Sosyal mecrada veya genel olarak Google, Yandex gibi arama motorlarında yapılan analizlere göre ağır ceza avukatı ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri Türkiye’de Ağır Ceza Avukatları Ne Kadar Kazanır? Ülkemizde yargılama giderleri yüksektir. Çünkü ağır ceza avukatı almış olduğu avukatlık vekalet ücretinden, TBB giderlerini ( vekalet Pulu vs. ), yerel baro giderlerini ( baro aidatı vs. ) harç, vergi, KDV, stopaj giderlerini karşılar. Ayrıca dosya içeriğine göre alınacak olan; bilirkişi raporlarını, uzmanlık raporları, uzman görüşü gibi giderleri de emin ettiği vekalet ücretinden karşılar. Bu sebeple yargılama giderlerinin fazla olduğu bir durumda kazanca ilişkin herhangi bir belirleme yapılması mümkün olamamaktadır.
Ağır Ceza Avukatlarının Ücretleri Neye Göre Değişir?
İçerik Tablosu
Türkiye’de ceza davalarındaki avukatlık vekalet ücreti asgari ücret tarifesine göre belirlenir. Bu sebeple ülkenin hemen hemen her yerinde belirlenen ücret aynı tarife üzerinden olmaktadır. Ancak buna ek olarak, davanın takibinin şehirler arası ulaş gerektirmesi, sanık ve müşteki sayısının fazla olması ve davanın süre açısından uzun veya kısa sürmesi gibi durumlar ağır ceza avukatlarının dava takip ücretlerinin değişmesine sebep olur.
Türkiye’de Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi
Her yılın sonunda, gelecek yılda uygulanmak üzere Türkiye Barolar Birliği tarafından avukatlık vekalet ücreti yayınlanır. 2021 Yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, 20 Kasım 2020 tarihinde 31314 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Bu asgari ücret tarifesi TBB Başkalığı tarafından hazırlanmaktadır.
Ağır Ceza Avukatı Ücreti Nasıl Belirlenir?
Davanın takip edildiği yıl içerisinde yayınlanan avukatlık asgari ücret tarifesine ek olarak, ağır ceza davasının kapsamı, ağır ceza avukatı ücretini belirler. Suçun konusu, suçun meydana geldiği tarih, suçun toplumdaki yansıması, ceza davasının takibinde ağır ceza avukatının ücretinin belirlenmesinde rol oynar. Örneğin, dava konusuna göre ağır ceza mahkemesinde görülmekte olan davalardan, Kasten Öldürme, Kasten Yaralama, Yağma, Dolandırıcılık, Cinsel Saldırı, Çocukların Cinsel İstismarı, Reşit Olmayanla Cinsel İlişki, Cinsel Taciz, Silahlı Örgüt Suçları, Terör Örgütüne Üye Olma, Uyuşturucu İmal ve Ticaretini Yapma, Tehdit, Resmi Belgede Sahtecilik gibi suç konusuna göre ağır ceza avukatının ücreti belirlenir.
Türkiye’de Ağır Ceza Avukatı Ücretleri Ortalama Nedir?
Ülkemizdeki yargılama sisteminde ağır ceza mahkemesinde görülmekte olan dava ve suç konuları usul kanunlarınca belirlenmiştir. Daha önceki makalelerimizden olan ‘’Türkiye’de Ağır Ceza Avukatı Olmak‘’ başlıklı makalemizde de ağır ceza mahkemesinin kapsamında olan dava türlerine detaylı bir şekilde yer verdik.
Ağır ceza avukatının ücret tarifesi de mahkeme kapsamındaki bu dava türlerine göre belirlenmektedir. Bunun yanı sıra davanın görülmekte olduğu şehirde bu ücretin belirlenmesinde rol oynamaktadır.
Örneğin, Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesinde veya Ankara Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan bir dava ile İstanbul, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Batman, Gaziantep, Hakkari, Şırnak, Adıyaman veya Mardin’de görülen davada belirlenen ücret farklılık göstermektedir. Ancak ortalama olarak ülkemizde ağır ceza mahkemesinde takip edilen dava ve işlerde davanın konusu, suçun türü, tarafı ve taraf sayısına göre onbeş bin TL’den altmış bin TL’ye kadar ücret tarifesi belirlenebilmektedir.
En İyi Ağır Ceza Avukatı Ücreti Nereden Bulunur?
Ağır ceza mahkemesinde yargılanan sanık ve ailesi için, kişinin yargılama sonunda kişisel hürriyetini bağlayıcı ceza almaması ve cezaevi gibi bir yerde hayatının belirli bir süresini geçirmemesi önemlidir. Bu sebeple ceza davasının tarafı olan kişiler isnat edilen suç türüne göre o alanda en iyi ağır ceza avukatı ile çalışmak istemektedirler. Vekile ve bir başkasına teslim edilen veya bir başkasına yaptırılan tüm işlerde işin uzmanı ve yapılan işin en iyisini arama gayesi geçmişten günümüze sürekli vardır. Dava takip konusunda da en iyi ağır ceza avukatı ücreti bu kıyaslamaya göre belirlenip bulunur.
Türkiye’de Ağır Ceza Avukat Ücretleri Hakkında
Yukarıda da belirttiğimiz üzere, Türkiye’de ağır ceza avukat ücretleri, Türkiye Barolar Birliği Başkanlığının her yıl belirlemiş olduğu Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine ek olarak alınan hizmet bedeline göre belirlenir. Bu belirleme, dava konusuna ve dava için hizmet verilen şehre göre değişkenlik gösterir. Bu sebeple Şanlıurfa ağır ceza avukat ücreti ile Ankara ağır ceza avukat ücreti, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Gaziantep veya Mardin ağır ceza avukat ücreti farklılık arz etmektedir.
Ağır Ceza Avukatı Ücreti Nedir?
Türk Ceza Kanununda belirlenen ve görev bakımından ağır ceza mahkemelerinin yetkili olduğu dava ve işlerde yapılan avukatlık ve hukuk danışmanlık hizmetine karşılık alınan ücrete ağır ceza avukatı ücreti denir. Bu ücreti belirleme yöntemini ve belirlenmesine etki eden durumları da siz değerli okuyucularımıza yukarıda detaylı bir şekilde açıkladık.
Avukatlık Vekalet Ücreti
Ceza davasına ilişkin takip edilen davalarda yargılama sonunda mahkemece, Türkiye Barolar Birliğinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen avukat ücreti, avukatlık vekalet ücreti olarak adlandırılır. Ceza davaları kapsamında olan bu ücret ağır ceza mahkemesine veya asliye ceza mahkemesine göre değişkenlik göstermektedir.
Ağır Ceza Avukatı Hizmet Bedelini Ne Zaman Alır?
19/03/1969 tarihli, 1136 sayılı, Avukatlık Kanunu uyarınca, ağır ceza avukatının müvekkilden talep ettiği avukatlık ve hukuk danışmanlık bedeli, vekaletname işlemlerinin tamamlanmasıyla ödenir. Taraflar arasında belirlenen hizmet bedelinin avukata ödenmesi ile ağır ceza mahkemesinde görülmekte olan dava ve işler takip edilebilmektedir. Noterden çıkartılan resmi vekaletname ile uyap kaydının yapılmasıyla dava takip işlemleri de başlamış olur.