Tahliye Taahhütnamesi Nedir ve Nasıl Doldurulur?
İçerik Tablosu
Birçok kişiyi yakından ilgilendiren konulardan biri de tahliye taahhütnamesi nedir sorusudur. Tahliye taahhütnamesiyle tahliye, geçerlilik koşullarını barındıran bir tahliye taahhütnamesi ile ev sahibinin kiracısını dava ya da tahliye talepli icra takibi yolu ile taşınmazdan çıkarması durumudur.
Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
Son yıllarda sıklıkla gündeme gelen konulardan biri de tahliye taahhütnamesi olur. Bu, kiracının kiralamış olduğu evin kendisine tesliminden sonra, ev sahibine karşı evi belli bir zamanda boşaltmayı üstlendiği yazılı belgedir. Bu sayede, taahhütnamede açıklanan tarih itibariyle kiracının evi tahliye etmesi lazımdır. Akdi durumda ev sahibi şahıs, bir ay içinde kiracının evden çıkarılması adına tahliye taahhütnamesine dayanarak dava açma hakkına sahip olur ya da icra takibi başlatılabilir.
Tahliye Taahhütnamesi Geçerlilik Koşulları Nelerdir?
Tahliye taahhütnamesi geçerlilik şartları bulunmaktadır. Bu belge, TBK 352/1 dahilinde yer alan geçerlilik şartlarına sahip olmaktadır. Bu koşullardan herhangi birinin eksik olması halinde, taahhütnameye dayanarak kiracının tahliyesi sağlanamaz. Bu koşullar, taahhütnamenin yazılı olması, kira akdinden sonraki bir zamanda yapılması, kiracı ya da temsilcisi tarafından imzalanmış olması ve tahliye tarihinin net olmasıdır. Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşullarını daha net ifade etmek bakımından listelemek daha iyi olacaktır:
- Tahliye taahhütnamesinde tahliye tarihi açıkça belirtilmelidir.
- Tahliye taahhütnamesinde kiracının ya da onun temsilcisinin imzası olması gerekmektedir.
- Tahliye taahhütnamesi muhakkak kira akdinde belli bir zaman sonra yapılmış olmalıdır.
- Tahliye taahhütnamesi yazılı şekilde yapılmalıdır.
Açıklanan koşullardan birinin eksikliği durumunda tahliye taahhütnamesi ile tahliye yapılamayacağı için ilgili koşulların varlığına mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir.
Tahliye Taahhütnamesi Yazılı Olma Şartı
Tahliye taahhütnamesinin geçerliliği, yazılı biçimde yapılmış olmasına bağlı olmaktadır. TBK 352/1 hükmü dahilinde bu koşul, açık şekilde belirtilmiştir. Bu nedenle de yazılılık şeklini taşımayan bir taahhüt, tahliye taahhütnamesinin sonuçlarını doğurmamaktadır. Taraflar arasında sözlü biçimde kararlaştırılmış bir tahliye taahhütnamesi, kiracı kişinin tahliye taahhütnamesi ile tahliyesini sağlamaz.
Uygulamada sözlü biçimde yapılan anlaşmalara rastlanır. Kiracı tarafın tahliye taahhütnamesiyle tahliyesinin sağlanabilmesi adına bu taahhüdün yazılı olması gerekmektedir. Kiracı şahsın herhangi bir tarihi ya da durumu ifade ederek ev sahibine sözlü biçimde çıkacağını açıklaması, bu bağlamda taahhütname olarak değerlendirilmemektedir.
Taahhütnamenin her ne kadar yazılı olması gerekiyor olsa da bunun için resmi şekil öngörülmemektedir. Yani ev sahibi şahıs ve kiracı şahıs kendi aralarında el yazısı ile yazarak bu anlaşmayı yaparlar ise yazılılık koşulu gerçekleşmiş olmaktadır.
Kira Sözleşmesinden Sonraki Tarihte Yapılmış Olma Koşulu
Tahliye taahhütnamesi, kira akdinden sonraki bir zamanda yapılmış olmalıdır. Kira akdi ile aynı dönemde yapılan tahliye taahhütnamesi, geçerlilik koşulunu taşımış sayılmamaktadır. İlk başta sözleşme imzalanmalıdır. Aradan makul bir zaman geçtikten sonra tahliye taahhütnamesi yapılması gerekmektedir. Buradaki hedef, kiracının kiralama baskısı altında kalmadan, özgür iradesiyle tahliye taahhütnamesi imzalaması durumudur.
Uygulamada kira sözleşmesi ile aynı dönemde tahliye taahhütnamesi yapılmaktadır ya da kira akdinde tahliye taahhüdüne dair hükümler konulmaktadır. Bu biçimde gerçekleştirilen tahliye taahhüdü geçerli olmaz ve tahliye olanağı sağlanmaz. Çünkü taahhütname, kira sözleşmesiyle aynı dönemde yapılmıştır. Ancak taahhütname kiracı tarafından imzalandığından, bunun aksini ispatı da ancak yazılı delil ile mümkün olmaktadır.
Tahliye taahhütnamesine dair sık şekilde karşılaşılan bir diğer durum ise kiracıya boş taahhütname imzalatılması olmaktadır. Boş taahhütnameye imza atan kiracı şahıs, imzası ile bağlı duruma gelecektir. Taahhütname sonradan doldurulduğu zaman, taahhütnamedeki verilerin aksi sadece yazılı delil ile ispatlanmaktadır. Bu ihtimal haricinde kiracı, vaktinde imza atmış olduğu taahhüt ile bağlı hale gelecektir.
Kira akdinin yenilenmesi ile beraber gerçekleştirilen tahliye taahhütnamesinin geçerli olduğunu belirtmekte yarar vardır. Taahhütnamenin, sözleşmenin yenilendiği gün gerçekleşmesi de herhangi bir sorun oluşturmaz. Bu nedenle, mesela bir senelik kira akdinin süresi dolmasına karşın kira ilişkisi sürüyorsa yeni dönemde tahliye taahhütnamesi yapılabilmektedir.
İçinde kiracı olan evi yeni satın alan ev sahibi de kendisinden önceki ev sahibinin gerçekleştirmiş olduğu taahhütnameye dayanabilmektedir. Yeni malik kira akdinde önceki ev sahibi şahsın yerini alıyor ise tahliye taahhütnamesinde de bu detay geçerli olmaktadır. Bundan dolayı, önceki ev sahibinin yapmış olduğu taahhütnameye dayanarak tahliye günü geldiği zaman kiracı şahsın tahliyesini isteyebilmektedir.
Kiracı ya da Temsilcisinin İmza Etme Koşulu
Tahliye taahhütnamesi, kiracı ya da kiracı şahsı temsile yetkili bir kimse tarafından imzalanması gerekmektedir. Ev sahibi şahsın mutlaka imzalaması gerekmez. İmza haricinde metnin çıktı olarak hazırlanmasında da bir sakınca bulunmamaktadır. Taahhütnamede kiracı şahsın veya temsilcisinin imzası yok ise alakalı metin taahhütname yerine geçmez. Bundan dolayı böyle bir durumda, kiracı şahsın tahliye taahhütnamesi ile tahliyesi de söz konusu olmamaktadır.
Bu noktada değinilmesi gereken mühim bir nokta ise birden çok kiracı olması durumudur. Bu tür bir durumda, kiracılardan birinin tahliye taahhütnamesini imzalaması yeterli olmamaktadır. Her bir kiracı kişinin taahhütnamede imzasının olması istenmektedir. Aksi durumda, kiracıların tahliye taahhütnamesi ile tahliyesi mümkün değildir.
Kiralananın Ne Zaman tahliye Edileceğinin Belirtilmiş Olması Koşulu
Tahliye taahhütnamesinde, kiracının evi ne zaman tahliye edeceğine dair tarihin bulunması gerekir. Tahliye hali, bir tarihten ziyade belli bir günün gelmesi biçiminde de belirlenebilir. Örneğin, 2024 Kurban Bayramı gibi. Ancak eğer taahhütnamede belirlenen herhangi bir tahliye zamanı yoksa kiracının tahliye taahhütnamesi ile tahliyesi de mümkün söz konusu olmamaktadır.
Tahliye Taahhütnamesi Olmasına Rağmen Kiracı Çıkmıyorsa Ne Yapılmalı?
İkili bir kira ilişkisinde tahliye taahhütnamesi bulunuyorsa ve bu belge dahilinde belirlenen gün gelmiş ise kiracı evi tahliye etmek durumundadır. Buna karşın kiracı evde kalmayı sürdürüyor ise ev sahibinin başvurabileceği iki farklı yol bulunmaktadır. Ev sahibi, isterse taahhütnamedeki tahliye zamanından itibaren bir ay içinde tahliye davası açabilmektedir. Bunun yerine eğer isterse aynı zaman içinde kiracının evi tahliyesine yönelik icra takibi de başlatma durumu bulunmaktadır.
Ev sahibinin kiracıyı tahliye taahhütnamesiyle tahliye etme aşamasında başvurabileceği iki seçenek olan icra takibi ve tahliye davası süreçleri, farklı detaylar barındırmaktadır. Bunların işletilmesi için gereken usullerin doğru biçimde yapılması son derece önemlidir. Aksi durumda birey haklı olmasına karşın istediği neticeyi elde edemeyebilir.
Kiracının Tahliye Taahhüdüne Dayalı İcra Takibiyle Tahliyesi
Kiracının tahliye taahhüdüne dayalı icra takibi yolu ile tahliye edilmesi, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu dahilinde düzenlenmiş durumdadır. Alakalı kanun 272’nci ve devamındaki maddelere göre, ev sahibi şahsın tahliye taahhüdüne dayanarak icra takibi vasıtası ile kiracıyı evden çıkarması söz konusu olabilmektedir.
Kiracı şahsın tahliyesi için taahhüt edilen zamandan itibaren bir at içinde ilamsız icra takibi başlar. Yetkili mahkeme, tahliyeye konu taşınmazın yer aldığı icra dairesi olmaktadır. Takip başlamasından sonra icra dairesi, kiracı şahsa bir tahliye emri göndermektedir. Kiracı şahsın bu emir dahilinde on beş gün içinde evi boşaltması istenmektedir.
Kiracı kişinin tahliye emrine bir itirazı olacak ise bunu yedi gün içinde bir dilekçe ile icra dairesine yapması lazımdır. Bu süre dahilinde kiracı tahliye emrine itirazda bulunur ise takip süreci durmaktadır. Bu gelişme karşısında ev sahibinin altı ay içinde icra mahkemesine başvuru yaparak itirazın kaldırılmasını sağlaması istenir. Veyahut bir sene içinde sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açarak itirazın iptali gerçekleştirilmelidir.
Kiracı kişi kendisine iletilen tahliye emrinin sonrasında on beş günlük sürede evi tahliye eder ise sorun ortadan kalkar. Aynı zamanda, tahliye emrine süresinde itiraz gerçekleştirmezse evden zorla çıkarılması durumu ortaya çıkacaktır. Bunlar haricinde, tahliye emrine itiraz edip ardından gelen süreçte haksız bulunarak tahliyesi yönünde karar verilir ise gene evden zorla çıkartılır.
Kiracının Tahliye Davasıyla Tahliye Edilmesi
Kiracı kişinin tahliye taahhütnamesi ile tahliyesinin dava vasıtası ile sağlanmasında TBK 325 hükmü dahilinde açıklanan koşulların varlığı aranmaktadır. Buna göre ev sahibi şahıs, taahhütnamede tahliye tarihi olarak açıklanan günden itibaren bir ay içinde tahliye davası açması gerekmektedir. Bu dava, sulh hukuk mahkemesinde görülmektedir. Taşınmazın yer aldığı bölgedeki ya da davalının yerleşim yerindeki mahkemede dava açılmaktadır.
Tahliye davası durumunda kiraya veren kişi, yazılı tahliye taahhüdüne dayanmalıdır. Bu bağlamda hukuki argümanlar ileri sürülmesi gerekmektedir. Burada bir aylık dava süresine dikkat edilmesi önem arz eder. Açılacak olan davada geçerli bir tahliye taahhüdü, en mühim dayanak olarak ön plana çıkmaktadır. Doğru hukuki uygulamalarla yürütülecek süreç sonunda, kiracının tahliye taahhütnamesi ile tahliyesi mümkün hale gelmektedir. Tahliye taahhütnamesine dayanarak dava açmak herhangi bir neden ile mümkün değil ise başka kiracı tahliye yollarına bakmak önemlidir. Bu aşamada ise profesyonel avukatlardan destek almak gerekir.
Tahliye Taahhüdü ile Tahliye Davası Açma Süresi
Tahliye taahhüdü ile tahliye davasının açılmasında dikkat edilmesi gereken ilk süre bir aylık zaman dilimi olmaktadır. Ev sahibi, taahhütnamede çıkış tarihi olarak açıklanan günden itibaren bir ay içinde tahliye davası açmalıdır ya da icra takibi yolunu seçmelidir.
Tahliye davası için öngörülen bir aylık sürenin kaçırılması halinde, artık kiracı şahsın tahliye taahhütnamesiyle tahliyesi mümkün değildir. Ancak farklı herhangi bir tahliye sebebinin varlığı durumunda, bunlara dayanarak kiracı kişinin tahliyesi talep edilebilmektedir.
Tahliye Taahhütnamesiyle Tahliye Davasında Arabuluculuk
Tahliye taahhütnamesi kapsamında tahliye davası açacak olan kişinin dikkat etmesi gereken unsurlardan biri de zorunlu arabuluculuk süreci olmaktadır. 7445 sayılı kanun dahilinde 2023 1 Eylül tarihinden itibaren açılacak kiracı tahliye davalarında arabuluculuk dava koşulu getirilmiş durumdadır. Bundan dolayı tahliye davası açmak isteyen bireylerin ilk olarak arabuluculuk sürecini işletmesi lazımdır. Bu koşul yerine getirilmeden direkt olarak dava açılacak olursa mahkeme ilgili davayı reddeder.
Arabuluculuk sürecinin sonunda taraflar arasındaki anlaşmazlık çözümlenemeyecek olur ise bu gelişme bir tutanak ile tespit edilmektedir. Ardından, kiracının tahliye taahhütnamesi ile tahliyesine dair dava açma durumunun önündeki hukuki engel ortadan kalkar.
Arabuluculuk işlemlerinin doğru bir biçimde yürütülmesi ile beraber davaya gerek bulunmadan uyuşmazlığın çözülmesi ya da bireyin davada avantajlı duruma gelmesi de mümkün olabilecektir. Bunu elde etmek ve arabuluculuk aşamasını doğru şekilde yürütmek için sürecin başında uzman avukattan destek alınması önemli bir detay olmaktadır.
Tahliye Taahhütnamesi ile Tahliye Durumu Ne Kadar Sürer?
Tahliye taahhütnamesi davası ne kadar sürer merak ediliyor. Tahliyesi süreci bu durumda alt ay ila bir sene arasında sürmektedir. Ancak belirtmek gerekir ki, bu sürelerde değişiklik olabilir. Sürecin sorunsuz ve hızlı bir biçimde ilerlemesi için alanında uzman ve deneyimli avukatlardan yardım alınması gerektiğini de hatırlatmak isteriz.