Hızla gelişen teknolojiyle uyumlu olarak artan çağrı merkezlerindeki, Çağrı Merkezi Çalışanlarının İş Hukuku Kapsamındaki Davaları ile ilgili kaleme aldığımız bu makalemizde; Çağrı Merkezi Çalışanı İçin Arabuluculuk ve İş Davası Süreci Nelerdir? Çağrı Merkezindeki Pozisyonlar ve Görevler Nelerdir? İşten Çıkarılan Çağrı Merkezi Çalışanının Yasal Hakları Nelerdir? Çağrı Merkezi Çalışanı İçin İşe İade Davası, Çağrı Merkezinde Çalışanların Tazminat Hakları ve Çağrı Merkezi Çalışanlarına Avukatlık ve Hukuk Danışmanlık Hizmeti konu başlıklarını inceleyeceğiz.
Çağrı Merkezi Çalışanı İçin Arabuluculuk ve İş Davası Süreci
İçerik Tablosu
4857 Sayılı İş Kanununun 17. Maddesi uyarınca; Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir. İş sözleşmeleri;
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra, feshedilmiş sayılır.
Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.
Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.
Genellikle belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan çağrı merkezi elemanlarının, işveren tarafından iş sözleşmeleri haksız bir şekilde sonlandırılması durumunda, Çağrı Merkezi Çalışanı İçin Arabuluculuk ve İş Davası Süreci başlamış oluyor.
İş ve İşveren arasında meydana gelen uyuşmazlıklarda getirilen zorunlu başvuru uyarınca, çağrı merkezinde işçi olarak çalışan kişinin taraf vekillerinden olan Şanlıurfa iş hukuku avukatı tarafından arabuluculuk başvurusu yapılıp, zorunlu arabuluculuk süreci işletilir. usul ekonomisi açısından çok verimli ve hızlı bir yöntem olan arabuluculuk başvurusundan, herhangi bir netice ve sonuç alınamaması durumunda, haksız bir şekilde çalıştığı çağrı merkezinden çıkarılan, çağrı merkezi çalışanı için, Şanlıurfa İş Mahkemelerinde, işçilik alacaklarına ilişkin iş davası süreci başlatılmaktadır. İşçilik alacaklarına ilişkin talepler genellikle; Ücret Maaş Alacağı, Kıdem Tazminatı, Fazla Mesai Alacağı, Yıllık İzin Ücreti Alacağı, Hafta Tatili Alacağı, Resmi ve Dini Bayram Tatili Alacağı, Kötü Niyet Tazminatı, İhbar Tazminatı, İş Arama İzni Alacağı şeklindedir.
Çağrı Merkezindeki Pozisyonlar ve Görevler
- Çağrı Karşılama Personeli
- Müşteri Temsilcisi
- Takım Lideri
- Süpervizör
- Operasyon Yöneticisi
İşten Çıkarılan Çağrı Merkezi Çalışanının Yasal Hakları Nelerdir?
İş sözleşmesi haksız bir şekilde fesih edilen, çağrı merkezi personelinin, öncelikle zorunlu arabuluculuk başvurusu ile akabinde Şanlıurfa iş mahkemesine ilişkin kanuni yolda; Ücret Maaş Alacağı, Kıdem Tazminatı, Fazla Mesai Alacağı, Yıllık İzin Ücreti Alacağı, Hafta Tatili Alacağı, Resmi ve Dini Bayram Tatili Alacağı, Kötü Niyet Tazminatı, İhbar Tazminatı, İş Arama İzni Alacağı talep edilebilmektedir. İşten Çıkarılan Çağrı Merkezi Çalışanının Yasal Hakları, 4857 sayılı iş kanunu dayanak gösterilecek talep edilmektedir.
Çağrı Merkezi Çalışanı İçin İşe İade Davası
4857 sayılı iş kanunun 18. maddesi uyarınca; Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. Çağrı Merkezi Çalışanlarının İş Hukuku Kapsamındaki Davalarından biriside işe iade davasıdır. Çünkü feshin geçerli bir sebebe dayanmaması durumunda Çağrı Merkezi Çalışanı İçin İşe İade Davası açılabilir.
Çağrı Merkezinde Çalışanların Tazminat Hakları
Belirsiz süreli iş sözleşmesine bağlı olarak çağrı merkezlerinde faaliyet gösteren çalışanlar için talep edilebilecek tazminat türleri; Kıdem Tazminatı, İhbar Tazminatı, Kötü Niyet Tazminatıdır. Çağrı Merkezi Çalışanlarının İş Hukuku Kapsamındaki Davaları ile yukarıda sıralanan tazminat hakları talep edilebilir.
Çağrı Merkezi Çalışanlarına Avukatlık ve Hukuk Danışmanlık Hizmeti
Ankara ve Şanlıurfa merkezli olarak uzun yıllardan buyana iş hukuku kapsamında; işçi ve işveren vekilliği, arabuluculuk faaliyeti, uzman bilirkişilik vb. alanlarda hizmet veren ofisimiz, Çağrı Merkezi Çalışanlarının, işçilik alacaklarına ilişkin taleplerde, arabuluculuk süreci ve akabinde iş davası süreçleri başarılı bir şekilde takip etmektedir. Çağrı merkezi personeli için, en iyi, en kapsamlı, en hızlı ve çözüm odaklı çalışma prensibi benimsenmiştir. Bu kapsamda, Çağrı Merkezi Çalışanlarına Avukatlık ve Hukuk Danışmanlık Hizmeti hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
AGÂH Hukuk Danışmanlık & Avukatlık