Darp raporu; ceza hukuku açısından yaralama suçu sonucunda bireyin vücudunda ekimoz, ezilme, hasar ve iz gibi yaralanmaların oluşması durumunda yaralanma halini belirten ve tıbbi bakımdan bireyin maruz kaldığı fiziki saldırının bedensel manada onda oluşturduğu sonucu belirten bir sağlık raporu olarak tanımlanır.
Başka bir tanımla darp raporu; bir insan tarafından dövme, vurma gibi eylemlere maruz kalındığını iddia eden şahısta darp izlerinin olup olmadığını gösteren belge, yazıdır. Şiddet gördüğünü iddia eden şahsın yaralandığını kanıtlamak maksadı ile kullanılmaktadır ve delil niteliği taşımaktadır.
Şiddete maruz kalındığı zaman hastanelerin acil bölümüne gidilerek darp raporunun alınması mümkündür. Ardından hastane polisine şikayet iletilebilir. Veyahut karakola gidilerek polis eşliğinde hastaneye müracaat edilerek darp raporu alınabilmektedir. Darp raporları süresiz şekilde verilmektedir. Bunların herhangi bir geçerlilik süresi bulunmaz. İlgili rapor alındıktan sonra yaralanmanın çoğalması veya yeni gelişmelerin yaşanması halinde yeni bir darp raporunun alınması lazımdır.
Darp raporu;
- Adli rapor şeklinde kabul edilebilecek sağlık raporu verebilen özel kişilere ait sağlık kuruluşlarından,
- Sağlık muayenesi gerçekleştirmeye ve rapor tanzim etmeye yetkili olan adli tıp birimlerinden,
- Kamu hastanelerinden alınabilmektedir.
Darp raporu, kolluk kuvvetlerine gerçekleştirilen başvuru üzerine veya bizzat bireyin kendisi adli rapor düzenlemeye yetkili kamuya ait ya da özel bir sağlık merkezine başvuru yaparak alabilir. Adli bir hususa dair rapor alınmak üzere başvuru gerçekleştirilen sağlık kuruluşu, durumu derhal kolluk kuvvetlerine bildirmek ve bu hususta gereken tedbirleri almak ile yükümlü olmaktadır.
Özellikle de boşanma ve ceza davalarında delil niteliği taşıyan darp raporu, pek kişi tarafından araştırılmaktadır. Bu bağlamda darp raporu nedir ve darp raporu nasıl alınır gibi soruların cevapları önem kazanmaktadır.
Darp etmek, hukuk açısından kasten yaralama manasına gelmektedir. Darp raporu esasen genel adli muayene raporu olarak bilinmektedir. Bir bireyin fiziksel şiddete maruz kaldığını belli eden bir rapor türüdür. Darp izi olduğunu belgeleyen bu rapor, yasal işlemler açısından mühim bir delil olarak kabul edilir.
Darp Raporu Nedir?
İçerik Tablosu
Birçok kişi tarafından darp raporu ne demek sorusunun yanıtı araştırılır. Öyleyse darp raporu nedir? Darp raporu, bireyin maruz kaldığı fiziksel şiddetin belgelenmiş olduğu hastane raporuna denmektedir. Mağdur olan kişi, olayın sonrasında en yakın polis karakoluna müracaat ederek darp raporu edilebilir. Olayın yeri, tarihi ve detaylı açıklamaları, raporun temel unsurları arasında konumlanır.
Mağdur olan şahıs, ilgili raporu adli işlemler ya da tazminat davalarında kullanabilmektedir. Bu yüzden de son derece önemli olduğunun altını çizmek gerekir. Darp raporu; çoğunlukla kasten yaralama eylemi sonucunda, bireyin vücudunda ya da yüz alanında oluşan morarma, kızarıklık, yara, incinme, ezilme, çizik, kırık, kanama, şişlik ya da hayati tehlike oluşturacak etkilerin tespit edilmesi anlamında düzenlenmesi gerekli olan bir belge olarak açıklanır. Halk arasında darp raporu şeklinde bilinse de esasen tıbbi ismi genel adli muayene raporu şeklindedir. Darp raporu almak, herhangi bir savcılık, jandarma, polis ve hastaneye başvurmakla mümkün hale gelir. Darp raporunun alınabilmesi amacı ile darptan ötürü vücutta iz olması lazımdır.
Darp raporunda yer verilen çeşitli tespitler, o esnada veya o tarihte bir yaralama eyleminin işlendiğine dair emarelerdir ve suça dair bir şüphe meydana getirmektedir. Bunun haricinde bu tespitlerin, iddia olunan birey tarafından işlendiğine ilişkin diğer ispat araçlarına da gereksinim bulunur.
Darp raporuna yazılan tespitlerin, bireyin fail olduğunu iddia ettiği şahıs tarafından işlenmesine dair tanık kişi beyanları, fotoğraf ve kamera kayıtları ile ses kaydını barındıran veriler de yaralamayı ispata olanak tanır. Darp raporunda yer alan durumların fail tarafından işlendiği iddia olunan eylemle gerçekleştiğini ortaya koymaktadır. Bunun haricinde kamu görevlileri tarafından olayı ortaya koyan tutanak gibi belgeler de ispat aracı olarak kabul görmektedir.
Darp Raporu Nasıl ve Nereden Alınır?
Pek kişi darp raporu nereden alınır ya da darp raporu nasıl alınır gibi soruların yanıtlarını merak ederler. Vücudunda darp izi olan birey direkt olarak devlet hastanesine ya da özel hastaneye gidip darp raporu alma isteminde bulunabilir. Aynı zamanda ilgili kolluk mercileri veyahut savcılığa giderek yaşadığı darp olayına dair hastaneye sevkiyle beraber rapor tanzim edilmesini isteyebilir. Bu şekilde şikayette bulunabilir. Kolluk ya da savcılık makamlarına başvuruda bulunan birey de darp durumuna ilişkin olarak hastaneye sevk edilir ve sonuç olarak adli rapor tanzim edilmektedir. Öte yandan darp raporu iki yerden alınmaktadır. Bunlar ise şöyledir:
Kolluk Kuvvetlerine Başvurarak Darp Raporu Almak
İlk önce, darp mağduru birey, olayın gerçekleştiği yerde jandarma ya da polis birimlerine başvuru gerçekleştirebilir. Bu birimler, saldırgan şahsın kimliğini tespit ederler ve ardından mağduru hastaneye sevk edip darp raporu edinmesini mümkün kılarlar.
Sağlık Kuruluşuna Başvurarak Darp Raporu Almak
Darp raporu almak isteyen kişi, bir sağlık merkezine direkt olarak giderek darp raporu alabilmektedir. Bu durumda, kendisini muayene eden hekim gereken incelemeleri yapar ve darp raporu düzenler. Sonrasında hastane polisine haber verir.
Bu bağlamda önemli bir notu paylaşmak lazımdır. Darp edilen kişi tarafından, olaya dair şikayet söz konusu olmayabilir. Fakat kasten yaralama suçunun eşe karşı işlenmesi hariç olmak üzere, TCK’nın 86’ncı maddesinin üçüncü fıkrası gereği, şikayet aranmadan işlem yapılabilmektedir. Çünkü kasten yaralama suçunun bu türü şikayete tabi olmamaktadır. Mümkün ise darp raporunun darp olayının ortaya çıktığı gün gecikmeden alınması en doğru hareket olacaktır. Bu sayede hem darp edilen kişinin tedavisi gecikmemiş olur hem de saldırı sonucunda oluşan hiçbir etki gözden kaçırılmadan rapora dahil edilir.
Öte yandan darp raporunda yer alması gereken bazı noktalar mevcuttur. Darp raporunda olması gereken bilgiler şunları kapsar:
- Yaralanmaların oluştuğu tarih ve saat
- Yaralanmaların niteliği, şekli ve yeri
- Hekimin imzası ve mührü
- Darp raporunu düzenleyen hekimin kimlik bilgileri
- Bireyin kimlik bilgileri
Darp Raporunun Süresi Var mı?
Vatandaşların merak ettikleri hususlardan biri de darp raporu süresi olur. Peki darp raporunun süresi var mı? Kanunen darp raporu almak için bir süre bulunmaz. İlgili raporun geçerlilik zamanı da yok. Darp raporu süresiz olarak verilmektedir. Herhangi bir süre içinde alınabilmektedir. Ancak darbın ispatı bakımından bir an evvel alınması önem arz eder. Öte yandan süre, darp izlerinin muayenede belli olabilmesi ve adli rapora aktarılmasına elverişli olması gerekmektedir. Darp izlerinin geçmiş olması durumunda o olaya dair darp raporu alınamamaktadır. Aynı zamanda, hangi olaya bağlı şekilde darp raporu alınıyor ise o darp eyleminin şikayet süresini kaçırmamak mühimdir.
Hak düşüren durumların oluşmamasına ve zaman aşımı süresi varsa buna dikkat edilmesi lazımdır. Fiziksel şiddette, yani kasten yaralama durumunda altı aylık şikayet süresi bulunur. Eğer ki eşler arası darp oluşmuş ise şikayet süresi bulunmaz. Hastanelerin acil bölümüne müracaat edebilir, sizi muayene eden hekime başınızdan geçenleri anlatarak darp raporu edinebilirsiniz. Eğer ki istiyorsanız hastane polisine de şikayetinizi anlatabilirsiniz. Vücudunuzdaki izler yok olmadan, muayene olmak ve darp raporu edinmek, yaşamış olduğunuz şiddet durumunu kanıtlamak bakımından önemlidir.
Darp olayları genel olarak acil durumlardır. Bu nedenle darp görenlerin raporu en kısa zaman içinde almaları tavsiye edilir. Darp raporunun alınması için belirlenen kesin bir süre olmamakla beraber, mümkün olan en erken dönemde vücuttaki izler yok olmadıkça alınabilmektedir. Bunun yanı sıra ne kadar erken ve olay taze iken başvuru yapılır ise daha etkili olacağını da hatırlatmak isteriz.
Darp raporu alma süresi ne kadar gecikir ise başka durumlarda geçerliliği de o denli zor olur. Yani darp raporu ne kadar hızlı ve erken şekilde alınırsa, darp izlerinin muayene esnasında daha net bir biçimde tespit edilmesi ve adli rapora aktarılması da daha mümkün olmaktadır. Bu yüzden de darp raporunu mümkün olan en kısa zaman içinde almak önemlidir.
Darp raporunun kaç gün içinde alınması gerektiği ile alakalı bir kural bulunmaz. Bu rapor, darp durumundan dolayı meydana gelen izler yok olmadığı sürece kaç gün geçerse geçsin alınabilmektedir. Fakat ne kadar erken dönemde alınır ise darp izleri de o kadar yoğun şekilde rapora geçer. O nedenle darp olayı ile aynı gün rapor alınması önerilmektedir. Bunlara ek olarak; darp izlerini raporlamak hedefi ile hastaneye gitme konusunda kendinizi hazır hissetmiyorsanız, vücudunuzda yer alan darp izlerinin size ait olduğu ve çekim tarihi belli olacak biçimde fotoğraflayabilirsiniz.
Darp Raporu Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Darp rapor alırken dikkat edilmesi gerekenler bulunur. Bu rapor, birisi tarafından dövme ve vurma gibi eylemlere maruz kaldığını iddia eden bireyde darp izlerinin olup olmadığını açıklayan bir belge olarak tanımlanmaktadır. Darp raporu, ceza hukuku açısından yaralama suçu sonucunda bireyin vücudunda yaralanmaların meydana gelmesi durumunu tespit eden sağlık raporudur. Bu sağlık belgesi, toplumda darp raporu ismi ile bilinmektedir. Fakat tıbbi ismi genel adli muayene raporu olmaktadır.
Şiddet gördüğünü iddia eden şahsın yaralandığını kanıtlamak için kullanılmaktadır. Bu açıdan delil niteliği taşıdığını da belirtmek gerekmektedir. Darp raporunu birey kendisi alabileceği gibi kolluk kuvvetlerine yapılan başvuru üzerine onlar tarafından da aldırılabilmektedir. Bunun için adli rapor düzenlemeye yetkili kamuya ait sağlık kuruluşuna ya da özel sağlık kuruluşuna başvurmak lazımdır.
Bireyin bizzat kendisinin başvurması durumunda sağlık merkezi, derhal durumu kolluk kuvvetlerine bildirir ve gereken önlemleri alır. Darba uğradığınız zaman, size en yakın olan jandarma, karakol, belediye, aile mahkemesi, kaymakamlık, başsavcılık gibi yerlere başvuru yapabilirsiniz.
Darp raporunda dikkat edilmesi gereken noktalar ise şöyle açıklanmaktadır:
- Darp raporunun alınabilmesi için ilk olarak darp izlerinin geçmediğine dikkat etmek lazımdır. Kimi zaman olaylarda oluşan darp izleri geçici olabilmektedir. Bundan dolayı darp durumundan sonra ilk fırsatta rapor almak için yetkili mercilere müracaatta bulunmak şarttır.
- Darp raporu verecek olan doktorun bütün darp izlerini gördüğüne dikkat edilmelidir.
- Darp raporunda bütün yara izlerinin yer aldığına dikkat etmek lazım.
- Darp izlerinin büyüklüğü, yeri ve derecesi açık biçimde belirtilmelidir.
- Darp raporuna konu kasten yaralamaya dair diğer bütün delillerin darp raporuyla beraber suç duyurusuna eklenmesi yararlı olacaktır. Bu yüzden de tanıkların ad ve soy ad bilgileri ile T.C. kimlik numaraları alınmalı ve olay yerinde görüntü kaydedilmelidir.
- Darp raporunun tarihine dikkat edilmesi de önemli bir detay olmaktadır. Şikayete tabi suç durumunda altı aylık sürenin kaçırılması, hak kaybına yol açabilir.