Yargıtay Tetkik Hâkimi Nedir? Yüksek mahkemelerde kurul ve daire başkanlarının kendilerine verilecek olan evrak ve dosyayı inceleyip bir rapor sunan, kurulda gerekli açıklamaları yapan hakimlerdir. Yüksek mahkemelerde oy ve karar verme yetkileri bulunmaz. 1980’den evvel sıfatları raportör idi.
Adli Yargı Hâkimi Ne İş Yapar?
İçerik Tablosu
Adli yargı hâkimi görevi nedir? Adli yargı hakiminin en temel görevi taraflar arasındaki uyuşmazlıkları, konusuna uygun şekilde medeni usul ya da ceza usul kanunları çerçevesinde çözüme kavuşturmaktır.
Yargıtayda Kaç Tane Tetkik Hâkimi Var?
Yargıtay tetkik hâkimi sayısı nedir? Yargıtayda 243 üye ve 493 tetkik hakimi bulunmaktadır.
Yargıtay Tetkik Hâkimi Nerede Görev Yapar?
Birinci sınıf incelemesine iki senesi kalanlar hariç olmak üzere bir daire ya da kurulda fiilen en az beş sene çalışan tetkik hakimleri diğer bir kümede bulunan kurul ya da dairelerde görev yapmaktadırlar.
İdari Yargı Hakimi Ne İş Yapar?
İdari yargı hakimi ne iş yapar? İdari hakimler, idari yargılama dosyalarına bakmakla görevli olan hakimlerdir. İdari mahkemeler, vergi mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve danıştay dışında kalmakta olan diğer davalar ile ilgilenirler. Bundan dolayı hukuk sistemi içinde son derece önemli bir yere sahip olmaktadırlar.
Yargıtay 16 Ceza Dairesi Başkanı Kimdir?
Yargıtay büyük genel kurulunca 16. Ceza dairesi başkanı Eyüp Yeşil’in başkanvekili ve ceza genel kurulu başkanı olması sebebi ile boşalan daire başkanlığı için seçim gerçekleştirildi. Seçime tek aday olarak dahil olan 16. Ceza dairesi üyesi Muhsin Şentürk 296 oy ile daire başkanı oldu.
Türkiye’de Kaç Tane Hakim Var?
Türkiye’de kaç hakim var? Ülkemiz genelinde toplam 7853 hakim vardır. Bunların 5147’si erkek ve 2706’sı kadındır. Ülkemiz genelinde toplam 4348 savcı vardır. Bunların 4034’ü erkek ve 314’ü kadındır.
Tetkik Hakimi Ne İş Yapar?
Yargıtay tetkik hakimi ne iş yapar? Yargıtay tetkik hakimleri daire başkanı tarafından sunulan dosyaların ilk incelemelerini gerçekleştirmektedir. Dava dilekçesinden yanıt layihalarına, yargıtaya sunulan dilekçelerden karşı tarafların dilekçe ve sunulan delillerine dek tüm detayları incelerler. Bunların sonucunda raporlarını yargıtay daire başkanlığına iletirler.
Adli Yargı Hangi Davalara Bakar?
Adli yargı mahkemeleri ceza mahkemeleri ve hukuk mahkemeleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Hukuk mahkemeleri evlat edinme, boşanma, miras gibi özel davalara bakar.
İdari Yargı Hakimi Nerede Çalışır?
İdari yargı halimleri idari yarıya bağlı şekilde vergi mahkemesi, idare mahkemesi ve bölge idari mahkemelerinde görev yapmaktadırlar.
Yargıtay Tetkik Hakimi Nasıl Olunur?
Türkiye’de hakimlik yapabilmek için ÖSYM kurumu tarafından yapılan üniversiteye giriş sınavında başarılı olmak gerekir. Bu sınavın sonucunda hukuk fakültesini kazanıp mezun olmak şarttır. Denkliği kabul edilen okullardan mezun olmak da yeterli bir koşul olarak görülmektedir.
İdari Yargı Hakimliği Hangi İllerde Var?
Ülkemizdeki idari yargı hakimliği şu kentlerde bulunmaktadır: Aydın, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Edirne, Bursa, İstanbul, Elazığ, Malatya, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman, Siirt, Mardin, Batman, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Van, Erzincan, Erzurum, Kastamonu, Zonguldak, Sivas, Kırıkkale, Yozgat, Kayseri, Eskişehir, Bolu, Ankara.
Adli Yargı Hakimi Görevi Nedir?
Adli yargı hakimi görevi nedir? Adli yargı hakimlerinin temel görevi taraflar arasında uyuşmazlıkları ceza usul kanunu ve medeni usul kanunu çerçevesinde çözüme ulaştırmaktır.
Yargıtayda Dosya İncelesi Nasıl Yapılır?
Yargıtay dosya incelemesi nasıl yapılır? Yargıtay cumhuriyet başsavcılığı dosyayı yerel mahkemeye gönderir. Hukuk dairelerinde yerel mahkemeden ulaşan dosya kayıt altına alınır ve daire esas numarası çıkar. Dosyanın takibi esas numarası üzerinden gerçekleştirilir. Kaydedilen dosyanın ön incelemesinin yapılması için tetkik hakimine gönderimi gerçekleşir.
Yargıtay Nedir?
Yargıtay nedir? Yargıtay, anayasal hükümet sistemi içince mühim bir rol oynar. Yüksek yargı organı şeklinde görev yapar. Demokrasilerin olmazsa olmazları arasında yer alan kuvvetler ayrılığı yönetim modelindeki inceleme merciinin çok mühim bir mekanizması olmaktadır. Alınan kararların hukuka uygunluğunu denetleyen yargıtay hakkında bilgi sahibi olmak ise toplumlardaki idare şekillerinin nasıl işlediği hususunda bilgi sahibi olmak demektir.
Yargıtay, adli yargı alanına giren hususlarda temyiz incelemesi gerçekleştiren yüksek yargı makamı olmaktadır. Bundan dolayı yargıtay, esasen temyiz mahkemesi şeklinde de bilinmektedir.
Yargıtayın Amacı Nedir?
Yargıtayın amacı en net açıklaması ile hukuki kararlarda birliği sağlamaktır. Adaletli ve adil bir biçimde kararları inceleyerek herkes için aynı işlemi uygular. Ele alınan kararlar temyiz başvuruları üzerine olmaktadır. Bu yüzden diğer mahkemelerin üstlendiği görev olan olay incelemesi yapan bir mercii değildir.
Yargıtay başvuru üzerine incelediği konuların hukuksal bütünlük ve adil yönetim sistemine uygunluğunu denetlemektedir. Bunları gerçekleştiren üst düzey bir hukuksal deneyim mekanizması olmaktadır.
Yargıtay Başkanlığı Yönetim Birimleri
Yargıtay başkanlığı yönetim birimleri nelerdir? Ülkelerin yönetim anlayışlarına göre yargıtay idare ve yönetim türleri farklı yönetim birimlerinden meydana gelir. Ülkemizdeki yargıtay yönetim birimleri şunları içermektedir:
- Genel sekreter yardımcıları
- Genel sekreter
- Daire başkanları
- Cumhuriyet başsavcı vekili
- Birinci başkan vekilleri
- Cumhuriyet başsavcısı
- Yargıtay birinci başkan
Yargıtayın Görevleri Nelerdir?
Yargıtay görevleri nedir? Yargıtayın yetki ve görevleri yargıtay kanunu tarafından belirlenir. Görev ve yetkiler hususuna geçmeden evvel karar organlarını açıklamakta yarar var.
Yargıtay Karar Organları Nelerdir?
Yargıtay karar organları şu şekilde açıklanmaktadır:
- Yönetim kurulu
- Yüksek disiplin kurulu
- Birinci başkanlık kurulu
- Başkanlar kurulu
- Büyük genel kurul
- Ceza genel kurulu
- Hukuk genel kurulu
- Daireler
Yargıtayın görevleri ise şu şekilde açıklanabilir:
- Mahkemeler tarafından verilen kararların incelemesini gerçekleştirmek.
- İncelenen dosyaları karar bağlamak.
- Temyiz incelemesi yapmak.
- Anayasanın vermiş olduğu yetki ve görevler dahilinde herkese eşit şekilde yasal kararları gerçekleştirmek.
- Üst düzey memurların soruşturmasını yapmak.
- Hukuka aykırı hallerin giderilmesini sağlamak.
Bunlara ek olarak yargıtay karar organlarının da görevleri vardır. Bu görevler ise yargıtay makamının iç düzeninin planlı olarak gerçekleştirilmesini mümkün kılmaktadır. Bu görevler şunları içerir:
- Yargıtay kurullarının üyelerinin seçimi.
- İdari yönetim birimlerinin seçilmesi.
- İç yönetmeliğin oluşturulması.
- İçtihadı görüşmeler gerçekleştirmek ve karar kalmak.
Yargıtay Hangi Kuruma Bağlıdır?
Yargıtayın temel görevi anayasa ilkeleri ışında uyuşmazlıkların çözüme kavuşmasına yardım etmek ve tarafsız olarak dava dosyalarını incelemektir. Yargıtay başkanlığı bağımsız bir yüksek yargı kurumu olarak açıklanmaktadır. Kuvvetler ayrılığı ilkesini benimsemiş olan devletlerde bağımsız bir kurum olarak çalışır.
Yargıtayda Kaç Üye Var?
Yargıtay kaç üyeden oluşur? Bu sorunun cevabı yargıtayda görev yapan daire sayısına bağlı olmaktadır. Görev yapan daire sayısı şunlardır:
- 22 ceza dairesi
- 20 hukuk dairesi
Her dairede bir daire başkanıyla beraber yeterli sayıda üye yer almaktadır. Yargıtay dairelerinde bulunan üye sayısı yasal düzenlemelere göre değişiklik gösterir. 2011 senesinde yargıtay daire sayısı 38 üye sayısı ise 387 şeklinde belirlenmiştir. Günümüzde de üye sayısı 310 olmaktadır.
Yargıtayda Duruşmalı Temyiz Nasıl Olur?
Kanuna göre temyiz incelemesi dosya üzerinde gerçekleştirilir. Fakat 6100 sayılı hukuk muhakemeleri kanununda açıklandığı gibi taraflardan biri duruşma gerçekleştirilmesini istediği zaman tarafların duruşma gününde mahkemede hazır olması lazımdır. Temyiz incelemesinde duruşma olması için mühim kurallardan biri tebligat giderinin ödenmesidir. Eğer ki duruşmanın gününe kadar bu ücret ödenmez ise bu durum duruşmalı temyiz isteyen tarafa yargıtay tarafından bildirilmektedir. Ödenmesi gereken miktar ödenmez ise duruşmalı temyiz istemi geçersiz olmaktadır. Bu noktadan sonra yargıtay incelemeyi dosya üzerinden yapmaktadır.
Hangi koşullarda tarafların duruşmalı temyiz talep edeceği ise şu biçimde açıklanmıştır:
- Alacak ve velayet davaları
- Evlilik iptali
- Evlenme butlanı
- Genel kurul kararlarının iptali
- Tüzel kişiliğin feshi
Duruşma günü temyiz incelemesi yapıldığı zaman yargıtay tarafları veya gelen tarafı dinlemektedir ve bir karar varmaktadır. Taraflar duruşma salonunda bulunmuyor ise yargıtay dosya üzerinden incelemesini tamamlamaktadır. Duruşmada karar verilemeyen durumlar var ise tarafların bir aylık süresi bulunmaktadır. Bu süre içinde anlaşmazlığın çözüme kavuşması gerekmektedir.
Yargıtay İnceleme Kaç Gün Sürer?
Yargıtay incelemesi kaç gün sürer sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Yüksek yargı organı yargıtayın dosya inceleme zamanı ortalama olarak 825 gün olmaktadır. Bu zamanın 352 günü ceza dairesine ait olmaktadır. Ceza dairesi dosya incelemesini ortalama 352 gün içinde tamamlar.
Bu süreçten sonra ilgili dosya yargıtay cumhuriyet başsavcılığına iletilir. Burada ise 473 günlük bir inceleme süresi bulunmaktadır. Dosyalar toplamda 825 günlük zamanda incelenmektedir.
Dosyaların incelenmesinin tamamlanması ise yine davaya göre farklılık gösterir. Bu süreç de ortalama olarak bir buçuk senedir. Bu zamanlar ortalama olarak verilmiştir. Bazı dosya ve davalarda sonuçlanma ve incelenme süreleri bazen daha da az sürede olabilmektedir. Bu yüzden çeşitli sebeplerden dolayı inceleme ve sonuçlanma sürelerinde değişiklik olmaktadır.
Temyiz Nedir?
Konuyla ilgili olarak temyiz nedir açıklama gerekir. Tarafların mahkeme kararına itiraz etme hakları vardır. Bu hak işlemi temyiz şeklinde açıklanmaktadır. Temyiz durumunda hedeflenen, verilen kararların incelenmesi ve bu kararların hatasız olduğunun onaylanmasıdır.
Dava tarafları itiraz haklarını kullanarak temyiz başvurusunda bulunabilirler. Bu süreci inceleyen ve denetleyen ise yargıtaydır. İstinaf mahkemeleri ve yerel mahkemeler tarafından verilen kararların incelenmesi için yargıtay denetim yetkisini kullanmaktadır.
Temyiz başvurusu yapmak için iki önemli şart vardır. Verilen kararın ilk olarak istinaf yolunun, sonrasında da temyiz yolunun açık olması lazımdır. Eğer ki bu iki aşama da açık ise taraflar davanın temyizde incelenmesini isteyebilirler. Temyiz ile alakalı inceleme 6100 sayılı hukuk muhakemeleri kanununda yer almaktadır. Kanuna göre taraflar dava sonucundan sonra iki hafta içinde temyiz başvurusu gerçekleştirebilirler. Temyiz yoluna gidilemeyecek bazı durumlar söz konusu olmaktadır. Bunlar kanun bağlamında düzenlenmiştir. Temyiz başvurusu gerçekleştirilemeyecek durumlar şunları içermektedir:
- Miktarı 72.070 lirayı geçmeyen davalara ilişkin sonuçlar.
- İlk derece mahkemeleri arasında davanın başka bir mahkeme tarafından görülmesiyle alakalı kararlar.
- Nüfus kayıtları kararları.
- Geçici hukuki koruma ve çekişmesiz yargı işlerindeki kararlar.
- İlk derece mahkemelerindeki merci tayin kararları.
- İlk derece mahkemeleri arasında uyuşmazlıklara ilişkin davalar.
- Sulh hukuk mahkemesinin yetki alanına dahil olan davalar.
Bu maddelerde açıklanan durumlarda temyiz yoluna gidilmemektedir. Ancak bu durumlar dışında her çeşit dava ve dosya hususunda temyiz aşaması başlatılmaz. Temyize gitmek için çeşitli sebepler lazımdır. Temyiz için şu durumlardan birinin olması gerekmektedir:
- Davanın gidişatına etki eden çeşitli yargısal süreçlerin tespit edilmesi.
- Taraflardan birinin mahkemeye öne sürmüş olduğu delillerin mahkeme nezdinde geçersiz olması.
- Dava kurallarına aykırı bir durumun açığa çıkmış olması.
- Hukuksal sürecin veya sözleşmenin yanlış uygulanmış olma ihtimali.
İlgili tarafların temyize gidebilmesi için bu nedenlerden birinin meydana gelmiş olması yeterli bir durum olmaktadır. Fakat temyiz aşamasını başlatan sadece bu nedenler olmamaktadır.