Adli sicil kaydı sildirme konusunda yeni bir uygulama başlatıldı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Ofis Başkanı Dr. Ali Taha Koç, adli sicil kaydı düzeltme ve sildirme başvurusu için artık e-devlet üzerinden işlem yapılacağını duyurdu. Dijital hizmetlerin sunumu konusunda vatandaştan geri bildirimlerin önemli olduğunu ifade eden Başkan Koç, e-devlet memnuniyet anketinde vatandaş taleplerinin öncelikli şekilde dikkate alındığını dile getirdi.
Adli Sicil Kaydı Sildirme E-Devlet
İçerik Tablosu
Adli sicil kaydı sildirme ve düzeltme talebinin yapılması için yine vatandaşlardan gelen yoğun istek üzerine bu uygulamanın hayata geçirildiği biliniyor. Daha evvel Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne direkt olarak gidilerek veya posta yolu ile gerçekleştirilen başvuruların, artık e-devlet aracılığı ile yapılacağı duyuruldu.
Yeni düzenleme öncesinde vatandaşlar, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne doğrudan müracaat ediyor ya da dilekçe gönderiyorlardı. Vatandaşlar artık bu tarz başvurular yerine daha hızlı ve kolay bir şekilde adli sicil kaydı sildirme işlemlerini gerçekleştirebilecek. Başvurular ise yine e-devlet portalı üzerinden takip edilecek. Başvuruya dair sonuçlar e-devlet’ten görüntülenebileceği gibi vatandaşlara SMS yoluyla da bilgi aktarılacak.
E-devlet üzerinden her sene gerçekleştirilen ve milyonlarca vatandaşın katılım gösterdiği Memnuniyet Anketi ile taleplerin ön planda tutulduğunu vurgulayan Başkan Koç, amacın vatandaşın yaşamını, onların istediği dijital hizmetler vasıtasıyla kolaylaştırmak olduğunu söylemiştir. Anket çalışması ile kullanıcılardan alınan görüş ve önerilerin büyük öneme sahip olduğunu belirten Başkan Koç, vatandaş istediği takdirde biz yaparız diye belirtti. Tüm anket sonuçlarının büyük bir titizlikle incelendiğini söyleyerek, sonuçların aynı zamanda işin ne derece iyi yapıldığının bir göstergesi olduğu da ifade etti.
Bundan böyle adli sicil kaydı sildirme e-devlet uygulaması ile pratik şekilde yapılabilecek. Başvuru için Ankara’ya gelme dönemi sona ermiş oldu. Konuyla alakalı tüm işlemler e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirilecek. Dijital kayıtlar sayesinde vatandaşlar mekandan ve zamandan tasarruf etmiş olacak. Bununla beraber adli sicil kayıtları 19 yabancı dile çevrilebilecek.
E-devlet adli sicil kaydı sildirme ve başvuru işlemleri kolay bir şekilde gerçekleştirilecek. Başvuru aşamaları portal üzerinden online şekilde takip edilebilecek. Ayrıca işlemlerin tümü ücretsiz olarak yapılacak. Tüm işlemlerin sonucu portal üzerinden takip edilebileceği gibi SMS ile de başvuru sonucu vatandaşlara duyurulacak.
Adli sicil kaydı sildirme dilekçesi gibi detaylarla uğraşmak zorunda olmayan vatandaşlar, birçok açıdan avantaj elde edecek. Online adli sicil kaydı sildirme işlemleri şu açıdan avantajlar sağlamaktadır:
- Bütün başvuru ve değerlendirme süreci dijital ortamda gerçekleşecek.
- Dijital Arşivleme Sistemi ile mekan ve zamandan tasarruf sağlanacak.
- Kurumlararası entegrasyon elde edilerek gereksinim duyulan karar ve belgelere daha hızlı bir şekilde erişim sağlanacak.
- Adli sicil bildirim fişlerinin yeni sisteme otomatik şekilde transferi mümkün olabilecek.
- Adli sicil kayıtları 19 farklı dile çevrilerek verilecek.
- Yeni adli sicil kaydı sildirme sistemiyle daha fazla dilde adli sicil belgesi
- Adli sicil kaydı işlemleri yapay zekâ ile birleştirildiğinden dolayı, yapay zeka altyapısı ile silme taleplerini değerlendiren hakimlere öneri sunularak, değerlendirme süreci daha da hız kazanacak.
- İş zekâsı ve raporlama uygulamaları sayesinde adli sicil veri tabanından daha nitelikli ve hızlı istatistiki veri üretmesi mümkün olabilecek.
- Adli sicil kaydını sildirmek isteyen vatandaşlar Türkiye’nin neresinde olurlarsa olsunlar, Ankara’ya gelme zahmetinden kurtulacaklar. Adli sicil kaydını sildirmek isteyenler zamandan ve ek masraflardan tasarruf edecekler.
Adli Sicil (Sabıka Kaydı) Nedir?
Adli sicil kaydı nedir? Ülkemiz mahkemeleri ya da yabancı ülkelerdeki mahkemelerce kesinleşmiş ve hukukumuza göre tanınan mahkûmiyet kararı olan vatandaşlarla ülkemizde suç işleyen yabancı kişilerin kayıtları da dahil olmak üzere bütün adli sicil verileri bilgisayar ortamına aktarılarak Adalet Bakanlığı tarafından tutulan sicile denmektedir. İlgili veriler, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü merkezi tarafından tutulmaktadır.
Sabıka kaydı, kesinleşen mahkeme kararı uyarınca bireyler hakkında ceza ve güvenlik tedbirlerine ilişkin verilerin yer aldığı sistemdir. Adli sicil kaydı, bireylerin ülkemiz sınırlarında tutulan suç kaydı şeklinde açıklanmaktadır. Sabıka kaydında, kesinleşen ceza ve güvenlik tedbirleri ve mahkumiyet verileri yer almaktadır. Bu kararlar Türk mahkemeleri ya da ülkemiz tarafından tanınan diğer yabancı ülke mahkemeleri tarafından alınan kararlar olmaktadır.
Adli sicil kaydı çeşitleri iki farklı türdedir:
- Mahalli adli sicil
- Merkez adli sicil
Merkezi adli sicil, adli sicil kayıtlarının düzeltilmesi, düzenlenmesi ve mahalli sicillere ulaştırılmasıyla ilgilidir. Mahalli adli sicil ise bulunduğu alanda adli sicil verilerinin bilgisayara girilmesi, bu verilerin merkezi adli sicile aktarılması ve merkezi adli sicilden verilerin alınıp kişi ve kurumlara iletilmesi hususunda görevli olmaktadır.
Halk arasında sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil kaydı, bir bireyin önceden bir suçtan ötürü mahkum olup olmadığının bilinmesi, çeşitli tekerrür hükümlerinin uygulanması ve kamu görevine alınma bakımından önem arz etmektedir.
Failin adli sicili suçu işleyip işlememesinde işlev göstermez. Ancak verilecek olan hükümde önemli bir işlevi bulunmaktadır. İtiyadi veya mükerrir suçlu olup olmadığı, kendisi hakkında erteleme kararı çıkıp çıkmadığı veya hükmün para cezasına çevrilip çevrilmeyeceği gibi hususlara adli sicil kaydı dikkate alınarak karar verilir.
Sabıka kaydı e-devlet aracılığı ya da en yakın adliyeden edinilebilir. E-devlet portalından sabıka kaydı alabilmek için kimlik numarası ve e-devlet şifresi gerekmektedir. Adliyeden sabıka kaydı alabilmek için bireylerin şahsen başvuru yapmaları lazım. Eğer sicil kaydını avukatın almasını istiyorsanız, vekaletnamede bu detaya yer vermek gerekmektedir.
Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır?
Sabıka kaydı nereden alınır? Sabıka kaydı talep edilirken kullanım maksadının belirtilmesi gerekiyor. Sabıka kaydı kullanım amacı da dikkate alınarak:
- İlgili bireye ve vekaletnamede açık bir şekilde yetki verilen avukata
- Kamu kurum ve kuruluşlarına, meslek kuruluşlarına
- Yabancı ülkeler tarafından talep edilmesi durumunda karşılıklılık esasına göre verilmektedir.
Sabıka kaydı, adliyede yer alan adli sicil müdürlüklerinden alınabileceği gibi aynı zamanda e-devlet portalından da pratik bir şekilde alınabilmektedir. Bunlar haricinde, başka ülkede yaşayanlar da bulundukları ülkedeki büyükelçiliklerde de sabıka kaydı belgesi alabilirler.
Adli sicil kaydı nereden alınır sorusuna şu şekilde yanıt vermek mümkündür:
Bu işlem için en basit yol e-devlet üzerinden almaktır. Diğer seçenekler ise Kaymakamlıklar, Büyükelçilik ve adliyede konumlanan adli sicil müdürlükleridir. Adliyeden alınan sabıka kaydı ile e-devletten alınan sabıka kaydının herhangi bir farkı bulunmamaktadır. Her ikisi de aynı belgedir.
Sabıka Kaydı Nasıl Silinir?
Adli sicil kaydı sildirme işlemleri, 5352 numaralı Adli Sicil Yasası 9’uncu maddeyle Adli Sicil Yönetmeliği’nin 11 numaralı maddesinde düzenlenmiştir. Bunlara göre:
- Güvenlik tedbiri veya cezanın infazının tamamlanması
- Şikâyetten vazgeçme hali,
- Cezayı tam anlamıyla ortadan kaldıran etkin pişmanlık durumu,
- Cezanın zamanaşımının dolmuş olması,
- Genel af,
- Ölüm,
Hallerinde sabıka kaydı silinerek Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğünce silinir ve sonrasında arşiv kaydına alınır. Sabıka kaydının silinmesi ve arşive gönderilmesi için yukarıdaki koşulların gerçekleşmesi lazımdır. Herhangi bir mahkumiyete ilişkin sabıka kaydının silinip verilerin arşiv kaydına alınması için infazın tamamlanması yeterli olmaktadır. Adli sicil bilgileri ayrıca bireyin ölümü durumunda tam anlamıyla silinmektedir. Genel af durumunda sabıka kaydı silme işlemi Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğünce resen gerçekleştirilmektedir. Sonrasında ise arşiv kaydına alınmaktadır.
Sabıka Kaydı Nedir?
E-devlet adli sicil kaydı sildirme yeniliğinin gelmesiyle beraber vatandaşlar sabıka kaydı hakkında detaylı bilgi almak istiyorlar. Sabıka kaydı, ceza alan bireylerin adli geçmişinin tutulmuş olduğu bir kayıt türüdür. Bu kayıt çeşidi adli sicil kaydı şeklinde de bilinmektedir. Sabıka kayıtlarında bireylerin kesinleşen mahkûmiyet kayıtları ve mahkemece verilen para cezaları yazmaktadır. Kesinleşme şerhi bütün yasal yolların tükenmiş olduğu ya da süresi dahilinde istinaf ya da temyiz kanun yoluna başvurulmayan bütün hükümler için kullanılmaktadır.
Adli sicil kaydı silinmesi için hükmün infazının tamamlanmış olması gerekmektedir. Bu da demek oluyor ki, hapis cezası söz konusu ise yatılmış, para cezası var ise ödenmiş olmalıdır. Eğer ki hapis cezası ertelenmiş durumda ise erteleme süresinin de dolmuş olması şarttır. Hapis cezası çekildikten sonra adli sicil kaydının, arşiv kaydına otomatik olarak geçiş yapması gerekmektedir. Ancak bu uygulama Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğü iş yükünden ötürü ve sicil kaydı ile UYAP’ın birbiri ile entegre olmamasından dolayı gerçekleşmemektedir. Bu sebeple sabıka kaydının ilk aşaması olan sabıka kaydı sildirme online olarak e-devlet üzerinden yapılabilir.
Adli sicil arşiv kaydının silinmesi için yönetmelikte açıklanan sürelerin geçmesi olması koşulu aranmaktadır. Bu, suç türüne ve cezanın çeşidine göre farklılık göstermektedir. Genelde 5, 15 ve 30 sene gibi süreler bulunmaktadır.
Adli Sicil Kaydında Olan Bilgiler Nelerdir?
Adli sicil kaydında hangi bilgiler var merak ediliyor. Sabıka kaydında olması gereken veriler 5352 numaralı Adli Sicil Yasası 4. Maddede yer almaktadır. Buna göre:
- Akıl hastalığı sebebi ile hükmedilen güvenlik tedbirlerine ilişkin kararlar.
- Askeri ceza kanunu uyarınca verilen mahkûmiyet kararlarındaki feri ceza türleri.
- Özel ya da genel affa ilişkin kanun, özel afla alakalı karar.
- Cezanın zamanaşımının dolmuş olduğunun tespitine dair kararlar.
- Ceza mahkumiyetini tüm sonuçları ile ortadan kaldıran şikâyetten vazgeçme ya da etkin pişmanlıktan ötürü verilen kararlar.
- Türk vatandaşı hakkında farklı ülke mahkemesinde verilen ve kesinleşen mahkûmiyet kararının hukukumuz açısından doğurduğu hak yoksunluklarına dair savcının istemi üzerine mahkeme tarafından verilen ilgili kararlar.
- Belirli hakları kullanmaktan yoksun olma kararları.
- Kısa zamanlı hapis cezasına seçenek yaptırıma mahkûmiyet durumu.
- Adli para cezası.
- Ertelenen hapis cezası.
- Hapis cezası.
Sabıka Kaydına Kaydedilmeyen Bilgiler Nelerdir?
Adli sicile kaydedilmeyen bilgiler de bulunmaktadır. Adli sicile kaydedilmeyecek veriler 5352 numaralı Adli Sicil Yasası 5’inci Madde de açıklanmıştır. Buna göre:
- İdari para cezası kararları.
- Tazyik hapishane ve disiplin suçları kararları.
- Askeri suçlara ilişkin mahkûmiyet kararları.
- Disiplin suçları sabıka kaydına işlenmemektedir.
Ayrıca hükmün açıklamasının geri bırakılması kararı sabıka kaydına yazılmamaktadır. Bu karar, ilgili hükme mahsus bir sisteme kaydedilmektedir. İlgili kayıtlar, herhangi bir kovuşturma ya da soruşturma durumunda savcı, mahkeme veya hakim tarafından talep edilmesi durumunda kullanılabilmektedir.
Adli Sicil Arşiv Kaydı Nedir?
Adli sicil arşiv kaydı nedir? Sabıka kaydı ile adli sicil arşiv kaydı aynı şeyler değiller. Mahkûmiyet hükümleri ilk önce adli sicile eklenir ve ardından belli şartların oluşması durumunda mahkumiyet hükmüne ilişkin kayıtlar adli sicilden silinir ve sonrasında da arşiv kaydına dahil edilir. Sabıka kaydında yer alan cezanın infaz edilmesi ile bu kaydın adli sicilden silinmesi ve tekrar arşivde tutulması arşiv kaydı olarak bilinmektedir.