Teğmen olma şartları çoğu insan tarafından merak ediliyor. Teğmenler, ordu içinde disiplini ve bütünlüğü sağlamak ile görevli olan askerlerdir. Asteğmenin üstü, üsteğmenin ise bir alt rütbesi olmaktadır. Peki, teğmen nasıl olunur?
Teğmenler, kendisinden alt kademede olanlara komutanlık yapmaktadır. Savaş halinde askeri stratejilerin geliştirilmesi konusunda etkin rol oynamaktadır. Ayrıca ordu içindeki otoriteyi, disiplini ve bütünlüğü korur ve sağlar. Teğmen olmak için subay olmak gerekmektedir. Subay olabilmek için ise yüksekokul, lise, MYO veya fakülte mezunu olma şartı aranmaktadır. Lise mezunları milli savunma üniversitesinde eğitim alabilirler.
Teğmen Olma Şartları Nelerdir?
İçerik Tablosu
Teğmen olma koşulları şu şekilde sıralanmaktadır:
- C. vatandaşı olmak.
- Talep edilen fiziksel niteliklere sahip olmak.
- Herhangi bir suçtan ötürü hüküm giymemiş olmak.
- Birinci derece akrabalarda herhangi bir suç hükmünün olmaması.
Teğmen Olmak İçin Gereken Eğitimler Nelerdir?
İyi bir teğmen olmak için yüksekokul, MYO, lise veya fakülte mezunu olmak gerekmektedir. Milli savunma üniversitesinden mezun olanlar da teğmen şeklinde görev yapabilirler.
Teğmen Kaç Yıl Okur?
Teğmen olma şartları hakkında bilgi almak isteyenler, teğmen kaç yıl okur diye de sormaktadır. Teğmen olmak için en az dört sene eğitim alınması gerekmektedir.
Kimler Teğmen Olabilir?
Konuyla alakalı olarak kimler teğmen olabilir diye de sorulmaktadır. Teğmen olmak için gereken bireysel özellikler şunları içermektedir:
- Analitik düşünmek.
- İletişim becerilerinde gelişmiş olmak.
- Çözüm odaklı bir yapıda olmak.
- İyi derecede silah kullanmak.
- Fiziki yeterliliği karşılayabilmek.
- Titiz bir çalışma anlayışına sahip olmak.
- Sorumluluk sahibi olmak.
- Özgüvenli olmak.
- Disiplin sahibi olmak.
Kimler Teğmen Olamaz?
Şu bireyler teğmen olamaz:
- C. vatandaşı olmayan bireyler.
- İstenen fiziksel nitelikleri karşılayamayan bireyler.
- Gerekli eğitimlere tabi olmayan bireyler.
- Herhangi bir suçtan dolayı hüküm giyen kişiler.
Teğmen Olmak İçin Kaç Puan Almak Gerekir?
Teğmen olmak için puan kaç olmalı diye de sorulmaktadır. Teğmenlik için kadın adayların AYT eşit ağırlık puan türünde en az 375 puan almaları ve erkeklerin ise AYT eşit ağırlıkta 309 puan alması gerekmektedir.
Teğmen Maaşları Nasıldır?
Teğmen maaşı ne kadar? Ortalama olarak teğmen maaşı 8500-10000 TL civarında olmaktadır. Fakat teğmen maaş aralığı, kişinin görev yerine ve çalışma süresine göre farklılık göstermektedir. Örneğin teğmen olan bireyler, rütbelerinin ilk senesinde 8500 TL maaş alabilmektedir. Ancak doğu ve savaş alanlarında görevde bulunan teğmenlerin maaşları ise genellikle 10 bin TL civarında olabilmektedir.
Teğmenliğin Zorlukları Nelerdir?
Teğmenlik zor mu? Bu mesleğin dezavantajları şu şekilde açıklanabilmektedir:
- Askeri alanda faaliyet olduğundan dolayı büyük sorumluluk altında çalışmaktadırlar.
- Teğmenlik, tehlike sınıfı yüksek olan bir meslektir.
- Yoğun çalıma gerektirmesinden dolayı yaşam-iş dengesini olumsuz anlamda etkilemektedir.
- Kıdem kazanmak adına uzun seneler boyunca çalışma şarttır.
Teğmenlik Emeklilik Şartları Nelerdir?
Teğmenlik yapanlar için emeklilik yaş süresi 2020 senesinde alınan karara göre 60 şeklinde belirlenmiştir. Diğer yandan teğmenler ileriki senelerde kadrosuzluk sebebi ile de emekli olabilmektedirler. Bu durum için askeri yüksek idare mahkemesi almış olduğu bir karar ile teğmenlerin kadrosuzluktan ötürü emekli olmasının nasip tarihine göre belirlendiğini açıklamıştır. Aynı zamanda bu durumu yaşayan teğmenlerin emekli sandığı tarafından üç aylık devreler suretiyle ödenmek koşulu ile kadrosuzluk tazminatı almalarına hükmedilmiş durumdadır.
Teğmen Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Teğmen olmak için gerekenler şu şekilde açıklanmaktadır:
- C. vatandaşı olmak.
- Gereken eğitim şartlarını karşılamak.
- Gereken fiziksel niteliklere sahip olmak.
- Herhangi bir suçtan ötürü hüküm giymemiş olmak.
Teğmen Olmanın Avantajları Nelerdir?
Teğmen olma şartları konusunda bilgi arayanlar, teğmen olmanın avantajlarını da merak etmektedir. Bu avantajları şu şekilde sıralamamız mümkündür:
- Kazanç düzeyi yüksektir.
- Sosyal statüsü yüksektir.
- Maaş ödemeleri yüksektir.
- Emeklilik şartları gelişmiştir.
Yurtdışında Teğmen Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Yurt dışında teğmen olma şartları şunları içermektedir:
- Yurt dışında çalışmak amacıyla görevlendirilmek.
- İngilizce sözlü ve yazılı sınavlardan başarılı olmak.
- Gidilecek olan ülkenin yerel diline hakim olabilmek.
Teğmen Nasıl Giyinir?
Teğmen nasıl giyilir sorusuna da cevap verelim. Teğmen kıyafet yönetmeliği, kara, deniz ve havada çalışan teğmenler askeri üniforma giymelerinin zorunlu olduğunu açıklar. Fakat kara kuvvetlerinde görev yapan teğmenin apoleti yeşildir. Üzerinde bir sarı yıldız bulunmaktadır. Deniz kuvvetlerinde görev yapan teğmenin apoleti siyah olmaktadır ve bir sarı çizgi bulunmaktadır. Hava kuvvetlerinde çalışan teğmenlerin ise apoleti koyu mavi olmaktadır. Bir yıldız bulunmaktadır.
Astsubaylıktan Subaylığa Geçiş
Astsubaylıktan subaylığa geçiş şartları da sıklıkla sorulmaktadır. TSK’da astsubaylıktan subaylığa geçiş belirli zamanlarda ilan açılarak yapılmaktadır. Bu ilanlarda hangi birime ne kadar kontenjan açılmış olduğu ilan ile belirtilmektedir. İlanda başvuru koşulları, zamanı, usulü gibi ayrıntılar belirtilmektedir. Adaylar bu açıklanan takvime uygun şekilde başvurularını gerçekleştirmektedir.
Astsubaylıktan subaylığa geçiş aşamasında astsubaylara yalnızca üç hak verilmektedir. Ancak idare bu hususta esneklik sunabilmektedir. İlgili sınavı geçmek için ciddi oranda hazırlanmak gerekmektedir. Bunun için daha evvel subaylığa geçiş sınav konuları hakkında bilgili olmanız lazım. İkinci olarak da doğru kaynaktan doğru verileri almanız son derece önem arz etmektedir. Astsubaylıktan subaylığa geçen personel bütün rütbelere yükselebilmektedir.
Astsubaylıktan Subaylığa Geçiş Şartları Nelerdir?
Astsubaylıktan subaylığa geçiş koşulları şunları içermektedir:
- Yeterli sayıda kontenjan açılmış olması.
- En az dört senelik fakülte ya da yüksek okul mezunu olmak.
- Subaylık için sınava başvuru tarihinde en az kıdemli çavuş rütbesine sahip olmak.
- Astsubay olarak dördüncü hizmet senesini tamamlamış, ayrıca yedinci hizmet süresini geçmemiş olmak.
- Subaylık için sınava başvuru tarihinde sicil notu ortalaması, sicil tam notunun %90 ve daha yukarısı olmak.
- Askeri disiplin, davranış ve tutumları, görevindeki başarısı, mesleki yeterlilik ve bilgileri ile genel kültürü açısından subaylığa layık olduğu sıralı sicil üstleri tarafından onanmak.
- Yapılan sınavda ve subaylık nosyonu kazandırma eğitiminde başarı elde etmek.
- Yapılacak olan sınavda başarı gösterenlerin sıralaması, başarı notu, ödül, madalya, takdir gibi detaylar incelenerek yapılır.
Bu koşulları taşıyan bireyler esaslar dahilinde gerçekleştirilecek subaylık nosyonu kazandırma eğitimini başarı ile tamamlayanlar, bitirdikleri tarihten itibaren geçerli olarak teğmen olmaya hak kazanırlar.
Konuyla alakalı olarak astsubaylıktan subaylığa geçiş sınavı detayına da değinmek gerekir. Bu sınav, ihtiyaçlar dahilinde genel kurmay bakanlığının sayfasında duyurulmaktadır. Bundan dolayı ilanları sürekli olarak takip etmek gerekmektedir. Aynı zamanda birlikte de bu sınav için bilgi verilmektedir. İlan edilen takvime göre sınav, başvuru, eğitim ve mülakat gibi süreçler gerçekleştirilmektedir.
Eğer ki astsubaylıktan subaylığa geçmek için gereken başvuru koşullarına haiz olup hareket görevleri sebebi ile başvuruda bulunamayan ya da seçme sınavına katılamayan astsubayların hakları, sınava giremedikleri süre kadar uzatılmaktadır. Ayrıca, astsubaylıktan subaylığa geçiş kontenjanları, TSK’daki ilanda açıkça yazmaktadır. Bu ilanlarda hangi birimin kaç kişi alacağı belirtilmektedir.
Astsubaylıktan subaylığa geçiş sınav konuları hakkında şunları söyleyebiliriz:
- Jandarma ve Sahil Güvenlik için Kollukla İlgili Sair Mevzuat
- Genel Kültür
- Tarih
- Anayasa
- Karargâh Hizmetleri Yönergesi
- KKK Devamlı Emirler Muhtırası
- TSK Personel Kanunu
- Askeri Disiplin Kanunu
- Askeri Ceza Kanunu
- İç Hizmet Yönetmeliği
- İç Hizmet Kanunu
Astsubaylıktan Subaylığa Geçişte Yaş Şartı Nedir?
Astsubaylıktan subaylığa geçiş yaş şartı nedir? TSK personel kanunun geçici 47 numaralı maddede yaş sınırlaması hakkında şu detaylar açıklanmıştır:
- Müracaat edilen senenin ocak ayının ilk günü itibariyle 40 yaşını doldurmamış olanlara, hizmet senesi hariç diğer şartları karşılamaları kaydı ile yapılacak olan ilk astsubaylıktan subaylığa geçiş sınavına başvuru gerçekleştirebilirler.
- Yedinci hizmet senesini tamamlamış ve on dördüncü hizmet senesini bitirmeyen astsubayların, müracaat edilen senenin ocak ayının ilk gününde 40 yaşını bitirmemiş olanlara diğer ilk iki astsubaylıktan subaylığa geçiş sınavına başvuru hakkı bulunmaktadır.
Astsubaylıktan subaylığa sınavsız geçiş de sıklıkla sorulmaktadır. Astsubaylıktan subaylığa sınavsız şekilde geçiş yapmak mümkün olmamaktadır. Yukarıda açıklanan koşullar doğrultusunda sınav ve mülakatlar gerçekleştirilmektedir. Başarılı olan bireyler sonrasında eğitime alınmaktadır. Ardından atanmaktadır. Sınavı geçen bireylerden, kuvvet komutanlıkları, Jandarma genel komutanlığı ve sahil güvenliğe belirlenen koşullar çerçevesinde gerçekleştirilecek subaylık nosyonu kazandırma eğitimini başarıyla tamamlayanlar, tamamladıkları tarihten geçerli olmak kaydı ile teğmen şeklinde atanırlar.
Astsubay ve Subay Atamalarında Temel İlkeler
Teğmen, subay ve astsubaylık hususunda atama ilkeleri de bilinmelidir. Atamalara hakim olan temel ilkeler şu şekilde açıklanmaktadır:
- Kadroya göre atama: Atamalarda kadro görev yerinin nitelikleri esas alınmaktadır. Kadrosu bulunmayan bir görev yerine atama gerçekleşmez. Barışta kıta, karargâh ve kurumlara kadrolarda açıklanan rütbelerden ast rütbe ile asil olarak kimse atanamaz.
- Hizmet ihtiyacına göre değişik garnizonlara atama: Subay ve astsubaylar; TSK’nın hizmet gereksinimi esas alınarak meslek yaşamları süresince değişik garnizonlarda vazife görecek biçimde atama işlemine tabi tutulurlar.
- Atamada planlı değişim: Subayların atanmaları, ihtisas/ sınıf/branş/fonksiyon alanı, mesleki gelişim plan / paternlerine uygun şekilde, atamada planlı değişimi mümkün kılacak biçimde yapılır.
- Asgari sayıda garnizon değiştirme: Kadro ve rütbe değişiminin getirmiş olduğu kısıtlamalar ölçüsünde atamalarda personelin asgari sayıda garnizon değiştirmesi esas alınmaktadır. Subay ve astsubayların, asgari iki sene çalışabilecekleri garnizonlara atandırılmaları göz önünde bulundurulmaktadır.
- Hizmet safahatı puanı: Kritik / kilit kadrolar hariç tutulmak üzere, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen atamalarda, aynı sınıf, fonksiyon alanı ve ihtisasa sahip çalışandan aynı garnizonu tercih edenlerin atanmasında atama koşulları içerisinde safahat puanları da dikkate alınır.
- Personel destekleme öncelikleri: Birliklerin personel bakımından desteklenmesinde öncelikleri, komşu ülkelerle olan ilişkiler, Türkiye’deki iç tehdidin gelişimi, gelecekte olması muhtemel gelişmeler ve ayrıca mevcut planlardaki görevlere göre; Genelkurmay Başkanlığınca açıklanan tehdit öncelikleri ve özel kanunlarda bulunan görevler esas alınarak Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca belirlenir. Birliklerin plan görevlerindeki önceliklerine göre çalışan destekleme oranlarının değişiklik göstermesine dikkat edilir.
- Garnizon hizmet süresinin tamamlanması: Subay ve astsubayların atanmış olduğu garnizonda hizmet süresini tamamlamaları gerekmektedir. Subay ve astsubaylar Yönetmelikte açıklanan nedenler haricinde garnizon değiştirmek suretiyle atamaya tabi tutulmazlar.
- Atamanın ertelenmemesi: Atanma emrinin yayınlanmasının ardından gerek personel, gerekse komutanlıklar tarafından herhangi bir neden ile atamanın geriye bırakılması hususunda başvuru ve teklifler yapılamamaktadır.
Öğrenimlerini, temel kurslarını, eğitimlerini ya da stajlarını başarıyla tamamlayan sözleşmeli subay ve astsubayların ilk görev yerlerine atanma durumu, branş, sınıf ve ihtisasına uygun şekilde kura yolu ile yapılmaktadır. Kura çekmek sureti ile gerçekleştirilecek atamalarda branş, sınıf ve ihtisas durumu itibariyle başarı düzeyine göre birinciden başlanarak kuvvet ayrımı olmadan mevcudun yüzde 10’una denk gelen kısmı kuradan muaf olur.