Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davası özellikle yoğun kazaların yaşandığı büyükşehirlerde sıkça başvurulan dava türlerinden biridir. Trafik kazaları her sene binlerce bireyin ölümüne ya da yaralanmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda kazalar milyonlarca lira tutarında maddi hasarlara neden olmaktadır. Trafik kazası neticesinde can kaybı yaşamış ya da maddi ve manevi hasar almış bireyler ve onların yakınları, trafik kazanı nedeniyle tazminat davası açma hakkına sahipler. Trafik kazası tazminat davası nedir? Bu davanın detayları nelerdir? Konuyla alakalı bilinmesi gerekenleri inceleyelim.
Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Ne Demek?
İçerik Tablosu
Herhangi bir motorlu aracın başka bir taşıta, hayvana, yayaya ya da bir nesneye çarpması neticesinde meydana gelen olay trafik kazası şeklinde isimlendirilir. Trafik kazalarının sonucunda manevi ve maddi hasar oluşur. Aynı zamanda kaza sonucunda ölüm ve yaralanma durumları da oluşabilmektedir. Öyleyse trafik kazası nedeniyle tazminat davası nedir?
Bir trafik kazasının ardından zarar gören kişi ya da kişilerin kazaya neden olan kişi ya da kişilere açmış olduğu hukuki dava çeşidine trafik kazası sebebiyle tazminat davası ismi verilmektedir. Kanunda bu uygulama zarar gören birey ya da bireylerin mağduriyetini gidermek maksadıyla yer almaktadır.
Trafik kazaları hukuki anlamda birkaç kategoride incelenmektedir. Bunlar:
- Maddi hasarlı trafik kazaları
- Yaramalı trafik kazaları
- Ölümlü trafik kazaları
Trafik kazaları sebebi ile açılan tazminat davalarında ilgili davanın kategorisi ve mağdur birey ya da bireylerin durumları önemlidir. Fakat mağdur bireylere sunulan bu hakla alakalı zamanaşımı, tazminat düzeyi gibi çeşitli önemli bilgiler sınırlandırılmış durumdadır. Bundan dolayı somut olayın detaylı şekilde incelenmesi önem arz etmektedir.
✅ Kurumsal Telefon | 0532 658 53 63 |
✅ Tam Zamanlı Destek | Online Danışmanlık |
✅ İnovatif Yapılanma | Araştırmacı ve Yenilikçi |
✅ Avukatlık Hizmetleri | Danışmanlık Hizmetleri |

trafik kazası nedeniyle tazminat davası
Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Zamanaşımı Süresi
Bu davalar söz konusu olduğunda trafik kazası tazminat davası zamanaşımı süresi de sıklıkla merak edilmektedir. Trafik kazası nedeniyle tazminat davaları, haksız fiilin ardından kaybedilen maddi değerlerin elde edilmesi amacını taşımaktadır. Fakat bu uygulamada zamanaşımı sınırı bulunmaktadır. Tazminat davasına başvurmak isteyen birey ya da bireyler için süre, haksız fiilin gerçekleşmiş olduğu gün başlamaktadır. Yani kazanın olduğu gün dava hakkının kazanılmış olduğu gündür. Davacı birey için zamanaşımı süresi iki teknik kullanılarak belirlenmektedir. Bunları şu şekilde açıklamak mümkündür:
- Tazminat davası esas zamanaşımı süresi: Herhangi bir trafik kazasının sonrasında mağdur bireyin ya da yakınlarının iki sene içinde tazminat davası açabilme hakları bulunmaktadır. Örneğin, 29.07.2022 tarihinde meydana gelen bir kaza sonrasında mağdur birey ya da yakınları 29.07.2024 tarihine dek tazminat davası açabilmektedirler. Eğer ki mağdur bireyin yakını kazayı daha geç öğrenirse kaza gününden sonra on sene tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır. Bu süre sonunda mağdur bireylerin dava açma hakkı sona ermektedir.
- Ceza zaman aşımı süresi: Trafik kazalarında yaralanma ya da ölüm var ise bir suç işlendiği kabul edilmektedir. Kazada yaralanma söz konusu ise suçlu birey taksirle adam yaralama suçu, ölüm var ise taksirle adam öldürme suçu kapsamında yargılanmaktadır. Bu tarz durumlarda suç için öngörülen zamanaşımı zamanı içinde mağdur birey ya da bireyler de tazminat davası açabilme hakkına sahip olmaktadır. Mağdur bireylerin esas zamanaşımı süreleri doldu ise bireyler ceza zamanaşımı zamanından faydalanabilirler. Öldürme ya da yaralama suçu davası devam ederse dava zamanı süresinde mağdur birey tazminat davası açma hakkına sahip olmaktadır.
Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Kimler Tarafından Açılabilir?
Trafik kazası tazminat davası ne demek açıkladık. Peki, bu davayı kimler açabilir? Bu sorunun yanıtını vermek için ilk olarak kazanın sonuçlarının incelenmesi gerekmektedir. Trafik kazasının sonuçları ve bu neticelere göre tazminat hakkı elde eden bireyler aşağıdaki gibidir:
- Yaralanma ile biten bir kaza: Yaralanan birey şahsen manevi ve maddi tazminat davası açabilir. Bu noktada açılan dava çalışma yaşamı süresince yaşayacağı iş gücü kaybı ve tedavi masrafları içindir. Manevi tazminat davası da kaza neticesinde yaşadığı keder ve elem içindir.
- Ağır bedensel yaralanma ile biten bir kaza: Ağır yaralanan bireyin babası, annesi, çocukları, eşi ya da nişanlısı manevi ve maddi tazminat davası açabilir. Sakatlanma durumları, uzuv kaybı ya da hayati fonksiyonları yerine getirememedir.
- Ölüm ile biten bir kaza: Mağdur bireyin yaşamış olduğu dönemde destek sağladığı bireyler maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahipler. Ölen birey evli ise eşi ya da çocukları, bekarsa babası ya da annesi davacı olabilmektedir. Aynı zamanda yaşamış olduğu süre boyunca ölen bireyden destek aldığını ispat eden teyze, dayı, hala gibi yakınlar da manevi ve maddi tazminat davası açabilirler.
Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Kimlere Karşı Açılır?
Trafik kazası sebebiyle tazminat davası nedir açıklarken bu davanın kime karşı açılacağından da bahsetmek gerekir. Ölümlü, yaralanmalı ya da maddi hasarlı trafik kazalarında sadece haksız fiili gerçekleştiren bireye dava açılmaz. Mağdur birey ya da yakınları aşağıdaki bireylere dava açabilmektedir:
- Araç sürücüsü: Trafik kazası halinde kusurlu olan araç sürücüsüne manevi ya da maddi tazminat davası açılabilmektedir.
- Araç sahibi: Araç sahibi, aracı işleten kimsedir. Bu yüzden mağdur bireyler trafik kazasının ardından araç sahibine manevi ya da maddi tazminat davası açabilmektedirler.
- Araç işleteni: Araç işleten bireyin trafik kazasında sorumluluğu vardır. Bu sebeple mağdur bireyler kaza sonrasında araç sahibine de manevi ya da maddi dava açabilirler.
- Sigorta şirketi: Kasko sigortası ya da zorunlu trafik sigortası olan araçlarda trafik kazası halinde sigorta firması da sorumlu olmaktadır. Bundan dolayı mağdur bireyler kazanın ardından sigorta şirketine de manevi ya da maddi tazminat davası açabilirler.

yaralamalı ve ölümlü trafik kazalarında hangi zararlar talep edilir?
Yaralamalı ve Ölümlü Trafik Kazalarında Hangi Zararlar Talep Edilir?
Herhangi bir trafik kazası ölüme ya da yaralanmaya neden oldu ise mağdur bireyler manevi ve maddi tazminat davası alabilirler. İlgili bu davaların amacı mağdur bireylerin zararlarının karşılanmasıdır. Ölümlü kazalarda talep edilebilecek tazminatlar şu şekilde sıralanabilir:
- Destekten yoksun kalma tazminatı
- Trafik kazası sebebi ile meydana gelen elem, acı ve ızdırap nedeniyle manevi tazminat
- Ölen bireyin hastane tedavi masrafları
- Ölen bireyin cenaze masrafları
Yaralanmalı trafik kazalarında talep edilebilecek tazminatlar şunları içerir:
- Yaralanan bireyin ekonomik geleceğinin sarsılmasından ötürü oluşan kayıplar
- Yaralanan bireyin çalışma gücünün azalması ya da yitirilmesi sebebi ile doğan kayıplar
- Yaralanan bireyin kazancına dair kayıplar
- Yaralanan bireyin tedavi masrafları
- Trafik kazası sebebi ile meydana gelen elem, acı ve ızdırap nedeniyle manevi tazminat
Trafik Kazalarında Maddi ve Manevi Tazminat Hesabı Nedir?
Trafik kazalarında tazminat hesabı da merak edilmektedir. Peki, dava neticesinde mağdur bireylere verilecek olan maddi ve manevi tazminat tutarları nasıl hesaplanmaktadır. Bu kazalarda tazminat miktarının net bir rakamı bulunmamaktadır. Çünkü tazminat tutarları kazanın olma şekline ve niteliklerine göre farklılık göstermektedir.
Manevi tazminat davalarında şunlar dikkate alınmaktadır:
- Hak ve nezafete dair kurallar
- Mağdur ve suçlu tarafların kusur durumları
- Trafik kazasının meydana geliş biçimi
- Mağdur ve suçlu tarafların sosyal ve ekonomik durumları
Maddi tazminat davalarında şunlar dikkate alınmaktadır:
- Maluliyete uğrayan kişinin yaşı
- Maluliyete uğrayan kişinin aktif ve pasif çalışma yılları
- Trafik kazası sonrası gerçekleşen maluliyet oranı
- Mağdur ve suçlu tarafların kusur durumları
Hem maddi hem de manevi tazminat davası hesabında dikkat edilmesi gereken pek çok farklı husus bulunmaktadır. Bundan dolayı davayla ilgili süreçte avukat desteği almak son derece önemlidir.
Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davalarında Arabuluculuk Yapılmalı Mı?
Trafik kazası tazminat davaları için genel olarak arabuluculuğa başvuru zorunluluk yoktur. Buna karşın sigorta firmalarına da aynı dava ile husumet yöneltilecek ise sigorta poliçesi kapsamında en azından sigorta firmasına karşı arabuluculuğa başvurmak zorunlu olmaktadır.

trafik kazası nedeniyle maddi tazminat davası
Şanlıurfa Trafik Kazası Nedeniyle Maddi Tazminat Davası
Konuyla ilgili olarak trafik kazası sebebiyle maddi tazminat davası detayları bilinmelidir. Bu davanın temelini Türk Borçlar Kanunu madde 53 ve 54 oluşturmaktadır. Her trafik kazası sonucunda maddi zararlar olarak pek çok farklı zarar ortaya çıkmaktadır. Tedavi ve ilaç masrafları, araç çekim masrafları, işe gidememe sebebi ile raporlu olunan günlerden meydana gelen ücret kayıpları, sürekli engelli olmaktan dolayı ücret kayıpları, sürekli bakıma muhtaçlık sebebi ile bakıcı masrafları gibi zararlar ilgili zarar kalemlerindendir.
Haksız fiillerden dolayı oluşan tazminat taleplerinde hangi kalemlerin talep edilebileceği şu şekilde açıklanabilir:
Ölüm varsa;
- Ölüm durumunda cenaze masrafları
- Ölüm hemen gerçekleşmedi ise tedavi masrafları ile çalışma gününün azalmasından veya yitirilmesinden ötürü meydana gelen kayıplar
- Ölen bireyin desteğinden yoksun olan bireylerin bu nedenle uğramış oldukları zararlar
Yaralanma var ise;
- Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan zararlar
- Çalışma gücünün yitirilmesi ya da azalmasından doğan zararlar
- Kazanç kaybı
- Tedavi masrafları

trafik kazası sebebi ile ceza davası
Trafik Kazası Sebebi ile Ceza Davası
Trafik kazası sebebiyle ceza davası hukuksal bakımdan 5237 TCK’da düzenlenmiştir. Bu kazalar genel olarak taksirle işlenen suç türleridir. Buna karşılık bir bireyin kasten bir bireye aracıyla çarpması da söz konusu olabilmektedir. Trafik kazası maddi ve manevi tazminat davasının sonuçları çoğunlukla açılacak olan ceza davası ile alakalıdır. Bundan dolayı ceza davasının takibi de manevi ve maddi tazminat davasının takibi kadar önem arz etmektedir.
Trafik kazasından dolayı bir bireyin ölümüne neden olundu ise ilgili sanık TCK 85 numaralı maddeye göre iki seneden altı seneye kadar hapis cezası almaktadır. İlgili eylem birden çok bireyin ölümüne veya bir ya da birden çok bireyin ölümüyle beraber bir veya birden çok bireyin yaralanmasına sebep oldu ise birey iki seneden on beş seneye kadar hapis cezası almaktadır.
Trafik kazası sonucunda ölüm oluşmamış ancak yalnızca yaralanma oluşmuş ise ilgili sanık TCK 89 numaralı maddeye göre taksirle başkasının vücuduna acı vermiş ve sağlığının bozulmasına neden olmuştur. Bundan dolayı da sanık üç aydan bir seneye kadar hapis ya da adli para cezası alır. Trafik kazası neticesinde herhangi bir ölüm ya da yaralanma olmadı ise yalnızca maddi hasar oluşmuşsa bireye ceza verilmemektedir. Mala zarar verme durumunun taksirli hali de suç olarak görülmemiştir.
Trafik Kazası Tutanağı
Trafik kazası tazminat davaları söz konusu olduğunda trafik kazası tutanağı hususuna da değinmek gerekir. Bu tutanak, yaralanmalı ya da ölümlü kazalarda emniyet ekipleri tarafından tutulmaktadır. Diğer durumlarda kazaya karışan bireyler tarafından tutulan bir tutanak olarak açıklanmaktadır. İlgili tutanaklar ileride açılacak olan tazminat ve ceza davalarında tarafların hukuki durumlarını etkileyecektir. Bu yüzden tutanağa eklenen beyanlar son derece önemlidir. Polislerin tutmuş odluğu tutanakların iptali için dava açılması gerekmektedir. Kazaya karışanların kendilerinin tuttuğu tutanaklarda belgeye eklenen her bir kayda dikkat edilmesi önemlidir.