Şanlıurfa Memur Hukuku Avukatı olarak idari yargı alanında AGÂH Hukuk Danışmanlık & Avukatlık başarılı faaliyetler göstermektedir. Memur Hukuku Avukatları Şanlıurfa’da yoğun bilgi birikimleri ile yargı yolunda emin adımlarla en iyi hizmeti vermektedirler.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, kamu çalışanlarının hak, yükümlülük ve sorumluluklarını düzenlemektedir. Söz konusu kanundaki vasıfları taşıyarak memur olan kimseler bahse konu vasıfların biri ya da bir kaçını kaybettiklerinde “memurluktan çıkarılma” cezası ile karşılaşabilmektedirler. Bunun yanı sıra, devlet memurluğuna hak kazanan ancak sonrasında gerekli vasıfları taşımadığı anlaşılan kişiler de bu cezaya muhatap olabilir. Her 2 durumda da kişilerin mağduriyetinin söz konusu olabildiği durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda memur hukuku avukatı ile çalışmak, işe iade sürecinden diğer hak kayıplarının önüne geçilmesine kadar pek çok noktada önem arz etmektedir.
✅ Kurumsal Telefon | 0532 658 53 63 |
✅ Tam Zamanlı Destek | Online Danışmanlık |
✅ İnovatif Yapılanma | Araştırmacı ve Yenilikçi |
✅ Avukatlık Hizmetleri | Danışmanlık Hizmetleri |
Memurların Alacağı Cezalar Nelerdir?
Memurlara verilebilecek cezalar kanun ile düzenlenmiştir. Kanuna göre memurun hafiften ağıra doğru muhatap olabileceği cezalar aşağıdaki gibidir:
- Uyarma Disiplin Cezası
- Kınama Disiplin Cezası
- Aylıktan Kesme Disiplin Cezası
- Kademe İlerlemesinin Durdurulması Disiplin Cezası
- Devlet Memurluğundan Çıkarma Cezası
Yukarıda sayılı ilk 3 ceza türü hakkında memurun itiraz hakkı “Disiplin Kuruluna”, “Kademe İlerlemesinin Durdurulması Disiplin Cezası” hakkında itiraz ise “Yüksek Disiplin Kuruluna” yapılabilmektedir. İlk 4 ceza türüne dair itiraz ilk aşamada idari yargı mercilerine yapılamasa da disiplin kurullarına yapılacak itirazlar da mutlaka önemsenmelidir. Zira alınan her bir kademedeki ceza, akabinde gelebilecek cezanın katlanarak artmasına neden olacaktır. Ve akabinde idari yargıya itiraz edildiğinde de dayanak oluşturacaktır. Bu nedenle idari yargıya konu olmayan cezalara itirazda da memur hukuku avukatından danışmanlık alınması tavsiye edilmektedir.
Memur Disiplin Cezasına İdari Yargıda İtiraz ve İptal Davası
Disiplin soruşturmalarında kurum içi verilen disiplin cezalarına itirazın reddedilmesi durumunda ilgili karar kesinleşmektedir. Kesinleşen kararın idari yargıya itiraz yolu açılmaktadır. İlgili disiplin cezasına yönelik olarak idare mahkemelerine iptal davası açılabilmektedir.
Memurluktun Atılmaya Neden Olacak Haller ve Suçlar Nelerdir?
Devlet memurluğundan çıkarılan kişi, ilgili kararın yargı mercilerinde onaylanması durumunda bir daha devlet memuru olamaz. Memurluktan çıkarılmaya neden olacak fiil ve davranışlar kanunda şu şekilde sıralanmıştır:
- a) İdeolojik veya siyasi saik gözeterek; kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak. İş yavaşlatma, engelleme, işgal, boykot veya grev yapmak.
- b) İdeolojik veya siyasi saik gözeterek; bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek.
- c) Siyasi partiye üye olmak.
- d) Bir yılda toplam 20 gün özürsüz olarak göreve gelmemek.
- e) Savaş, olağanüstü hal veya genel afet durumunda amirlerin verdiği görev veya emirleri yapmamak.
- f) Amirine ve maiyetindekilere fiili tecavüzde bulunmak.
- g) Memurluğa yakışmayacak ve bağdaşmayacak nitelikte yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak.
- h) Kurumun gizli bilgilerini açıklamak.
ı) Aranan şahısları görev mahallinde gizlemek.
- j) Yurt dışında Devletin itibarını düşürecek veya görev haysiyetini zedeleyecek tutum ve davranışlarda bulunmak.
- k) 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanuna aykırı fiilleri işlemek.
Memurluktan Çıkarmaya İdari Yargıda İtiraz ve İptal Davası
Memurlar için disiplin cezalarının en üst kademesinde ise “Devlet Memurluğundan Çıkarma Cezası” yer almaktadır. Söz konusu ceza ile ilgili itiraz yolu idari merciiler için açıktır. Meslekten çıkarma cezasına kamu çalışanları kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde itiraz davası açabilmektedirler. Memurluktan çıkarmaya itiraz davası idare mahkemeleri nezdinde açılabilmektedir. Bu noktada memur hukuku avukatı desteği almak kritik öneme haizdir.
Şanlıurfa’da Memur Hukuku Avukatı
Şanlıurfa memur hukuku avukatı olarak hizmet vermekte ve devlet memurlarının hak mahrumiyetine uğramamaları adına hukuki destek sunmaktayız. Disiplin cezalarından memuriyetten çıkarma cezasına kadar mağduriyet yaşadığınız herhangi bir durum karşısında tarafımıza ulaşabilir ve idare mahkemeleri nezdinde hak arama mücadelenizde hukuki desteği tarafımızdan alabilirsiniz.