dünyada siber zorbalık için de geçerlidir. Zorbayı görmezden gelmek, güçlerini elde etmenin en iyi yoludur, ancak bunu yapmak her zaman kolay değildir. Hem gerçek dünyada hem de sanal dünyada.
Biri sizi rahatsız ediyorsa, bir süre bilgisayara bağlanmamayı veya telefonunuzu kapatmayı deneyin. Cevap vermeyin ve tacizcinin mesajını asla başka birine iletmeyin. Size olanlardan koparacak bir şey bulun ve dikkatinizi dağıtın. Gitar çalmak, koşuya çıkmak ya da iyi bir kitapta ya da iyi bir filmde kendinizi kaybetmek gibi, tutkulu olduğunuz ve başınıza gelenler hakkında sizi düşünmekten alıkoyan bir şey yapın. Ayrıca bir ebeveyn ya da kardeş ile sohbet edebilir veya evcil hayvanınızla oynayabilirsiniz. Bu tür nefesler alırsanız, olayları perspektife koymanıza ve hayattaki güzel şeylere odaklanmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda çeşitli aktiviteler, işleri nasıl yürütmek istediğinizi anlamanız için size biraz daha zaman verecektir.
Cevap vermek veya savaşmak için cazip olmayın. Geri adım atarak ve siber zorbalıktan bir nefes alarak, karşı koymak ve zorbalarla sanal bir kavgaya girmek için cazip olmamalısınız. Rahatsız olduğunuzda tepki vermek, işleri daha da kötüleştirebilir. Zorbaya karşı durmak bazen işe yarayabilir, ancak daha büyük olasılıkla zorba kışkırtılacak ve zorbalığı tırmandıracaktır. Bir nefes alırsanız, gücünüzü yeniden kazanırsınız!
Zorbaya karşılık vermek iyi bir fikir olmasa da, zorbalığın kanıtını saklamak iyi bir fikirdir. Gerekirse, zorbalığı kanıtlamanıza yardımcı olabilirler. Agresif e-postaları veya diğer iletişimleri sürekli gördüğünüz bir yerde tutmak zorunda değilsiniz. Ebeveynlerinizden birinden bir kopyasını yapmasını ve bunları bir sürücüye kaydetmesini isteyebilirsiniz.
Zorbalığı bildirin. Sanal taciz suçu bildirilmelidir. Sosyal ağlar, insanlar hizmetlerini zalimce veya aşağılayıcı mesajlar ya da içerik göndermek veya sahte hesaplar oluşturmak için kullandıklarında bunu çok ciddiye alır. Bir kullanıcı taciz gibi kötüye kullanım bildirirse, site yöneticisi tacizciyi engelleyerek gelecekte hizmeti kullanmasını önleyebilir. Cep telefonu mesajları ve/veya e-posta yoluyla tacize uğruyorsanız, bunu telefon hizmetinize ya da e-posta yöneticinize bildirin.
Takipçiyi engelleyin. Çoğu elektronik ve bilgisayar cihazı, tacizciyi ya da tacizcileri elektronik olarak engellemenize izin veren özelliklere sahiptir. Bu özelliği nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız, bir arkadaşınıza veya bir yetişkine sorun.
Güvenli bir şekilde bağlanın. Akıllı telefonunuzu ve internet hesaplarınızı parolayla koruyun ve parolaları sık sık değiştirin. Parolalarınızı anne babanız veya velileriniz dışında kimseyle paylaşmadığınızdan emin olun. İnternette kişisel bilgi, fotoğraf veya video paylaşmadan önce dikkatlice düşünmek de iyi bir fikirdir, çünkü bunların tüm dünyaya ulaşması sizi belki de rahatsız eder. İnternette bir fotoğraf veya mesaj yayınlandığında, kaldırılması zor veya imkânsız olabilir. Bu nedenle, fotoğraf gönderirken ya da başkalarının rahatsız edici mesajlarına yanıt verirken dikkatli olun.
Sanal Tacizin Cezası
Bir bireyi cinsel amaçlı şekilde taciz eden insan hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine 3 aydan 2 seneye kadar hapis ve adli para cezası verilmektedir. Eylemin bir çocuğa karşı işlenmesi durumunda ise altı aydan üç seneye kadar hapis cezası verilmektedir.
Bir bireyi cinsel amaçlı şekilde taciz eden bireyin eylemi suç sayılmıştır. Sosyal medya aracılığı ile gönderilen cinsel içerikli ifadeler, sözler, işaretler, çıplak vücudun teşhir edilmesi, cinsel konulu ses kayıtları, cinsel organ fotoğrafları, görseller, videolar ya da görüntülü konuşma esnasında sergilenen eylemler, cinsel taciz suçunu ortaya çıkarmaktadır.
Cinsel taciz suçu ani bir suçtur. Bu yüzden cinsel taciz barındıran ifade herhangi bir araçla kullanılmakta beraber suç tamamlanmış olur. Suç, şikâyete bağlı bir suçtur. Mağdurun şikâyeti üzerine cinsel taciz eylemini işleyen birey üç aydan iki seneye kadar hapis cezasına ya da adli para cezasına çarptırılır. Eylemin çocuğa karşı işlenmesi durumunda ise altı aydan üç seneye kadar hapis cezasına hükmolunur. İlgili suçun posta ya da elektronik haberleşme araçlarının sunduğu kolaylıktan faydalanmak üzere işlenmesi durumunda ceza yarı oranında yükseltilir. Suçun teşhir sureti ile işlenmesi durumunda ceza yarı oranda yükselir. Taciz eylemi sebebi ile mağdur işi bırakmak, ailesinden ayrılmak ya da okuldan ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek olan ceza bir seneden az olamaz.
Sanal Tehdit Nedir?
Sanal tehdit de bir tür sanal taciz olarak görülmektedir. Günümüzde sosyal ağlar üzerinden en fazla işlenen suçlardan biri olmaktadır. Bir başkasını, kendisinin ya da yakınının yaşamına, vücut ya da cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahis ile tehdit savuran birey altı aydan iki seneye kadar hapis ile cezalandırılır.
Hangi Durumlar Sanal Tacize Girer?
Sanal taciz davranışları nelerdir açıklayalım:
- Cinsel içerik barındıran şakalar ve fıkralar.
- Cinsel içerik barındıran resim ya da çizim.
- Cinsel içerik barındıran notlar, mektuplar, e-postalar, telefon çağrıları veya materyaller.
- İnsanları fiziksel özelliklerine dayalı olarak puanlandırma.
Sosyal Medyadan Birine Mesaj Atmak Suç Mu?
Sosyal ağlar üzerinden gerçekleşen bir mesajlaşmanın, sesli, yazılı ve görsel haberleşme kayıtlarının, rıza dışında başkalarına ifşa edilmesi, haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunu ortaya çıkarmaktadır.
Telefonla Cinsel Taciz Cezası Nedir?
Sanal taciz nedir diyenler için telefonla cinsel taciz hususundan da söz etmek gerekir. Bir bireyi cinsel amaçlı olarak taciz eden birey hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine 3 aydan 2 seneye kadar hapis cezasına ya da adli para cezasına, eylemin çocuğa karşı işlenmesi durumunda altı aydan üç seneye kadar hapis cezasına çarptırılır.
Basit Cinsel Tacizin Cezası Nedir?
İlgili maddenin birinci fıkrasında açıklanan basit cinsel saldırının cezası, suçun faili mağdurun şikâyeti üzerine beş seneden on seneye kadar hapis cezasıdır.
Sözlü Taciz Suç Mu?
Cinsel taciz suçu, yazılı ve sözlü eylemlerle ya da beden hareketleri ile mağdurun vücuduna temas barındırmayan, cinsel arzuları tatmine yönelik olan davranışlarla işlenen bir suç olmaktadır.
Basit Tacizin Cezası Paraya Çevrilir Mi?
Kanuna göre beş seneye kadar hapis cezasını gerektiren suçlarda şüpheli suçunu kabul eder ise cezanın bir seneye indirilmesi, para cezasına çevrilmesi ya da kamu hizmeti gibi yaptırımlar uygulanması söz konusu olacaktır.
Şantaj Yapmanın Cezası Kaç Sene?
Şantaj suçu cezası, bir seneden üç seneye kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası şeklinde düzenlenmiştir.