Yurtdışındaki Boşanma İşleminin Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi ile ilgili aşağıda kaleme alınan mahkeme kararında, Türk Medeni Kanununa veya bir başka ülkeye ait yasal ve resmi düzenleme kapsamında evlilik birliği gerçekleştiren eşlerin, evlilik birlikteliğinin sonlandırılmasına ilişkin yurtdışındaki boşanma işleminin Türkiye’de tanıma ve tenfizi konusunu incelemeye alacağız.
İncelemeye konu ettiğimiz aşağıdaki Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 2021/4458 Esas, 2021/5327 Sayılı, 28.06.2021 tarihli kararı, tanıma ve tenfizi talep edilen yabancı ülkeye ait mahkeme kararında verilen boşanma kararı ve boşanmanın ferilerine ilişkindir.
Bir başka ülkede alınan mahkeme kararının Türkiye’de geçerliliği ve Türk makamlarınca tanınması önem arz etmektedir. Çünkü bu kararlar genellikle aile hukukundan kaynaklı olarak boşanma işlemleri ile ilgili olduğu için, talepte bulunanlar için bu durum kişisel kayıtlar ile ilgili olmaktadır. Bu sebeple özellikle boşanma veya velayet gibi konulardaki tanıma ve tenfiz işlemlerinin Türkiye’deki durumu önem arz etmektedir.
Yabancı Mahkeme Kararının Tanıma ve Tenfizinde Türkiye’deki Mahkemelerin Taleple Bağlı Kalması
İçerik Tablosu
Davacı Dava Dilekçesinde Nurtingen Sulh Mahkemesinin Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması ve Tenfizine Karar Verilmesini Talep Ettiği, Mahkemece Talepten Fazlaya Hükmedilerek Tarafların Boşanmaları ve Ferilerine Dair Nurtingen Sulh Mahkemesinin Kararının Tanınmasına ve Tenfizine Karar Verildiği Tespit Edilmiştir.
Oysa ki, Mahkemece Taleple Bağlı Kalınarak Tarafların Sadece Boşanmalarına Dair Yabancı Mahkeme İlamının Tanınmasına ve Tenfizine Karar Verilmesi Gerekmekteydi.
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm Adalet Bakanlığı Hukuk işleri Genel Müdürlüğü tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı, Nurtingen Sulh Mahkemesinin 05,04.2016 tarihli boşanma kararının Türkiye’de tanınması ile tenfizini talep ve dava etmiş, mahkemece davanın kabulü ile tarafların boşanmalarına ve ferilerine dair Almanya ülkesi Nurtingen yerel aile mahkemesi tarafından verilen boşanma ilamının tanınmasına ve tenfizine karar verilmiştir.
Karar tarafların süresinde istinaf etmemesi üzerine 19.12.2018 tarihinde kesinleştirilmiştir. Davacı vekilinin 07.11.2019 tarihli dilekçesi üzerine Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 25.05.2021 tarihli yazısı ile, karar ile ilgili kanun yararına bozma talebinde bulunulmuştur.
Hukuk Muhakemeleri Kanununun 26. maddesi uyarınca; Hakim tarafların talepleriyle bağlı olup talepten fazlasına ve başka bir şeye hükmedemez.
İncelemeye konu ettiğimiz somut olayda; davacı dava dilekçesinde Almanya Nurtingen Sulh Mahkemesinin 05.04.2016 tarih ve 17 F 73/14 karar sayılı boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizine karar verilmesini talep etmiş ancak mahkemece talepten fazlaya hükmedilerek tarafların boşanmaları ve ferilerine dair Almanya Nurtingen Sulh Mahkemesi’nin 05.04.2016 tarih ve 17 F 73/14 karar sayılı kararının tanınmasına ve tenfizine karar verilmiştir.
Mahkemece taleple bağlı kalınarak tarafların sadece “boşanmalarına” dair yabancı mahkeme ilamının tanınmasına ve tenfizine karar verilmesi gerekirken, talep aşılarak boşanma ve ferilerine dair yabancı mahkeme ilamının tanınması ve tenfizine karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
Tanıma ve Tenfizi Talep Edilen Yabancı Mahkeme Kararları
Yukarıda sizlerle paylaştığımız ve incelemeye aldığımız Yargıtay kararında da görüleceği üzere, yabancı mahkeme kararlarının ülkemizdeki mahkemelerce tanınması ve tenfizi talep edildiğinde, talep ve sonuç kısmı iyice irdelenmeli ve eksiksiz düzenlenmelidir.
Yabancılar hukuku avukatından alacağınız hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti, yukarıda arz edilen mahkeme kararında olduğu gibi sonuç ve istemin net, anlaşılır ve eksiksiz olmasını sağlayacaktır.
Çünkü Türkiye’deki mahkemelerimiz HMK usul ve esaslarına göre yargılama yapmaktadır. Bu çerçevede mahkeme hakimi taleple bağlıdır ve taleple bağlılık ilkesi dışına çıkmayarak, kararını da bu doğrultuda vermektedir.
Yabancı Ülkede Alınan Mahkeme Kararlarının Tanıma ve Tenfizi
AGÂH Hukuk Danışmanlık & Avukatlık Şanlıurfa Avukatı olarak, gerek Türk vatandaşlarının gerekse yabancı uyruklu kişilerin bir başka ülkede almış oldukları mahkeme kararlarının Türkiye’de de tanınması ve tenfizi konularında avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti verilmektedir.
Yabancı mahkeme kararlarının tanıma ve tenfizi hakkında daha önce kaleme almış olduğumuz bir başka makalemizde;
- Tanıma ve Tenfiz Kararlarında Görevli Mahkeme
- Tanıma ve Tenfiz Kararlarında Yetkili Mahkeme
- Tanıma ve Tenfiz Kararlarında Taraflar
- Tanıma ve Tenfiz Kararlarında İspat ve Delil
- Tanıma ve Tenfiz Kararlarında Yargılama Usulü
- Tanıma ve Tenfiz Kararlarında Kanun Yolu, gibi konu başlıklarını inceleyebilirsiniz.
Yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’deki tanıma ve tenfiz işlemleri hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
AGÂH Hukuk Danışmanlık & Avukatlık