Bu makalemizde sözleşmeli personel olarak istihdam edilen uzman erbaşa verilen disiplin cezasının iptali kararı ile ilgili idare mahkemesinden alınan karar paylaşılmıştır. 3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunu uyarınca Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Jandarma Genel Komutanlığında ve Sahil Güvenlik Komutanlığının emrinde görev alan, uzman onbaşı ve uzman çavuş rütbesindeki askerlere uzman erbaş denir.
İdari disiplin soruşturması sonrasında uzman erbaşlara; uyarma, kınama, aylıktan kesme, kısa veya uzun süreli durdurma cezası ve sözleşmenin feshi ile meslekten çıkarma cezaları verilebilmektedir. Aşağıda paylaşılan idare mahkemesi kararında haksız yere kısa süreli durdurma cezası ve aylıktan kesme cezası alan uzman erbaş müvekkilimiz lehine verilen iptal kararı bulunmaktadır.
Sözleşmeli Uzman Erbaşa Verilen Kısa Süreli Durdurma Cezası ile Aylıktan Kesme Disiplin Cezasının İptali
İçerik Tablosu
T.C. MARDİN 3. İDARE MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/…..
KARAR NO : 2021/……
DAVACI : E…….. Y……..
VEKILI : AV. AHMET YILDIZ
DAVALI : MARDİN VALİLİĞİ
VEKILI : AV. S……… K……..
DAVANIN ÖZETİ : Mardin İli, D……. İlçe Jandarma Komutanlığı emrinde uzman onbaşı olarak görev yapan davacı tarafından; hakkında yapılan soruşturma sonucu 7068 sayılı Genel Kolluk Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanunun 8-(4)-a-7 maddesi uyarınca 4 ay kısa süreli durdurma cezası ile cezalandırılmasına ve aynı Kanunun 8. maddesi 7. fıkrası hükmü gereğince brüt aylığının 1/4’ünün kesilmesine ilişkin Mardin Valiliği İl Jandarma Disiplin Kurulunun …./…../2020 tarih ve 2020/…….. esas, 2020/….. karar sayılı işleminin;
7068 sayılı Kanunda aynı fiil nedeniyle bu kanunda yazılı disiplin cezalarından birden fazlasının verilemeyeceğinin belirtildiği ancak aynı fiilinden dolayı hem durdurma cezası hem de aylıktan kesme cezasının verildiği, İl Jandarma disiplin kurulunca 7068 sayılı kanunun 8. maddesinin 7. fıkrasına uyarınca aylıktan kesme cezası verilmişse de, davacının 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa tabi olduğu, özel kanuna tabi olduğundan anılan fıkra hükümlerinin uygulanamayacağı,
Olayın 28. 04.2020 tarihinde gerçekleştiği ve aynı gün amirler tarafından öğrenildiği ancak soruşturmaya ilişkin kararın 08.09.2020 tarihinde verildiği, bu nedenle zamanaşımının oluştuğu, savunma hakkının tanınmadığı, soruşturma evraklarının incelemesine izin verilmediği, cezai işlem uygulanırken tanık beyanı dikkate alınmayarak en yüksek cezanın verildiği, ölçülü adaletli ve hakkaniyetli davranılmadığı, olayın komutanının bireysel kin ve nefret duygusu sonucu yaşandığı, hakaret ederek ölümle tehdit ettiği, bu durumun tanık ifadesinde de belirtildiği, olay günü rutin sorumlulukları yerine getirerek sorumluluk bölgesini temizlediği, görevi yerine getirilmemiş olsa dahi ilgili komutan tarafından tutanak tutularak disiplin soruşturması başlatılması gerekirken silah arkadaşlarının yanında bağırıldığı, olayın en yakın tanığının ifadesinin dikkate alınmadığı, hukuka aykırı olduğu iddialarıyla iptali ile yoksun kalınan parasal hakların yasal faiziyle birlikte iadesine karar verilmesi istenilmektedir.
Uzman Erbaşlar İçin Dört Ay Kısa Süreli Durdurma Cezasını Gerektiren Fiiller
7068 sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanun’un 8.maddesinin 4.fıkrasının (a) bendinde “Dört ay kısa süreli durdurma cezasını gerektiren fiiller” düzenlenmiş olup, 7. alt bendinde; Görev sırasında amir veya üstlerine saygısız davranmak fiilinin dört ay kısa süreli durdurma cezasını gerektirdiği hükmüne yer verilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden; Mardin İli, D……… İlçe Jandarma Komutanlığında uzman onbaşı olarak görev yapan davacı hakkında 28 Nisan 2020 günü saat 07:50 sıralarında mıntıka sorumluluk sahası olan kamelya bölgesini temiz tutmadığı gerekçesi ile karakol komutanı J.Asb. Kd.Bçvs. Y………. İ………. tarafından ikaz edildiği esnada disiplinsiz davranışlar sergileyip saldırgan bir tutum izlediği iddialarına bağlı olarak yürütülen soruşturma neticesinde düzenlenen raporda davacının amir veya üstlerini dövmeye teşebbüs ettiği fiilini işlediği kanaatine varıldığı belirtilerek 7068 sayılı Kanunun 8/5-ç-9 hükmü uyarınca 24 ay uzun süreli rütbe durdurma cezası ile tecziyesinin teklif edildiği,
Tekliften farklı olarak fiilinin, görev sırasında amir veya üstlerine saygısız davranmak fiilinin oluşturduğundan bahisle Mardin Valiliği İl Jandarma Disiplin Kurulunun …../…../2020 tarih ve 2020/…. esas, 2020/…… sayılı kararıyla davacının dört ay kısa süreli durdurma cezası tecziye edilmesi ve 7068 sayılı kanunun 8. maddesi 7. fıkrası hükmü gereğince brüt aylığının 1/4 ünü kesilmesi üzerine anılan disiplin kararının iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Amirinin Sözlü ve Fiziki Müdahalesi Üzerine Yanıt Vermek Düzeyinde Kalan Eylemler Amire Saygısızlık Fiili Olarak Değerlendirilemez
Mevzuat hükümleri uyarınca verilen disiplin cezaları, kamu hizmetinin gereği gibi yürütülmesi bakımından kamu görevlilerinin mevzuat uyarınca yerine getirmek zorunda oldukları ödev ve sorumlulukları ifa etmemeleri veya mevzuatta yasaklanan fiillerde bulunmaları durumunda uygulanan yaptırımlar olup, memurların özlük hakları üzerinde doğrudan ve önemli sonuçlar doğurmaları sebebiyle sübjektif ve bireysel etkileri bulunduğu gibi kamu görevinin gereği gibi sürdürülmesi ve kamu düzeninin sağlanması bakımından objektif ve kamusal öneme sahiptirler.
Kamu görevlilerinin disiplin cezasıyla cezalandırılmalarının, olayla ilgili kişilerin ve olayın taraflarının ifadelerinin
alınması, isnat olunan fiil ile ilgili olarak lehe ve aleyhe başkaca delillerin araştırılması, soruşturma sonucunda haklarında isnat edilen fiillerin sübuta ermesi durumunda mümkün olduğundan, davacı hakkında belirtilen iddiaların sübuta erip ermediği ve sübuta ermesi durumunda da eylemin disiplin cezasını gerektirip gerektirmediğinin tespiti gerekmektedir.
Soruşturma dosyası, davacı ve tanık ifadeleri birlikte değerlendirildiğinde; olay tarihi 28 Nisan 2020 günü mıntıka sorumluluk sahası olan kamelya bölgesini temiz tutmadığı gerekçesi ile karakol komutanı J.Asb.Kd.Bçvs. Y………. İ…………….’nin davacıya bağırmaya başladığı, davacının yanıt vermesi üzerine Y………… İ……………’nin işaret parmağını davacının göğsüne dokundurarak “seni buraya bağlarım” dediği, davacının er olmadığı, rütbeli personel olduğu, kendisine bu şekilde davranamayacağını söylemesi üzerine bu kez elinin tersiyle göğsüne üç kez vurduğu anlaşıldığından;
Amirinin sözlü ve fiziki müdahalesi üzerine yanıt vermek düzeyinde kalan davacının eyleminin amir veya üstlerine saygısızlık fiili değerlendirilemeyeceği ve atılı olan disiplin suçunun unsurları itibariyle oluşmadığı kanaatine varılmaktadır.
Bu durumda; davacının sübuta ermeyen fiili nedeniyle disiplin cezası ile tecziyesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Öte yandan, Anayasanın 125. maddesinde idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı karşılamakla yükümlü olduğu seklinde yer alan hüküm karsısında, yukarıda yer verilen gerekçeyle hukuka aykırılığı saptanan dava konusu işlem nedeniyle davacının yoksun kaldığı parasal haklarının dava tarihinden (10.10.2020) itibaren hesaplanarak yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, davacının işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının 10.10.2020 tarihinden itibaren isleyecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine 28/09/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verilmiştir.
AGÂH Hukuk Danışmanlık & Avukatlık